Bay Oscar / Posbıyık - İstanbul Ekspres Gazetesi 1955

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,614
Merhabalar, bugün dönemin konuşma balonu - diyalog olmadan yapılan mizahi bantlarına bir örnek daha hazırladım. Zamanında Cumhuriyet gazetesinde Prof. Nimbüs'e satır komşusu olan "Bay Oscar", 1955 yılında İstanbul'un en büyük akşam gazetesi mottosuyla çıkan "İstanbul Ekspres" gazetesinde sevilen kahraman Mandrake ile altlı üstlü yayınlanmış. Gazetede Posbıyık başlığıyla yayınlanan karakterin elimde az sayıda olan numunelerini derledim. O kadar eskileri hatırlamak ben yaştakiler için mümkün olmadığı için, acaba ben bu karakteri nerede gördüm diye hafızasını yoklayanlara ufak bir ipucu da; seksenli yıllarda Tan gazetesinde "Şaşkın" adıyla yer almış, derlemeye bir örnek bant ta Tan'dan koydum.

2YOByv.jpg


Hakkında çok fazla bilgiye ulaşamadığım "Bay Oscar", 1947 yılından itibaren Martine Martin tarafından yazılmış, Jean Leo tarafından çizilmiş olup, orjinal adı "Les Mille et Une Aventures d'Oscar" yani Oscar'ın binbir maceraları gibiymiş. 20 yılı aşkın bir süre çeşitli gazete ve çizgi roman dergilerinde 6000 küsur macerası yayınlanmış.

yAGgq9.jpg




Keyifli okumalar dilerim

İstanbul Ekspres gazetesinden bir görüntü:

aynmgB.jpg
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,664
Kasımpaşa
Bunu da biliyordum dersem hadi ordan diyeceğinizi tahmin edebiliyorum..
Ama biliyorum ne yapayım..
Ama ginobili sunmadan önce sorsanız aklıma gelmezdi..
Demek ki neymiş beyhude bilgiymiş benimki..
Teşekkürler ginobili usta!..
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Bu kadar yaşlı değilim ama eskilere aşığım, ben artık ikiye ayırıyorum; çizgi roman ve dijital roman diye, sağol dostum, bu çalışmaların çok kıymetli, kesin takipteyim, ben de bu sıralar; sürekli eski Amerikanlara takıldım kaldım :)
 
Üst