MÜFETTİŞ - Turhan SELÇUK/Bülent ORAN (Dolmuş Dergisi Derlemesi)

12 Şub 2010
15,006
543,718
file




Saygılarımla​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Arayip da bulamayacağimiz türden harika bir paylaşim... çok teşekkürler sevgili profesör...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,949
ordu-turkey
Turhan selçuk evet forumumuzda kaldırılmak zorunda kalınan abdülcanbazlarıyla eksikliği hissediliyordu.Tekrar anmamıza vesile oldun sağol haluk abim.
 
12 Şub 2010
15,006
543,718
Wikipedi'den alıntı.

Müfettiş , Gogol tarafından kaleme alınan beş perdelik bir eserdir.

İlk defa 1836'da yayımlanıp sahnelenen oyun, Çarlık Rusyası'ndaki yozlaşmış bürokrasiyi eleştiren bir komedidir.

Yazılışı :
Oyunun konusunu Gogol'e şair Puşkin önermişti. Puşkin, ”Rusya'da o dönemde kendini müfettiş olarak tanıtan birçok kimse olduğunu, bir seferi kendini de müfettiş sandıklarını, devletin ıslahat girişiminden dolayı teftişlerin çoğaldığını fakat gelen müfettişlerin çoğu zaman gerçek mi ya da sahte biri mi olduğunun anlaşılamadığını” söylüyordu.[1] Konuyu çok beğenen Gogol, 1834 sonlarında oyun üzerine çalışmaya başladı. 1836'da yayımlananan eser, başlangıçta Çarlık Rusyası'nın sansür kurulu tarafından reddedildi ancak bazı bölümlerin çıkarılması ve bazı sahnelerin yeniden yazılmasından sonra yazarın bir arkadaşının vasıtasıyla çarın izni alınarak 1836'da dönemin katı sansürüne aşabildi; Moskova'da ve Sankt Petersburg'da sahnelendi. Hatta çar I. Nikola'nın bizzat kendisi, 19 Mart 1836'daki ilk sahnelenişinde oyunu izlemeye gelmişti. Bu ilk sahnelenişte belediye başkanı rolünü ünlü Rus aktör Mikhail Shchepkin oynadı.

Bürokrat kesimin oyuna gösterdiği tepki üzerine yazar, Rusya'yı terkedip İsviçre'ye gitti; 1836-1848 arasında çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşadı. 1838'de oyun üzerinde tekrar çalışmaya başladı ve 1842'de son biçimine getirdi Eseri 1842'de son haliyle yeniden basıldı.

Konusu :
Yönettiği kente kılık değiştirmiş bir müfettiş geleceğini öğrenen bir belediye başkanı, bütün bürokratlarını toplayıp müfettişin en iyi biçimde ağırlanması talimatını verir. Yozlaşmış bürokratik ilişkiler içindeki yöneticiler, ne yapacaklarını şaşırmıştır; birkaç gündür kasabada bulunan iyi giyimli Hlestekov'u beklenen müfettiş zannederler. Oysa Hlestakov müfettiş değil, zengin bir toprak ağasının oğludur. Kumar oynayıp harçlığını çarçur ettiğinden parasız kalmıştır ve bir handa uşağı Osip ile birlikte borçlanarak kalmaktadır. Hlestakov, onu müfettiş sanan belediye başkanının ziyareti üzerine durumdan yararlanır. Kendisine sunulan ikramları kabul eder ve işi, halkın şikayetlerini dinlemeye, çözüm getireceği umudu yaratıp rüşvet almaya kadar vardırır. Sahte müfettiş ayrıca belediye başkanının karısını ve kızını da ayartır ve başkanın kızı ile uygunsuz durumda yakalanınca onunla evlenme sözü verir. Uşağının uyarması üzerine gerçek anlaşılmadan kenti terketme hazırlıklarına girişen sahte müfettiş olanı biteni bir mektupla Petersburg’daki gazeteci arkadaşına aktarır. Mektubu alan posta müdürü, kendisinden şikayet edildiğinden şüphelenerek mektubu açınca müfettişin sahte olduğunu öğrenir. Kasaba yöneticileri aldatıldıklarını anladıkları sırada kasabaya gerçek müfettiş gelir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Ben, teması açısından "Gogol"ün "Müfettiş" oyununu uzaktan da olsa biraz "Cevat Fehmi Başkut"un 1965 tarihli tiyatro oyunu "Buzlar Çözülmeden"e benzetiyorum. Piyes iki defa da sinemaya da uyarlanmıştı. İlki, oyunun çıktığı yıl çevrilen, "Fikret Hakan"ın başrolde olduğu aynı adlı (Buzlar Çözülmeden) filmdi. İkincisi ise 1986'da Başrolünü "Kemal Sunal"ın oynadığı "Deli Deli Küpeli" adlı komediydi. "Buzlar Çözülmeden" de akıl hastanesinden kaçan bir "deli", kar nedeniyle yolları kapanmış ve iletişimi kopuk ücra bir kasabaya gelir. Kasabalılar onun uzun süredir bekledikleri kaymakam olduğunu zannederler, o da bozuntuya vermez. Ancak bu kaymakam çok farklı çıkar: dürüst ve eşitlikçi bir yönetimle kasabadaki yozlaşmaya dur diyecek, alışılmış düzeni değiştirecektir.

Dolmuş Dergisi Derlemesi "Müfettiş"ler için sonsuz teşekkürler, sevgili "profesör" üstadım.


file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
file


Bir de Şener Şen'in "Şekerpare'sini çağrıştırdı hikaye.
Oldukça sıkı bir sistem eleştirisiymiş, o yıllarda nasıl
geçmiş sansürden diye düşünürken baktım ki yanlış
anlamışım, olay çarlık rusyasında geçiyormuş :D.

file


Çook teşekkür ederim sevgili ağabey.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,644
Kasımpaşa
Valla benim için arayıp bulmak bile söz konusu değil..
Ben bundan hiç haberdar değilim ki arayayayım...
Saygılar, sevgiler üstadım.
 
Üst