Fernando Botero

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,362
16,404
Ankara
Fernando Botero Angulo (19 Nisan 1932 doğumlu), Kolombiyalı figüratif bir sanatçı ve heykeltıraş.

Medellín'de doğdu, aynı zamanda "Boterismo" olarak da bilinen kendine has stili, parçaya bağlı olarak siyasi eleştiri veya mizahı temsil edebilecek büyük, abartılı ciltte insanları ve figürleri tasvir ediyor. Latin Amerika'dan en çok tanınan ve alıntılanan yaşayan sanatçı olarak kabul edilir ve sanatı, New York City'deki Park Avenue ve Paris'teki Champs-Élysées gibi dünyanın oldukça görünür yerlerinde bulunabilir.

Kendini "Kolombiyalı sanatçıların en Kolombiyalı" unvanını erken yaşlarda, 1958'de Salón de Artistas Colombianos'ta birincilik ödülünü kazandığında ulusal üne kavuştu. Yılın büyük bir kısmını Paris'te çalışarak, son otuz yılda başardı. resimleri, çizimleri ve heykelleriyle dünya çapında sergileriyle uluslararası tanınırlık. Sanatı birçok büyük uluslararası müze, şirket ve özel koleksiyoncular tarafından toplanmaktadır. 2012 yılında Uluslararası Heykel Merkezi'nin Çağdaş Heykelde Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldı. (Wikiart)

0cy3mxdzwnan.jpg



 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,362
16,404
Ankara
Cizgidiyarı Museum - Botero Gallery













 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,324
Bandırma
Rönesans resminde ele alınan temaların soylu sınıfına ait bir imtiyaz olmadığını, Orta Amerika'nın tek soylu kesimi uyuşturucu baronlarının da pekâlâ sanatçıları himayelerine alabildiklerini gösteren enteresan bir sanatçıdır aynı zamanda... Belki de yalnızca yaşadığı dünyanın acımasız gerçekleri ve aktörleri fırçasına yansımıştır...












Gerçi Medelin gibi bir şehirde yaşayıp da sanatçı nasıl bu temaların dışında kalabilir; yanıtını bulabilmek pek mümkün değil. Aykırı kompozisyonları sanatından eksik etmeyen Botero'nun Ebu Garip hapishanesinde Amerikalılar'ın işledikleri savaş suçları ve uyguladıkları işkenceleri resmeden çalışmaları da olmuştu.
 
Üst