L'art de la BD (Çizgi Roman Sanatı) 2 cilt

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

L'art de la BD, tome 1-2
Bernard Duc

Çizgi Roman Sanatı, cilt 1 ve 2
Glénat, 1982, 190 sayfa, CBR, 57 MB
Glénat, 1983, 167 sayfa, CBR, 47 MB
Fransızca, bol resimli


Art_BD_kapak1.jpg



Art_BD_kapak2.jpg



Bu kitap setinin İngilizce veya Türkçe olmasını çok isterdim. Ne yazık ki orijinal dili Fransızca. Ama çok sayıda resimle desteklenmiş. Kitapların bir özelliği de 1982/1983 yıllarında yayımlanmış olması, yani bilgisayarın, Photoshop'un filan bu alanda kullanılmasından çok önce kaleme alınmış olması. O yıllar çizgi romanın nispeten klasik yöntemlerle üretildiği yıllar. Bu açıdan da ilginç olmalı. Özellikle de çizimle ilgilenen diyardaşlar açısından iyi bir kaynak teşkil edeceğini umuyorum. Kitap çok sayıda görselle desteklenmiş, bunlar hepimizin yakından tanıdığı Avrupa (daha çok) ve Amerikan (daha az) çizgi romanlarından yapılmış alıntılar. Anladığım bir dilden yazılmış olsaydı bir solukta okurdum diye tahmin ediyorum. Böyle bir kitabı balonlayacak arkadaşın çıkacağını da sanmam. Yine de bir umut!

Kitapları ben taramadım, linkler yabancı bir siteden alıntıdır.
Yararlı olması dileğiyle.

Not: Kitabı tarayanlar siyah beyaz olan sayfaları "çift sayfa" olarak bırakmışlar. Renkli sayfaları ise "tek sayfa" yapmışlar. Belki de kitaplar güzel sanatlarda filan okuyan bir öğrencinin elinden geçmiştir. Birçok yeri fosforlu kalemle çizilmiş, ama bu sayfalar siyah-beyaz tarandığı için bu vurgulanmış satırlar pek belli değil.

 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Eve gider gitmez ilk işim bu kitapları indirmek olacak.
Bol resimli olduğuna göre fazla söze ne hacet? :)

Ellerinize, kollarınıza sağlık sevgili dostum...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
çok işe yarayacak ..çok teşekkürler...tam zamaninda geldi !!


Sevgili "margath", "tam zamanında yetişti" demişsiniz. Belli ki bu işlerle ciddi olarak veya profesyonelce uğraşıyorsunuz. İşinize yarayabilecek başka bir kitap daha var ÇD'nda, belki gözünüzden kaçmıştır. Bugün doğum gününü kutladığımız sevgili "gandor08" dostumuz yazın sunmuştu. Kitabın adı "Dokuzuncu Sanatın Ustaları". Fransız-Belçika ekolünü takip eden çizgi roman sanatçılarını ele almış. Kitap İngilizce. Linki şurada: Masters of the Ninth Art : Bandes Dessinées and Franco-Belgian Identity


"gandor08"'in sunduğu "Dokuzuncu Sanatın Ustaları" kitabının kapağı.
post-kl%20Mot9A-1_zpsogchpaqu.jpg

 

margath

Yeni Üye
1 Eyl 2011
24
77
Aslında evet..senaryosunu bitirip sonra çizimlere geçmeyi düşündüm ancak,her ikisini bölümler halinde devam ettireceğim....bu kaynaklar çok işe yarıyor.iyi çizim yapıyor olmak senaryoya bağlı çizgiroman hazırlamada kendi başına bir şey ifade etmiyor...çok teşekkürler..sağolasın...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Scanfan usta bu kitap fransa da hala bizde ki çizgiroman ansiklopedisi gibi kaynak kitap galiba böyle bir kitabı paylaşmayı düşünmen bile yeter sağol.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,747
İstanbul
Sahiden pek çok tanıdık çizgi romandan paneller var kitabın içerisinde. İnsan çok ama çok merak ediyor neler anlatıldığını. Okuyabilsek belki çizgi romana başka bir gözle bakma şansımız olacak, çizgi romanları başka bir gözle okuyacağız. O kadar kıymetli bir eser. Maalesef dilimizde böyle bir yayın yok. Scanfan üstadımın da dediği gibi dilimie çevrilme ihtimali de epeyce düşük. :( Yine de umudumuzu kaybetmeden şimdilik resimlere bakmaya ve bazı anlamlar yükleme çabamıza devam edelim.

Teşekkürler, üstadım.
 
Üst