SANDIKTAKİ ÖYKÜLER; YÜZBAŞI VOLKAN GİZLİ UÇUŞ

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Yüzbaşı Volkan maceraları kronolojisi, kaynaklarda genellikle Son Havadis Gazetesi, Tay Yayınları-Bonanza Dergisi Dönemi, Tay Yayınları-Haftalık Mecmua Dönemi, Alfa Yayınları-Haftalık Mecmua Dönemi diye ilerler.

Son Havadis Gazetesi’nin 21 Mayıs tarihli nüshasında başlayan Kafkas Dağlarında Ölüm, Bonanza Dergisi’nde Eylül 1975 tarihinde yeniden yayınlanır. Aslında Temmuz 1975’te yayınlanan Mehmetçik Kıbrıs’ta hikayesini atlamamak gerekir. Yüzbaşı Volkan'ın "7 KORKUSUZ KOMANDO" macerasına esin kaynağı olan öykü, aynı zamanda Ali Recan'ın 1972 tarihli Son Havadis Gazetesi'nde yayınlanan Kafkas Dağlarında Ölüm" çizgi romanının sonrasında ve Yüzbaşı Volkan serisinin öncesinde yayınlanan bu kategorideki ilk ve tek çizgi roman çalışmasıdır. Jenerik dahil toplam 70 sayfalık öyküde, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'yla ilgili belgesel bölümler dikkat çekicidir.

Tay Yayınları kronolojisi, Bonanza Dergisi sonrası Son İmdat Çağrısı (Temmuz 1976) ile başlayıp 15 Aralık 1978 tarihli Uzay Vurgunu isimli 128. ve son sayıyla bitiyor. Ali Recan’ın, Yüzbaşı Volkan Arşiv Serisi 1. sayısında aktardığına göre 1978 yılında Alfa Yayınlarını kurmuş. Ancak Yüzbaşı Volkan ilk Alfa fasikülü 1980 yılında yayınlanmış. İlk macera Gizli Uçuş! İlginçtir biz bu ilk maceraya Alfa öncesinde Tercüman Çocuk 1978-48. sayıda rastlıyoruz. Sonrasında Tercüman Çocuk 1979 sayılarında Barış İçin Savaş başlığıyla Yedi Korkusuz Komando macerası renkli olarak basılmış. Yani Tay Yayınları ve Alfa arasında bağımsız bir Tercüman Çocuk Dergisi dönemi var ve bu dönemi bağımsız yapan macera, Gizli Uçuş. Tarihlere bakacak olursak Volkan’ın son sayısı Tay Yayınları’nda devam ederken Gizli Uçuş, Tercüman Çocuk Dergisi’nde paralel olarak yayına başlamış! İlginç bir anekdot. Demem o ki, Volkan’ın Tay-Alfa arasında tekrar olmayan bir yeni maceralı bir Tercüman Çocuk dönemi var. Yaşamak İçin Öldür ile birlikte Volkan’ın önceki dönem tatlı çizimlere sahip güzel öykülerinden birisi.

Sandıkta bulunan stoktaki maceraların bununla da kalmadığını düşünüyorum. Savaşan Şahinler’le başlayan 12 sayılık mavi serinin sonlarında, seriye Kuklanın Son Kurşunu hikayesiyle devam edeceği yazılmış. Ancak bu maceraya basılı olarak hiçbir yerde rastlamadım. Ali Recan’ın sandığında kimbilir daha ne sürprizler duruyor… Yapılan onca haksız eleştiriye rağmen Yüzbaşı Volkan hala bizleri heyecanlandırmaya devam ediyor.

Yüzbaşı Volkan severlerine, senaryolarını yazdığım Ümit Kaptan çizgi romanımızı takip etmelerini özellikle öneriyorum. 13. sayıdan itibaren sizleri müthiş sürprizler bekliyor olacak.
Esenlikler
Lami Tiryaki
Ekim 2022



Tercüman Çocuk 15 Aralık 1978 50. sayısından Yüzbaşı Volkan Gİzli Uçuş


Tercüman Çocuk 15 Aralık 1978 50. sayısının Kemal Sunal'lı müthiş kapağı


Yüzbaşı Volkan ALfa Yayınları 1. Cilt Kapağı
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Ümit Kaptan gibi efsane bir eserde emeği geçen bütün değerli dostlara çok teşekkür ederiz.
Ümit Kaptan bütün çizgi roman severlerin mutlaka takip etmesi gereken çizgi romanlardan birisi.
Ümit Kaptan'ı ileride sinema ve dizi film olarak görürsek hiç şaşırmayın.
Çizimlerinde ki özgünlük , kapak resimlerinde ki ustalık senaryolarda ki cezbedicilik ile umarım bir gün bütün dünya bu güzellikle tanışır.
Selam ve saygılarımla.
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Yüzbaşi Volkanın Onega Ekspres isimli macerasını Tercüman Çocuk ya da Türkiye Çocuk dergilerinden birinde okumuştum çocukken.
 
Üst