Wolverine ve Nathan Never

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Ayın Kahramanı Wolverine'e ilk yazı benden olsun. Hazırda vardı hemen sunuyorum, buyrun efendim:

Çizgi Düşler Yayınevinin dilimize kazandırdığı ve her cildini sadece 500 adet bastığı Nathan Never'in ikinci cildi raflarda. "İnsan Hedef" adıyla derlenmiş üç sayıyı barındıran ciltte "Ölümcül Oyun" ile "Bauhaus Katili" adlı iki öykü daha mevcut. Orjinal 52, 53, 54. sayılara emek veren yazarlar Bersaglio Umano, Partite Mortale ile çizerler Stefano Casini ile Roberto De Angelis.

Ve bu sayıda ilginçliklere tanık oluyoruz:
dscf3953n.jpg


Bilimkurgu alt yapısına sahip dedektiflik çizgi romanı olan Nathan Never'i takip edenler bu dizide baskın bir "batı" kültürü ile geleceğe taşınmış hayli yaygın bir Japon kültür ve mafyasının sıklıkla kullanıldığını bilirler. Basit bir Moby Dick uyarlaması dışında belki de yerel kültürleri ele alan öyküler de az bulunur. Buna karşın Hrıstiyanlık öğreti ve değerlerini ele alan uyarlamalar da sık sık okuyucunun karşısına çıkar. Ta ki bu sayıya kadar. Bu sayıda hikayede çok aktif olmasalar da müslümanlarla karşılaşıyoruz. Otantik kıyafetleri, fesleri, entarileriyle ve esnafıyla bir tür salyangoz satılmaz müslüman mahallesi: Abdullah Ciborg Man (1. cilt, sayfa 10)
dscf3977.jpg


İlerleyen sayfalarda Nathan Never'in korumaya çalıştığı bir tanığa saldırı yapılmasıyla aşağıdaki kareye rastlıyoruz. (sayfa 14) Buradaki "Aman Allah'ım"ın çeviriden değil orjinalinden geldiği belli:
dscf3972k.jpg


Bununla birlikte Mejek adlı son derece tanıdık bir mafyatik figür ikinci ciltte "Ahmet" adlı birini öldürürken bir başka benzerliği karşımıza çıkarıyor öykü boyunca:
dscf3974s.jpg


Bilekliklerinden sustalı bıçaklar çıkaran Mejek hayli Wolverine'vari bir görünüme sahip. Özellikle 1995-1996 yılında Marvel Comics'in okurlara sunduğu efsanevi "Age of Apocalypse" çizgi roman dizisindeki Wolverine tasarımına benzettiğim karakteri biraz daha yakından bakın isterim:
dscf3976x.jpg
 

yexer

Yeni Üye
19 Mar 2012
74
34
İzmir
Genelde Nathan Never konuları başka eserlerden esinleniyor diye hatırlıyorum. Hatta benim elimdeki bölümünde "a space odyssey 2001" filmindeki kara sütunu birebir alıp ordan farklı bir hikaye kurmaya çalışıyordu :) Kara sütundan sonra wolverine normal geldi :)
 
Üst