Barbar Conan Altınoluk'lu!

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
BALIKESİR’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki Antandros Antik Kenti’nde 8'inci dönem kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarında, çizgi roman kahramanı Conan’ın kavmi olan barbar Kimmerler’in izine ulaşılmaya çalışılıyor.
Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, kazıda antik dönem yazarlarından Stefanos Bizantios’un eserinde adı geçen ve hiçbir yerde yerleşik olarak yaşadıkları kanıtlanamayan Kimmerler’e ait bulgulara ulaşılmayı hedeflediklerini söyledi. Polat, “Bizantios’a göre, Anadolu’ya kuzeyden giriş yapan Kimmerler, Antandros’ta 100 yıl yaşamış. Ancak, bu iddia bugüne kadar kanıtlanamadı. Bu kazılarda, savaşçı Kimmerler’in Antandros Antik Kentinde yerleşik yaşadıklarını kanıtlamak istiyoruz” dedi. 15 Eylül'e kadar devam edecek bu yılki kazılarda, arkeologlardan ve arkeoloji bölümü öğrencilerinden oluşan 25 kişilik kazı ekibinin, Antandros-Gargara (Küçükkuyu-Edremit) antik yolunun geçtiği nekropol (mezarlık) alanında çalışacağını belirten Doç.Dr. Polat, bu alanın geç Roma döneminde konut alanı olarak kullanıldığını, geçmiş yıllardaki kazı çalışmalarında bu bölgede yapı kalıntılarıyla karşılaşıldığını kaydetti. Doç.Dr. Polat, “Geçen yıllardaki çalışmalarımızda antik yolun, yaklaşık 2-3 metre kadar güneye kaydığını tespit etmiştik. Bu buluntular, söz konusu alandaki mezarlara ulaşılmasını kısmen engellediği için bu yıl öncelikle bu bölgede çalışacağız” dedi.
Hedef Alliance Holding, Balıkesir Valiliği, Altınoluk Belediyesi ve Antik Antandros Kenti Kurtarma Derneği sponsorluğunda, Antandros Antik Kenti’nde yürütülen bu yılki kazılarda, daha önce çıkarılan geç Roma Dönemi’ne ait bir villanın mozaik ve fresklerinin restorasyon çalışmalarına yoğunlaştıklarını ifade eden Doç.Dr. Polat, “Mozaik ve duvar resimleriyle süslü villanın sekiz odası, tuvalet ve hamamı açığa çıkarılıyor. Çalışmalar, M.S. 5’inci yüzyılda refah düzeyinin düşmesi sonucu villanın bazı bölümlerinin kapatılıp yeni duvarlar örülerek, birkaç aile tarafından kullanıldığını gösterdi. 33 metre uzunluğundaki portiko mozaiğinin restorasyonu da tamamlanmak üzere. İkinci alan, nekropol. M.Ö. 7’nci yüzyıla ait mezarlar, yetişkinlerin yakılarak gömülürken, 6 yaşından küçük çocukların yakılmadan gömüldüğü bilgisini doğruluyor. Üçüncü alandaki M.Ö. 6’ncı yüzyılın ilk yarısına ait yangın tabakası, 100 yıl kadar Antandros'ta yaşadığı bilgisi bulunan Kimmerler’in Lidyalılar tarafından kentten sürülmesiyle sonuçlanan savaşın izleri olabilir” diye konuştu.

SAVAŞÇI KİMMERLER

Aktör Arnold Schwarzenegger' in de bir filmde canlandırdığı, ünlü çizgi film kahramanı Barbar Conan'ın kavmi olan Kimmerler, M.Ö. 15 ve 14’üncü yüzyıllardan M.Ö. 8’inci yüzyılın ilk yarısına kadar Volga Irmağı'ndan Karadeniz'in kuzeyine doğru uzanan geniş alanda yaşayan göçebe ve savaşçı bir halk. Kimmer ülkesi, M.Ö. 8’inci yüzyılda İskitler’in eline geçince, Kimmerler kafileler halinde güneye inerek Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya girdi ve ardından Orta Anadolu'ya aktı. Frigler’e saldırıp başkenti Gordion'u yağmalayan Kimmerler, daha sonra Batı'ya yönelerek Lidya'yı tehdide başladı. Lidya, Asurlular’la işbirliği yapıp Kimmerler'i büyük bir yenilgiye uğrattı. Kimmerler bir süre sonra yeniden Lidya'ya saldırıp, Gediz Vadisi'ndeki başkentleri Sardis'i aldı. Sardis'i yakıp yıkan Kimmerler’in, Edremit yakınlarındaki Antandros Kenti’nde de yaşadıkları ileri sürülüyor.

Kaynak: 17.07.2008 16:07:39 - radikal/dha

BALIKESİR’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’ndeki Antandros Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı.


Çalışmalar, Ege Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul, Ankara ve Trakya üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de içinde bulunduğu 45 kişilik ekiple sürdürülecek. Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, özellikle antik kaynaklarda Antandros’ta 100 yıl yaşadığı söylenen çizgi roman kahramanı Barbar Conan’ın ataları olan Kimmerlerin izini aradıklarını belirtti.


Kaynak: Hürriyet
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,647
Kasımpaşa
Sevgili dostum,
ben hala Conan'ın Karadenizli olduğunu iddia ediyorum..
Red Sonja Samsun'lu
Belit Zonguldak'lı..
Bu konuda hassasım..
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Vay be Conan da bu topraklardan çıkmış zaten Batman de batmanlıydı iki aydır bizlerden gidiyoruz :) güzel yazı Ümit ağbi.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,521
Ankara
Ben zaten niye deniz turizmi diye ısrar edip dururlar anlamam. Medeniyetin beşiği Anadolu yarımadasında yaşıyoruz. Dağ, taş her yer tarih. Deniz her yerde var; ama bunlardan biri bile başka yerde yok.
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Ben zaten niye deniz turizmi diye ısrar edip dururlar anlamam. Medeniyetin beşiği Anadolu yarımadasında yaşıyoruz. Dağ, taş her yer tarih. Deniz her yerde var; ama bunlardan biri bile başka yerde yok.

Duygularıma tercüman olmuşsun dostum, tarih denen şey bu topraklarda yazılmaya başlandı başka yerlerde mağara devri yaşanırken bu topraklarda medeniyetin zirvesine ulaşıldı nesillerce bu toprakların hakimi olmak için ne savaşlar yaşandı (halada devam ediyor), biz böyle zengin mirasın üzerinde yaşıyoruz ama tanıtım yönünden sıfırız
 
Üst