Conan da ismi geçen tanrılar..

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,019
denize sıfır
crom666.jpg


Conan da ismi geçen 23 tanrı..
Adonis


Ashtoreth


Asura


Crom


Derketo


Erlik


Gullah


Hanuman


Hawk-god


Ishtar


Jhebbal sag


Jhıl


Katar


Mitra


Nebethet


Set


Vicanna


Xotli


Yajur


Yama


Ymir


Yog


Zath
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,476
O çağda yaşayanların işi bayağı zormuş.İnsan o kadar tanrının hangisinin ne işe yaradığını nereden bilip nasıl aklında tutacak?Birine azıcık daha fazla ilgi duysa ötekiler adamın canına okur vallahi.
İyi ki ben bu çağda doğmuşum...
Sevgili kardeşim teşekkürler.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,476
Bunlar nasıl tanrı bilmem,resimdekine baktım da kendine hayrı yok.İnsan üstüne başına bir bakar,giyinir süslenir de cemaat toplar...
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,913
bayağı bi uğraşmışın başkanım. neksis'ide ekle .(neksis'in cadıları var hatta) , birde bardisatra var. gabar rjin vardı, o tanrı olarakmı geçiyordu.resimde god of war'dan herhal.
 
Son düzenleme:

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,913
birde bu tanrıların bir kısmını resimlemişlerdi hatırladığım kadarıyla. crom, bardisatra, isthar hatırladıklarım.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Conan da ismi geçen 23 tanrı..

Adonis
"Adonis, Yunan mitolojisine göre Afrodit'in aşık olduğu tanrıdır.
Suriye kralının kızı Myrrha, Afrodit'e yeterli derecede tapınmadığı için Afrodit tarafından cezalandırılır ve kıza asla baş edemeyeceği bir baba arzusu verir. Dadısının yardımıyla babası ile 7 gün 7 gece beraber olur (bazı kaynaklarda 40 gün 40 gece olarak geçer). Babası son gece birlikte olduğu kişinin kızı olduğunun farkına varır ve onu öldürmek ister. Tanrılar kıza acıyarak onu mersin ağacına dönüştürürler. Ağacın gövdesinden 9 ay sonra ölümlülerin en güzeli olan Adonis dünyaya gelir.
Afrodit görür görmez ona aşık olur ve onu saklaması için Persephone'ye verir. Persephone de delikanlıya vurulmuştur ve onu geri vermek istemez. İki tanrıça arasında kavga çıkar. Zeus araya girer ve Adonis'in 6 ay Afrodit'in, 6 ay Persephone'nin yanında kalmasına karar verir. Adonis yeraltına indiğinde yaz biter, kış başlar; yeryüzüne çıktığında toprakların bereketi tekrar gelir ve ilkbahar olur. Adonis avlanırken bir yaban domuzunun saldırısına uğrayarak ölür. Onun ölümünden kendine pay çıkaran Afrodit, Zeus'tan onu geri getirmesini ister.
Buna çok üzülen Afrodit güzelliğini kaybetmeye başlayınca tanrılar Olimpos Dağı'nın zirvesinde toplanırlar ve Adonis'e yeniden can verirler. Adonis can bulduğunda hava ısınmış, çiçekler açmaya başlamıştır. Bu nedenle, Adonis çiçekli ve güzel baharın temsilcisidir."


Ashtoreth
Astarte, ortadoğulu bir tanrıçanın yunandaki adıdır. Venüs gezegeninin adı olan "Akşam Yıldızı" anlamını taşır.

Asura
Asura, Hinduizm'de yer alan bir grubun adıdır. Çoğunlukla güç peşinde olan bu grup kimi zaman materyalist, kimi zaman da günahkar olabilmektedir.

Crom
Robert E. Howard'ın uydurduğu bir tanrı ismidir. Ancak yine de köken olarak İrlanda mitolojisindeki Crom Cruach veya Cromm Crúaich adından türetilmiş olabileceği belirtilmiş.

Derketo
Derketo, Askalon (Suriye) Filistinlilerinin taptığı, yarı kadın yarı balık olarak tasvir ettikleri tanrıçadır. Herodot onu Afrodit-Venüs olarak görmektedir.

Erlik
Erlik Han - Türk ve Altay mitolojisinde Kötülük Tanrısı. Erlik Han eski Türklerin inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir. (Yerlik/Erlik de denir). Moğollar ise Erleg veya Yerleg derler.

Gullah
Gullah'lar, Amerika'nın Florida taraflarında yaşayan bir Afrika kabilesi grubunun adıdır. "the gorilla-god of Gullah" diye bir ibareye rastladım Conan sitelerinden birinde. Gullah'ın Goril tanrısı... Belki Gullah tanrı adı değil topluluk adıdır oldum birden...

Hanuman
Hanuman (Sanskritçe: हनुमत् hanumat; yalın hali tekil हनुमान् hanumān) Rama'ya (Vişnu'nun avatarlarından biri) karısı Sita'yı kurtarmasında yardım eden bir vanara. Bhakti'nin zirvesini sembolize eder ve kimilerine göre Şiva'nın avatarlarındandır. Daha çok Vayu deva yani rüzgâr tanrısının oğlu olarak tanınır. Bazı akademisyenlere göre Çin mitolojik karakteri Sun Wukong'dur.

Hawk-god
Şahin Tanrı, Horus olma ihtimali çok yüksek. Mısır gök tanrısı.

Ishtar
İştar, Akad mitolojisindeki bir tanrıça. Sümer mitolojisindeki İnanna'dan türemiştir; İştar'a İnanna'nın Akad mitolojisindeki hali denilebilir. Kökeni kuzeybatı Semitik tanrıça Astarte'ye dayanır. İştar'ın Astarte, Anunit ve Atarsamain olarak da anıldığı olmuştur.

Jhebbal sag
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.

Jhıl
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.

Katar
Matai-Katar'dan geliyor olabilir. Güney Hindistan'da yaşayan Tripuru'ların tanrılarından biri. Matai "tanrı", Katar "Büyük, ulu" anlamına geliyormuş.

Mitra
Mitraizm ya da Mitra'nın Gizemleri Antik Yunan ve Roma dünyasının, Eleusis ve İsis gizleri olarak bilinen diğer gizli kültlerde, yani ezoterik olarak nitelendirilebilecek geleneklerde olduğu gibi, sadece bu külte kabul edilenlere açıklanan bir sır etrafında gelişmiş bir mistik Roma kültüdür. Milattan sonra birinci yüzyıl ile dördüncü yüzyıl arası Roma İmparatorluğu askerleri arasında yaygınlaşmıştır.
Mitraizm öğretisiyle ilgili hiçbir yazılı belge ele geçmemiştir fakat bunun yanında arkeolojik olarak antik dünyaya dair oldukça dokümana sahiptir. Ancak açıklayıcı antik belgeler olmadığı sürece bunların yorumlanması da karmaşık bir hal almaktadır. Mitra'nın en belirgin tasvirleri kayadan doğması ya da kurban edilecek bir boğa olarak görülmektedir.
"Mitra" ifadesi en eski olarak, Hinduizm dininde Vedalarda kullanılmıştır. Daha sonra çeşitli versiyonları türemiştir. Sonradan türeyen versiyonlarından en önemlileri Pers Mitraizmi ve Roma Mitraizmi'dir. Roma mitraizminin Hıristiyanlık dinini doğrudan etkilediği iddia edilmekted


Nebethet
Nephthys veya Nebt-Het, yunanda da bilinen Mısır Tanrıçası.

Set
Set ( ayrıca Sutekh , Seteh , Seth olarak da bilinir ama orijinal kullanımı SET 'tir. ) Mısır mitolojisinde bir tanrı.
Aşağı (kuzey) Mısır kralı kabul edilir. Bir eşeği anımsatan kırmızı saçlı ve büyük kulaklı bir hayali hayvan olarak temsil edilir. Çöl ve fırtınalar ile beraber düşünülür. Yunanlılar, bu tanrıyı Typhon olarak görürler.
Uzun yıllar, Set, aşağı Mısır'ın; Horus da yukarı Mısır'ın hamisiydi. İki ülke birleştikten sonra, Set ve Horus beraber taç giymiş firavunlar olarak gösterildiler. Fakat yukarı Mısır, aşağı Mısırı feth ettikten sonra; güneyin firavunları sıklıkla Horus'un (yukarı Mısır'ın tanrısı) şeytani düşmanı Set olarak portrelendiler.
Adı İncilde'de geçmekteymiş.

Vicanna
Bulamadım bişii :9

Xotli
Kurgusal bir yaratı gibi görünüyor.

Yajur
En yakın kavram Yakurveda idi. Hinduizmin temel öğretileri olan Veda metinlerine verilen isim.

Yama
Budist mitolojisinde, Yama ölüleri yargılayan ve onları cehennemi aşmalarında yol gösteren öfkeli bir tanrıdır.
Hinduizmde de vardır. Çin ve Japonya'da da tapınılmaktaymış.

Ymir
Kuzey mitolojisindeki devdir. Odin, Willi ve we adlı üç kardeş onu öldürmüş, derisini yüzmüş, ters çevirmiştir. Eti üzerinde ağaçlar çıkmış, bugünkü dünya oluşmuştur.

Yog
Tam adı "Yog-Sothoth"dur. Muhteşem yazar H. P. Lovecraft'ın yaratısıdır.

Zath
Uydurma olabileceği gibi orjinal ayzılışı yerine amerikan versiyon olduğundan hakkında bilgi bulamamış olabilirim.

Kaynaklar - Vikipedi, Wikiapedi, birçok başkası :Ğ
 

şeker kız candy

Yeni Üye
6 Nis 2012
31
21
Bir de "bel" vardır. Zamora'daki maceralarda geçiyor. Hırsızlık tanrısıymış(!). Zamora'da geçen maceralarda hırsızlar "bel in parmakları" diye haykırıyordu.
 

Melville

Yeni Üye
16 Nis 2012
27
11
Bir kaç yıl önce istiklal caddesindeki Robinson Crusoe kitabevinde Roy Thomas'ın Conan rehberine denk gelip almıştım. Roy Thomas, Conan'ı çizgiroman dünyasına kazandıran ve yirmi yıldan fazla da editörlüğünü yapan kişi, Conan severler adını hatırlar. Çizgiroman evreninde belli başlı ne varsa, karakterler, yerler, tanrılar, Conan'ın hayatında önemli olaylar, vb. anlatan arşivlik güzel bir rehber hazırlamış.
images.jpg

Konuyu görünce aklıma geldi, orada Thomas tanrıların 9 tanesini Hiborya çağındaki baş tanrılar olarak anlatmış. Ben de onları çevireyim bu başlıkta.
 
Son düzenleme:

Melville

Yeni Üye
16 Nis 2012
27
11
CROM

Hiborya çağındaki ülkelerin çoğu gibi, Kimmerya'nın pek çok tanrısı vardı ve Conan bir zaman veya diğerinde her birini anmıştı! Adları Lir, Mannanan, Morrigan, Badb, Macha, Nemain ve Crom'du.


Teolojik tartışmalara pek eğilimli olmamasına rağmen, Conan ara sıra öbür dünya hakkındaki duygularını açığa dökmüştü: "Benim insanlarımın mezhebinde, ne bu dünyada ne ötesinde umut yoktur. Bu dünyada insanlar boşuna mücadele edip acı çeker, sadece savaşın parlak çılgınlığında haz bulur; ölünce ruhları sonsuzlukta neşesizce dolaşmak üzere gri, sisli bulutlar ve buzlu rüzgarlar ülkesine girer."


CONAN CROM'U ANLATIYOR:


Crom hakkında, Conan'ın onunla ilgili söylediklerinin dışında çok az şey biliyoruz: "Şefleri Crom'dur. Büyük bir dağda oturur. Ona yakarmanın ne yararı var? İnsanlar yaşayacak mı ölecek mi, çok aldırmaz. Dikkatini üstüne çekmektense sessiz kalmak daha iyidir; sana felaketler gönderir iyi talih değil! Zalim ve sevgisizdir, ama doğumda insanın ruhuna çabalama ve öldürme gücü üfler. İnsan da ilahlardan başka ne ister ki?"


Korsan sevgilisi Belit ona ilahlardan korkup korkmadığını sorduğunda, "Gölgelerinde dolaşmazdım" diye yanıtlar. Bunu bir "evet" olarak alabiliriz.


crom1.jpg


CROM TENEZZÜL EDİYOR


Bir hikayeye göre, Crom Conan'ın işlerine sadece bir defa doğrudan müdahalede bulunmuştu. Karısı Zenobia'yı bir Khitan büyücüsünden kurtarmaya giriştiğinde Conan şeytanlar tarafından saldırıya uğramıştı. Ölümün kıyısında sallanırken, büyük ve loş bir salon gördü. Kasvetli savaşçılarca çevrili bir tahtın üzerinde uzun boylu, huysuz, siyah sakallı, kara gözlü ilahı gördü ve o "Doğu'nun kara sanatlarının" Conan'ın ruhunu almasına izin vermedi. İlahın ileri uzanan elinden büyük bir ışık parladı, barbarın azalan gücünü yeniledi.

Roy Thomas- Ultimate Guide To the World's Most Savage Barbarian kitabından çeviridir.
 
Son düzenleme:

Melville

Yeni Üye
16 Nis 2012
27
11
YMIR

Ymir, Vanaheim ve Asgard'ın başlıca ilahı, donmuş devdi. Ölü savaşçıların ruhlarının toplandığı efsanevi salon Valhalla'ya hükmediyordu.
Bu savaşçıların bazılarının, bir zamanlar Conan ve takip ettiği bir kız arasında duran talihsiz ikili gibi, daha az önemli donmuş devler olarak yeniden bedenlenmiş olması mümkündür. O kız, elbette Ymir'in kızı Atali idi. Daha sonrasının Nors miti Valkyrie'ler gibi, savaşta ölümcül derecede yaralananlara görünüyordu.
Ymir'in mezhebi veya törenleri hakkında çok az bilgimiz olmasına karşın, başlıca olarak fırtına ve savaş ilahıymış gibi görünüyor.
Ona kanlı kurbanlar veriliyor olması mümkün, -insanları da içeren veya içermeyen kurbanlar.

YAŞLI SAVAŞÇILAR ÖLMEZ... VALHALLA'YA GİDER


Valhalla bazen karla kaplı bir düzlük bazen de geniş bir salon olarak an
latılmıştı.

Roy Thomas- Ultimate Guide To the World's Most Savage Barbarian kitabından çeviridir.
 
Son düzenleme:

Melville

Yeni Üye
16 Nis 2012
27
11
Çok güzel bir çalışma eline sağlık üstad. Eliniz öpülecek derecedesiniz :)


Buyrun tam bitmemiş haliyle bir derlemem :



Bana ise, rica ederim, elimizde olan şeyden kısa kısa çeviriyoruz.
Sırada Mitra var. Sonra Ishtar, Set, Tarim, Erlik, Asura, Pteor geliyor..

@sukru.1998 dosyanızı açamadım, docx uzantısı neyle açılıyor?
 

Melville

Yeni Üye
16 Nis 2012
27
11
MITRA

Müridlerinin onun her yerde ve her zaman hazır olduğuna inandıkları Mitra, uygar bir insanın tanrısıydı. Hiç bir insan Mitra' nın gerçekte nasıl göründüğünü bilemezdi ama o genellikle "insan aklının alabileceği kadar mükemmele yakın idealize edilmiş insan" biçiminde betimlenirdi. Doğu çölünün Khoraja krallığındaki bir heykeli, önüne gelenler ile konuşmasıyla tanınmıştı, bununla birlikte bazıları gerçekte gösterişli bir perde veya bölme arkasından konuşmayı yapanın bir rahip olduğundan şüpheleniyordu.

mitrahyb2.jpg



Mitra, Hiborya çağında çok yaygın olan törenle insan kurbanı bir yana, hayvan kurbanlar bile istemiyordu. Mitraik teolojide, bir cennet ve bir cehennem vardı, insanların ruhları sürdükleri hayata göre bir yargılamaya tabiydi. Hatta bazıları, çok sonradan gelecek bir çağın önbelirtisi olarak, Mitra'nın insanlardan düşmanlarını affetmelerini istediğine bile inanıyordu.
Mitra'nın müridleri, Mitra'nın en büyüklüğü tanındığı sürece, diğer ilahlara tapınılmasını hoşgörür gözüküyorlardı. Ve arada sırada duyulduğu gibi, insanların onları andığına bakılırsa, Mitraik evrende evliyalar da vardı.
Mitra'nın eğer dişi bir eşi varolmuşsa bile, adı artık bilinmiyor. Bir bilginin dile getirdiği gibi: "Mitra esasen yalnız durur."

Roy Thomas- Ultimate Guide To the World's Most Savage Barbarian kitabından çeviridir.
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Bana ise, rica ederim, elimizde olan şeyden kısa kısa çeviriyoruz.
Sırada Mitra var. Sonra Ishtar, Set, Tarim, Erlik, Asura, Pteor geliyor..

@sukru.1998 dosyanızı açamadım, docx uzantısı neyle açılıyor?



Melville;


Bir Conan sever olarak çok değerli bir yazarın kitabından yaptığınız çevirileri takip etmekteyim. Çevirilerinizin devamını beklemekteyim. Şimdiden kolay gelsin.

Şükrü kardeşim güzel özetleme yapmış. Lakin microsoft office 2010 kullandığından eski sürümlerde bu dosyalar açılmıyor. Şöyle diyebiliriz; microsoft yeni office programı ile word dosyası uzuntısını doc. yerine docx. , excel uzuntısını xls. yerine xlsx. yaptı. Bu dosyaları açmak için ya son sürüm kullanmak lazım ya da yama yapıp dosyaları açılır yapmak lazım.

 
Üst