profesör
#
- 12 Şub 2010
- 15,002
- 548,133
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Aşağıdaki yazı, Bilim ve Gelecek Dergisi'nde, Altay Gündüz'ün "1930 ların Çocuk Dergileri, Çizgi Romanlar ve Güdümleme" başlıklı yazısından kısaltılarak alıntılanmıştır.
Altay Gündüz
Çocuk dergilerini sürekli okumaya, 1934 yılında ilkokulun birinci sınıfına giderken başladım. Haftalık iki dergiyi izliyordum: Çocuk Sesi ve Afacan. Dergileri, Faruk Gürtunca'nın sahibi olduğu Ülkü Yayınevi yayımlıyordu.
Çocuk Sesi pazartesi, Afacan ise perşembe günleri çıkardı. Her ikisi de beş kuruştu. Bir tekerleme de vardı: "Bugün nedir? Pazartesi. Hani bizim Çocuk Sesi". Bu dergilere olan düşkünlüğüm, Çocuk Sesi'nde "Gökler Hakimi Baytekin" çizgi romanının yayımlanmasından ötürüydü. Tüm yaşıtlarım gibi, bu dergide beni cezbeden, hayranlıkla izlediğim Baytekin'in gökyüzü serüvenleriydi. Afacan'da da "Avcı Baytekin" ve "Tarzan"ı büyük bir ilgiyle okuyordum.
Flash Gordon - Baytekin
1930'ların ilk yarısında Amerika'da "King Features Syndicate (KFS)" ajansı, satın aldığı üç çizgi romanı dergilere ve gazetelere dağıtmaya başladı: Flash Gordon, Jungle Jim ve Secret Agent X-9. Bunlar çok kısa bir zaman sonra Avrupa ve Türkiye dergilerinde ve gazetelerinde de yayımlanmaya başladı. Türkiye'de anılan çizgi roman kahramanları, sırayla, Baytekin, Avcı Baytekin ve Gizli Ajan X-9 olarak vaftiz edildi. Üçünü de illüstratör Alex Raymond (1909-56) çizmiş, Flash Gordon ve Jungle Jim'in konusunu yazar Don Moore ile belirlemişti (3). Bir kurgusalbilim çizgi romanı olan Flash Gordon çizim tekniği yönünden bir başeserdi. İletisini biraz sonra irdeleyeceğim.
Abartılı olmayan insan figürleri çiziyordu Raymond. İdeal güzellikteki kadın figürlerinin en masum görünüşlü olanları bile olağanüstü çekiciydi ve bakışları davetkardı. Jungle Jim ve Secret Agent X-9 çizgi romanlarının senaryosunu ise bir süre Dashiel Hammett (1894-1961) yazmıştı (4). Bir ara detektiflik de yapmış olan Hammett, polisiye romanlarında 1920'lerin ve 1930'ların Amerika'sında ekonomik bunalımın yol açtığı toplumsal çürümüşlüğü çarpıcı biçimde yansıtan bir yazardı. Ardıllarını büyük ölçüde etkilemiştir (5).
Söz konusu çizgi romanlar Amerikan gazeteleri ve dergilerinde yayımlanmaya başlar başlamaz büyük ilgi gördü.
Sayın sarkomer şahsında
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla