Batman’ın esin kaynağı leonardo da vinci

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Cumhuriyet Kitap Çocuk Gençlik/ sayı 962
Hazırlayan: Çiğdem Gündeş

Rönesans dönemi ünlü İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar, mühendis, geometrici, anatomist, müzisyen, heykeltıraş ve düşünür Leonardo Da Vinci, uçaktan paraşüte dek pek çok konuda, bilim adamlarına ve sanatçılara esin kaynağı olmuştur. Leonardo Da Vinci, süper kahraman Batman’in yaratıcılarına da esin vermiştir… Batman karakterinin yaratıcıları Bob Kane ve ortağı Bill Finger’a ışık tutan Leonardo Da Vinci’nin, kollarını iki yana açmış bir adamı resimlediği anatomik çalışması ve kanat tasarımları olmuş.

A.B.D’nin en bilinen çizgi roman dergisi Dedective Comics 1939’un başlarında yeni bir süper kahraman arayışına girer. Çünkü en önemli diğer bir çizgi roman dergisi olan Action Comics, Superman karakterini yaratmış ve çok ilgi görmüştür. Yeni bir kahraman arayışı çok uzun sürmez, Superman’in yayımlanmasından sadece bir sayı sonra Batman çizgi roman tutkunlarını selamlar.

Çizer Bob Kane’in ilk olarak “Birdman” adıyla yarattığı karakter, ortağı ve Batman’in asıl metin yazarı olan Bill Finger’ın önerisiyle “Batman” e dönüşür. Kahramanın kostümü uçan yarasa şeklindeki bir maske, bir pelerin ve eldivenlerle zenginleştirilir. Çizimleri yapan ve ilk öyküyü de yazan Bob Kane, Batman karakterinin yaratıcısı olarak tüm sözleşmelere tek başına imza attığı için, asıl yazar olan Bill Finger’ın adı hiç geçmez ne yazık ki…

detectivecomics2719f071cd6.jpg


1940’dan beri sürekli gelişen süper kahraman Batman canlandırma filmler, T.V. dizileri ve sinema filmleriyle de ününe ün katar.

themanwholaughs1f4c44gt4.jpg


Bir “süper” kahraman olmasına karşın Batman’in “süper” güçleri yoktur. Ne Örümcek Adam gibi duvarlara tırmanabilir ne de Superman gibi duvarların ardını görebilir. Çok iyi bir akrobat ve boksör olan Batman, ailesinden kalan servet ve kendi geliştirdiği aletler ve araçlarla savaşır kötülerle.

Çok küçük yaşta ailesinin öldürülüşüne tanıklık eden Batman, intikam duygusuyla yanıp tutuşmaktadır. Bu intikam duygusu, ilk başlarda Batman’ın oldukça vahşi ve hain bir karakter olarak anlatılmasına neden olmuştur. Yayımlandığı ilk yıllarda “The Bat-Man” adıyla bilenen kahraman, yanında sürekli tabanca taşımaktadır ve düşmanlarını ölümle cezalandırmaktadır. Ancak zaman içinde yayımcının da isteği ile bu olumsuz özelliklerinden arınır. Ailesinin ölümünden sonra kendisini akrobasi, boks, bilim, dedektiflik gibi konularında yetiştiren Batman, çok geçmeden bu alandaki becerilerini iyice geliştirir.

surfjamsjoker21c9274ke2.jpg


Ailesinden kalan malikânesinde sadık, zeki, sağduyulu ve becerikli yardımcısı Alfred ile yaşayan Batman, Alfred’den de çok şey öğrenir. Alfred’in de yardımı ile malikânenin altındaki yarasa mağarasını teknoloji harikası araçlarla doldurur. Batman artık, sokakların adalet savaşçısı ve dünyanın en iyi dedektiflerinden birdir.

Tüm süper kahramanlar gibi onun da kimliği gizlidir. Aynı masada yemek yedikleri Bruce Wayne’ın aslında Batman olduğunu, ancak çok yakınları bilir. İlerleyen yıllarda Batman’a bir yardımcı daha katılır: Robin. Tedbirli, ağırbaşlı ve uyumlu bir karakter olarak Batman’ın sağ koludur artık. “Batman ve Robin” ikilisi tam anlamıyla, çok büyük bir başarı yakalar.

Bu haklı ün, sinemacıların da dikkatini çekmekte gecikmez ve önce canlandırma filmler başlar ardından da T.V. dizisi ve peş peşe çekilen sinema filmleri. Bakın, sinemacılar neler yapmışlar bugüne dek…

Batman / 1989:
Yazan: Sam Hamm, Yönetmen: Tim Burton. Oyuncular: Michael Keaton (Batman / Bruce Wayne), Jack Nicholson (Joker / Jack Napier), Kim Basinger (Vicki Vale)

batman1cdcfawe0.jpg

Batman Geri Döndü (Batman Returns) / 1992:
Yazan:Daniel Waters, Yönetmen: Tim Burton. Oyuncular: Michael Keaton (Batman / Brıce Wayne), Dany Devito (Penguen / Oswalt Cobblepot), Michelle Pfeiffer (Kedi Kadın / Selina Kyle).

Batman (TV filmi) / 1992:
Yazan: Pat Allee, Body Kirkland
Oyuncular: Kevin Conroy (Batman / Bruce Wayne), Elfrem Zimbalist JR (Alfred Pennyworth).

Daima Batman (Batman Forever) / 1995:
Yazan: Lee Batchler, Yönetmen: Joel Schumacher. Oyuncular: Val Kimler (Batman / Bruce Wayne), Jim Carrey (The Riddler), Tommy Lee Jones ( Two Face / Harvey Dent), Chris O’Donnel ( Robin / Dick Grayson)

Batman ve Robin ( Batman and Robin) / 1997:
Yazan: Akiva Goldsman, Yönetmen: Joel Schumacher. Oyuncular: George Clooney (Batman / Bruce Wayne), Chris O’Donnel (Robin / Dick Grayson), Uma Thurman (Poison Ivy), Alicia Silverstone (Batgirl), Arnold Schwarzenegger (Mr. Freeze / Dr. Victor Frise).

Batman Başlıyor (Batman Begins) / 2005:
Yazan: David S. Goyer, Yönetmen: Christoper Nolan. Oyuncular: Christian Bale (Batman / Bruce Wayne), Michael Kane (Alfred), Katie Holmes (Rachel Dawes), Liam Nelson (Henri Ducard), Gary Oldman (Lt. James Gordon).

Batman Kara Şövalye (Batman: The Dark Night) / 2008:
Yazan:Johanatan Nolan, Christoper Nolan, Yönetmen: Christoper Nolan. Oyuncular: Christian Bale (Batman / Bruce Wayne), Heath Ledger (Joker), Aaron Eackhart (Two Face / Harvey Dent), Michael Kane (Alfred Pennyworth), Morgan Freeman (Lucius Fox), Gary Oldman (Lt. James Gordon).

unbalancedledger1ece98ez9.jpg


Hiç eskimeyen bu filmleri, Batman hayranları izlemiştir belki. Sayfamızın el verdiğince, yeni filmin konusuna bir göz atalım.

Batman, yeni filminde suça karşı savaşını daha da ileriye götürüp Teğmen James Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, şehrin sokaklarını saran suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye çalışıyor. Bu ortaklığın etkili olduğu şüphesizdir. Ancak ekip kısa süre sonra kendilerini Joker olarak bilinen ve Gotham Şehri sakinlerini daha önce de dehşete boğmuş olan, suç dehasının yarattığı karmaşanın ortasında bulur.

Bu filmin bir başka özelliği de geçtiğimiz Ocak ayında yaşama veda eden, genç ve yetenekli oyuncu Heath Ledger’ın rol aldığı ve tamamladığı son filmi oluşu.

Yazın sanatı ve yedinci sanat arasındaki ilişki hep sürecek… Kimi zaman Alice ile Harikalar Diyarı’na (BatmanHarikalarDiyarında) gitti seyirci, kimi zaman Ozz Büyücüsü ile buluştu. Kitap dünyasının vazgeçilmezlerinden olan çizgi romanlar da sinemada yer buldu. Superman’dan Örümcek Adam’a, Tenten’den Red Kit’e dek pek çok kahraman “Uyarlama Film”lerle bir kez daha ölümsüzleşti. 25 Temmuz 2008’de gösterime girecek olan Batman serisinin son filmi “Batman: Kara Şövalye” de önce sinema seyircisi ile buluşacak sonra da “Uyarlama Filmler” arşivindeki yerini alacak. İyi seyirler…

batman273059gn5.jpg

Paylaşım: Mavisel Yener
 
Üst