Profesör Nimbüs'ün Maceraları - Cumhuriyet Gazetesi

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Merhabalar,

1934 yılında Andre Daix tarafından çizilmeye başlanan, dönemin diyalog ve konuşma balonu olmadan yapılan pandomim mizah akımının önde gelen temsilcilerinden bir karakter Profesör Nimbüs ya da bizdeki ilk adıyla Tektel Amca. Yıllar boyunca 13000'i aşkın macerası çizilmiş, Daix'nin seriyi bırakmasıyla, J.Darthel mahlası altında, aralarında Rob-Vel, Seignolle, Winkler ve Lo Goff'un bulunduğu çizerler seriyi devam ettirmiş.

qmdLN5.jpg


Bu karakter, o dönemi yaşamayan benim için, sadece dedemin ve annemin esprilerine, benzetmelerine konu olduğunu duyduğum ama okumadığım bir karakterdi. Nedense komik adıyla hafızamda bir şekilde yer etmişti. Nimbüs ülkemizde önce Yavrutürk dergisinde, ardından uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesinde, bir dönem de Milliyet gazetesinde yayınlanmış. Denk geldikçe ellili yılların Cumhuriyet gazetelerinden bir arşiv oluşturdum. Bu arşivden 30 bantlık bir seçkiyi sizler için hazırladım, umarım keyifle göz atarsınız.

04RdYV.jpg




Kitaplığımda bulundan 1938 tarihli, Daix'nin yaptığı ilk maceralardan oluşan Hachette basımı bir Nimbüs albümü

l0qlol.jpg


iyi hafta sonları dilerim

yA672a.gif





 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,088
36,756
İstanbul
Hazırlanan seçkide yer alan bantların ne zaman çizildiğini, Cumhuriyet'te ne zaman yayınlandığını bilmiyorum ama önemlice bir kısmının bugün beni gülümsettiğini söylemeliyim. Bu da ya esprilerin epeyce evrensel olduğunu ya da benim epeyce yaşlanmaya başladığımı gösteriyor olabilir.

Latife bir yana, bu çalışma çok kıymetli. Sevgili ginobili gibi dostlar olmasa ne zaman, nasıl böyle bir derleme ile karşılaşabileceğime dair en ufak fikrim yok.

Teşekkür ederim.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,646
Gaziantep
Ancak benim yaşımdakiler bu bantların Cumhuriyet Gazetesi'da yayınlandığını görmüştür veya hatırlar. Eline sağlık sevgili ginobili. "Haşet" inkini de tarasan...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,653
Kasımpaşa
Ben şimdi tek tel amcayı hatırlıyorum desem yalan mı söylemiş olurum?. Yahu hatırlıyorum işte, ama nereden bilmiyorum... Tabi ki Nimbus olarak değil.. İşte sevgili Emre'nin farkı. Kaliteli çizgiyi fark edip bugüne başarı ile aktarabiliyor. Teşekkür ederim.
 

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Ancak benim yaşımdakiler bu bantların Cumhuriyet Gazetesi'da yayınlandığını görmüştür veya hatırlar. Eline sağlık sevgili ginobili. "Haşet" inkini de tarasan...

Sevgili Tex, Haşet'in basımı resimden de anlaşılacağı üzere maalesef Haşat durumda, o yüzden taramaya elverişli değil, ama madem sizin ve diğer dostların hoşuna gitti, elimdeki malzemeden ikinci bir derleme hazırlayacağım
 
Üst