Genç Kız Kalbi - Stan Drake Yeni Sabah Pazar İlavesi 1954

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,611
Pazarda yürüyordum, tezgahlardan birinde ahşap üzerinde sıralanmış kitaplar gördüm, hemen arkalarında iki karton koli içinde de kitaplar vardı, biraz kurcaladıktan sonra dört tane çocuk kitabı seçtim, fiyatını sordum, parayı uzatırken, gözüm iki kolinin arasına dikey olarak sıkışıp kalmış gazete tomarına benzeyen sarı tomara takıldı. İçgüdüsel olarak katlanmış tomarı elime alıp içine şöyle göz ucuyla bir baktım, sadece renkli gazeteden kesilmiş çizgi bantlar olduğunu kavrayabildim, içe doğru katlanmıştı, fazla kurcalamadan:
-Kaça olur bunlar
-Abicim, sana on olsun, sabah on lira verdiler vermedim valla
-Güzel bir şey söyle alayım bunları numunelik
-O zaman sekiz ver güzel abicim
-(On lirayı uzatıp) Hadi üç lira para üstü ver de anlaşalım, bak kitaplar da aldım yani
diyerek tomarı bakmadan çantama attım, eve gelince ganimetin ne olduğunu anlamaya başladım, Yeni Sabah pazar ilavesinden kesilmiş "Genç Kız Kalbi" bantlarıydı, 1954 yılında yayını başlamış, 81 hafta boyunca haftalık olarak yayınlanmıştı, baştan sona sadece 4 haftası eksik olarak gazeteden kesilmiş, toplu iğne ile sol köşelerinden birbirlerine tutturulmuş, aralarında bolca dönemin sinema artislerinin de gazete küpürlerinin olduğu bir tomardı. Kimbilir hangi köşkün odasında çıkma, yıllardır hangi küflü depodaki çuvalda güz yüzüne çıkmayı bekliyordu? Aklımdan bu sorular geçerken bir yandan da tanesini sahaflardan 5-10 liradan ucuza bulamadığım ellilerin renkli pazar eklerinden böyle bir tam macera yakalamanın maddi manevi hazzını yaşıyordum. İçimde hemen 60 yıla yakın yaşı olan bu bantları hemen düzenleyip , paylaşma isteği doğdu. Bantlar yaklaşık yarım gazete sayfası büyüklüğünde (38x30cm), güzel bir renkli baskıya sahipti, tarayıp, birleştirip, düzenlemek iki günümü aldı. Yeni Sabah pazar ilavesinden bir örneğin resmini aşağıda görebilirsiniz:

[/img]https://hizliresim.com/b6podm]
b6podm.jpg


Stan Drake, orjinal adı "The Heart of Juliet Jones" olan çizgi romanı 1953 yılında senarist Elliot Caplin le hazırlamaya başlamış, uzun yıllar boyunca asistanları ile beraber , başka artistlere devredeceği 1989 yılına kadar çizmiştir. Sanatçı bizde Fatoş olarak bilinen Blondie çizgi bandını da 1984 yılında itibaren üstlenmiş ve vefat ettiği 1997 yılına kadar götürmüştür.

[/img]https://hizliresim.com/VDNJJB]
VDNJJB.jpg




Araştırırken gördüm ki, dönemin TV yapımcıları bu popüler çizgi romanı Tv dizisi yapmayı denemişler, youtube üzerinde yapılan bir deneme çekimini izleyebilirsiniz:



Tararken ben de ilk defa bu çizgi romanı okudum, Yeni Sabah ilavesinden sonra yıllar boyunca ülkemizde birçok gazete ve dergide yayınlanan Amerikan klasiklerinden biriydi, çokça karşıma çıkmasına rağmen ilgi göstermemiştim, açıkçası okurken hem siyah beyaz ellilerin Hollywood filmlerinden sahneler gözümün önünden geçti, hem klasik Amerikan arabalarına içim gitti, hem de Yeşilçam'ın salon filmlerinde bolca kullandığı melodram klişelerine rastladım, zengin oğlan fakir kız, amansız hastalık, vb gibi, ama yalın çizgisi ve sinema seyrettirir gibi anlatımı sayesinde keyif aldığımı söyleyebilirim, umarım sizde güzel bir pazar gününde okursunuz.

Bir başka enteresan hissiyat; macera içinde bolca trafik konulu anektod bulunmasıydı, dikkatli araç sürme, trafik kurallarına uyma, hız yapmama gibi konular vurgulanmıştı, ne acı bir tesadüftür ki, bu çizgi bant çizildikten çok kısa bir süre sonra, 1956 yılının sonlarına doğru çizer Stan Drake yakın arkadaşı Alex Raymond ile birlikte trafik kazası geçirecek, Alex Raymond'ın kullandığı araç yüksek hız nedeniyle yoldan çıkıp, bir ağaca çarpacak, Stan Drake yaralı kurtulurken, Alex Raymond maalesef yaşama gözlerini yumacaktır. İşte Stan Drake'in o yıllardan bir fotoğrafı:

[/img]https://hizliresim.com/Q2Nddj]
Q2Nddj.jpg


iyi pazarlara...
 
Son düzenleme:

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,792
üstadım sizin bulunmaz paylaşımlarınızdan birine ilk teşekkürü yazdığım için mutluyum. emekleriniz ödenmez. elinize sağlık .çizgidolu sağlıklı nice yıllar dilerim.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,478
Abi geçen hafta Kütüphane Md.rü depoyu gösterdi bana, odanın bir tanesinde yılların dedi gazete arşivini saklıyoruz dedi, kalpten gidecektim, hatta Ne? diye sordum gazete arşivimi dedim, Evet yerel gazetelerin arşivini saklıyoruz dediği anda da yıkıldım tabi.

Abi teşekkürler ellerine sağlık.
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,011
İstanbul
Gerçekten çok karlı bir alışveriş yapmışsınız, kutlarım.
Çok güzel çizgilere sahip değerli bantları bizlerle paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
Keyf aldığım çizgilerden,özellikle okuma isteğim arttı.Teşekkürler sevgili ginobili.
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,697
47,803
Muhteşem çizgiler, keyifle her sayfayı inceledim ki daha da sürecek.
Araştırmacı Nostaljik paylaşımlarınla arşivimize imkansızları kazandırdın
sevgili Ginobili çok teşekkürler..
 

tappers

Onursal Üye
24 Eyl 2013
637
2,217
uzun zamandır (dün bile) stan drake çizimlerini (tek tek orijinal vinyetler) toplamaya çalışıyordum...
bugün bu paylaşım benim için büyük bir sürpriz ve hediye oldu..
bu kuşak çizerlerin çizgileri benim için her karesi, özellikle yakın ve detaylı portre çizimler şahaser kıymetinde..
yürekten sevgiler ve saygılarımla sayın ginobili..
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
"Sadece erkek çocukları! çizgi roman okur." düşüncesine karşı yaratılmış bu bantlar bende yakın zamanda aramızdan ayrılan rahmetli Faruk Geç ustanın çizim ve senaryolarını çağrıştırmıştır hep. Güzel bir pazar gezmesi ve zahmetli bir iş olmuş. Şahsen çok sevindim. Çabalarınız için de teşekkürler elbette...
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,004
Sarıyer
Son dönemlere okuduğum en keyifli takdim yazılarından biriyle beraber sunulan bu muhteşem eser için teşekkür ederim, dostum.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu
Alış-verişi siz yapmışsınız ama çizgi roman severler kârlı çıkmış bu işten...
Çok teşekkürler sevgili Ginobili. Ellerinize sağlık...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Herkesin hikayeleri var... Hepsi birbirinden kıymetli... Bizi birbirimize yaklaştıran işte bu hikayeler, yaşanmışlıklar... Bu anlatılanlardan benzerlikler çıkarmak, ben de bu anı yaşamıştım, aynı şeyi hissetmiştim diyebilmek ya da bu da olmaz ki diye düşünmek.. Bütün bunlar yaşadıklarımızı, anılarımızı paylaşırsak mümkün... İşte sevgili Emre paylaşımın kendisi kadar hatta daha güzel hikayesi ile beni büyüledi, aldı götürdü... Her şey için çok teşekkür ederim sevgili dostum, saygılarımla!..
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,859
İyi ki bulmuşsun.
Sayende bizde okuma imkanı bulacağız.
Eline sağlık değerli dostum.
Teşekkür ederim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)
Keyifli bir sunumla birlikte
satış fiyatından kat kat
üstün tarihsel değeri olan
bantları, Ginobili dostumun
her zamanki değerli çabasıyla
okuma şansını bulabildik.
Sağol, varol üstadım...
 
Üst