İvan Ayvazovski

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,294
15,566
Ankara

İvan Ayvazovski (Rusça: İvan Konstantinoviç Ayvazovskiy, Ermenice: Hovhannes Ayvazovski, Hovhannes Ayvazyan), (d. 29 Temmuz 1817; Feodosya - ö. 5 Mayıs 1900; Feodosya), eserlerinin yarıdan fazlasının konusu deniz manzaraları olan Ermeni asıllı Rus ressam.

Kırım'da bir Karadeniz liman şehri olan Feodosiya'da Ayvazyan soyadını taşıyan yoksul bir Ermeni ailesinde dünyaya geldi. Simferopol Lisesi'nde iken resim yeteneğinden ötürü 16 yaşında Çar I. Nikolay'ın emriyle St. Petersburg Akademisi'ne alındı. 1836'da akademiden mezun olduktan sonra devlet tarafından Avrupa'ya gönderildi. Yıllar süren seyahatleri sırasında birçok ülkede sergileri açıldı, çağın en yetenekli Rus ressamı olarak ün kazandı.

1844'te Rusya'ya dönüşünde Rus Donanması'nın resmi ressamlığı görevine atandı. Bu görevi dolayısıyla yaşamı boyunca çok sayıda deniz ve gemi resmi yaptı.

1845'te geldiği İstanbul'da Sultan Abdülmecit tarafından Beylerbeyi Sarayı'nda kabul edildi. 1845-1890 arasında İstanbul'a toplam dört ziyaret yaptı. 1874'teki ziyaretinde Mimarbaşı Sarkis Balyan'ın Kuruçeşme Adası üzerinde bulunan ikametgâhında bir ay kadar misafir olarak Sultan Abdülaziz'in Dolmabahçe Sarayı için sipariş ettiği tabloları hazırladı. 1890'daki son ziyaretinde Sultan II. Abdülhamid'in huzuruna kabul edilerek padişaha iki tablosunu hediye etti.

Beşbinin üzerinde eseri olan Ayvazovski'nin tablolarının büyük bir kısmı St. Petersburg, Moskova ve Erivan devlet müzelerinde sergilenmektedir. 30 kadar eseri Türkiye'de Dolmabahçe Sarayı, Deniz Müzesi, Askeri Müze, Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul Kumkapı Ermeni Patrikhanesi'nin koleksiyonlarında bulunmaktadır. (Wiki)



- Galeri -










Sinop Savaşı

1853-1856 Kırım Savaşı'ndan bir Bölüm. Sinop savaşı 18 Kasım 1853'te eski usulde (30 Kasım), Karadeniz'in güney kıyısına yakın Türk limanı Sinop'ta Rus ve Türk filoları arasında gerçekleşti. 16 Türk gemisinden 15'inin tahrip olması ve şehirde büyük bir yangınla sona erdi. Bu, yelkenli filo tarihindeki son büyük savaş ve Paixhans patlayıcı kabuklu silahların kullanıldığı ilk savaştı. (Wiki)


 
Son düzenleme:

Tosunaga

Yeni Üye
10 Ara 2018
79
203
Daha çok boğaz ,deniz, ve gemi resimlerini gördüm çoğunluk gemi resimleri fırtınalı denizler ve savaş gemileri.Normal manzara veya portresini hatırlamıyoum.ama kendi çağına damga vurmuş bir ressam.
 
Üst