İnce Memed 2 - Sezgin Burak - Hürriyet Gazetesi 1968 Derleme

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Merhabalar, Yaşar Kemal'in meşhur romanı İnce Memed'in 2nci bölümü 1968-1969 yıllarında Hürriyet gazetesinde tefrika edilmiş ve o dönemin okuyucuları arasında büyük ses getirmiştir. Tabi bu yayında, yazarın hikayesinin mükemmeliği yanında, az da olsa Sezgin Burak'ın çizdiği desenlerin de etkisi vardır, romanı okumanın yanı sıra görsel olarak ta karakterleri hissetmek zihnimizdeki etkiyi arttırmıştır. Bu güzel tefrikayı, o dönemleri araştırmaya başladığımdan beri gün gün tamamlamaya çalışıyordum, kısmet bugüneymiş. Tabi çizgi roman değil ama büyük bir çizgi romancının eserde katkısı olduğu için bu başlığa koydum, keyifle okumanız dileğiyle...

wvy446.jpg




Sezgin Burak, çizgi roman çizmeye başlamadan önce bu çalışmasına benzer romanlar için desenler çizmiştir, bir örneğini 1957 yılının Cumhuriyet Gazetesinden aşağıda görebilirsiniz
x3govA.jpg


O yıllara baktığımızda sanatçının yeteği dışında ne kadar büyük bir iş disipliniyle devam ettiğini de hissediyoruz, 1968-1969 yıllarında günlük olarak Hürriyet gazetesinde hem Tarkan, hem Bizimkiler bantları çizedursun, bir de üstüne bizler için İnce Memed'i görselleştirmiştir. Bu çalışma azmini bugünün değerleriyle anlamlandırmak açıkçası çok kolay değil.

x3golp.jpg

aynı dönem çizdiği Tarkan Macerası

Knyr95.jpg

1969 yılı Bizimkiler bandından bir örnek

Tabi konu İnce Memed olunca, bizim kuşağın ilk göz ağrısı Milliyet Çocuk dergisinde yayınlanan İsmail Gülgeç'in çizgileriyle hafızalarımıza kazınan çizgi romandan bahsetmemek olmaz, nedense macera yarım kaldı diye haftalarca beklemiş, sonunda unutuvermiştik..Yıllar sonra çizgi roman merakı tekrar depreşince, bu hikayenin aslında telif sorunu nedeniyle yayımlanmadığını, İsmail Gülgeç tarafından çizilen ikinic bölümünün bir şekilde Almanya'da albüm olarak yayınlanmış olduğunu öğrenmiştik.

eyj4J9.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,879
Gazeteler bir dönem neler vermiş böyle.
Zamanında ne güzellikleri kaçırmışız.
Eline sağlık ginobili dostum.
Paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
Bu çok kıymetli bir eser, ne kadar aradım nette. Almanca bir bölüm bulmuştum, herhalde siteye yükledim diye hatırlıyorum ama 2 nci bölüm yoktu.

Teşekkürler.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Sanıyorum ilk bölümü İsmal GÜLGEÇ'in çizgileri ile okumuştuk..
Ne enteresan olmuş..
Acaba ilk bölümü Sezgin BURAK ayrıca çizmiş mi?
Benim de bugüne kadar ulaşamadığım bir çalışmaydı..
Sağol sevgili dost..
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Eline sağlık üstadım, ağanın gözü apak kesmişti İnce Memed'i karşısında görünce, hep derim; her şey yüzyüze daha sağlam ve kesindir, sağol üstadım.
 

Akarsumetin

Yeni Üye
25 Ocak 2013
23
24
Yokluk, yoksulluk, eziyet Memed'in gözünü karartmış, değil ilerisini düşünmek, görmek bile istemiyor. Yoksa Memed bir cılız çocuk.
Memedin kaybedecek bir şeyi yok, ölse de öldürse de. Ama abdi Ağa ve onun gibi malı mülkü, evladı, avradı olanlar çok şey kaybedecektir. O yüzden korkarlar, maşa kullanırlar.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
Bu çizim değil ince memedin roman şeklinde yayımlanan eseri, ama çok güzel sayfaların üstünde çizimler var.

İsmail GÜLEÇ'in halen 2 nci bölüm çizimini bulamadık ve sitemizdede noksan. Olna varsa tarayıp yüklerse çokı makbüle geçer.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Ülkemizin medarı iftiharı bir yazar ve bir çizer,
yıllar öncesinden gelen bir tefrika,
kapsamlı sunumla, seyrine, okumaya doyulmaz
bir paylaşım olmuş Ginobili üstat.
Umarım çok kişiye ulaşır da okudukça
daha iyi yaşamaya bir katkı sunar "İnce Memet" ler
ve inanıyorum ki daha böyle çok eser göreceğiz
emektar üstatlarımızın sayesinde.
Sevgi ve saygılarımla.
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,697
47,811
Güzel eser güzel çizgilerle süslenince çok değerli hale gelmiş.
Arayıp ta bulmanın olanaksız olduğu bu muhteşem paylaşım
için çok teşekkürler sevgili Ginobili..
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Muhteşem Ginobili, bilim adamı Ginobili

Kolibri'yi hatırlatıyor bana, farklı bir kulvarda.

Sevgili Mistercaki'den mülhem El Ginobili desem:)

Çizgilerin gücü aşkına, çok değerlisin sevgili dostum, güç katıyorsun paylaşımlarınla. Çizgi roman üniversitesi, müzesi, kütüphanesi olan bir Türkiye ne güzel olurdu? Senin gibi hocalarla, uluslararası alanda dikkate alınır kalitede bir eğitim kurumumuz olurdu.

Bu saydıklarımın temeli işte bu şekilde çizgi roman forumlarında atılıyor, altyapısı hazırlanıyor. Temele bir parça malzeme taşıyan, paylaşan, yorum yapan, sessizce destek verenlerin emeğiyle...
Sevgiyle kucaklıyor, saygıyla teşekkür ediyorum.
 

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,450
7,066
ginobili mükemmel bir paylaşımla bizlerle özledim seni gazeteler ve sen artık paylaşmaz oldun gazete tefrikalarındaki mükemmel eserleri bizlerle buluşturmaya devam et lütfen:)
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
İlk yorumumda bunun çizgi roman olduğunu düşünmüştüm..
Aslında böyle bir düşünce ile yapılan yorum haksızlık olur..
Çünkü bu bir başyapıtın okurlarla ilk buluşması..
İki dev bir araya gelmişler ve olağanüstü bir çalışma çııkmış..
Ve o hali ile yayınlandığı gibi ellerimizde..
Gerçekten her türlü övgüyü hakediyorsun sevgili ginobili..
Ustalığın için ayrıca teşekkürler..
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
İlk başta bende Rahmetli İsmail Gülgeç'in çizimleri sanmıştım, indirince gördümki gazete de verilen romanıymış, aldığımada çok sevindim gerçekten bulunması toparlanması bana göre imkansız bir arşivlik malzemeymiş. Tekrar teşekkürler.

Acaba diyorum 60-80 arası çıkartılan tüm gazetelerin arşivlerine nasıl ulaşılır, o yayınlardanda epey bir meteryal çıkar.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
Çizgiroman da eksikleri gidermek için ya binlerce kitabın üzerinde yatmak gerekiyor, ya da zaman zaman kesenin ağzını açmak, konu komşunun evinde tavanarasından çıktığı da oluyor ama bana öylesi daha rastlamadı. İnternette aranmayı veya Kadıköy sahaflarını dolaşmayı araştırmadan değil de çoğunlukla keyiften yaptığımızı sayarsak ekstra bir emek gerektirmiyor. Gazete bantlarından çizgi roman derlemek ise farklı bir iş; konuyu bilmek - araştırmak ve de dolaşmak gerekiyor. Dolayısı ile bu küçük çizgiromanı aleminde kitap tarayan 50 kişi varsa (var mı acaba?), Ginobili dostumuzun sunduğunun benzerini yapabilecek bir elin 2 parmağı ile sayılabilecek kadar az insan vardır. Hadi iki katı kadar da yapabilecek ama çeşitli nedenlerle yapamayan çıksın, yine sayı ortada. bu nedenle sunulanın kıymetini bilelim, lütfen.
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,722
Sevgili Profesör, El Kolibri toplu tabancası ile meşhurdur.Ginobili ise mesafe tanımadan attığı üç sayılıkları ile.
Gino bugün direk smaca gitmiş..

Paylaşım çok içerikli ve değerli.
Öncelikle, eskiden çizimler ile süslenen bir romanın başlayacağı haberi ilk sayfadan duyuruluyormuş.Üstelik Hürriyet Gazetesi'nde.
Senelerden 1968.Tam 46 sene önce yayınlanmış.Tam 46 sene sonra gazeteler bulunmuş,eksiksiz tamamlanmış,taranmış ve çok güzel bir sunum ile digital ortam da ölümsüzleştirilmiş.
Aynı senelere ait çizgiromanları bile çok zor bulduğumuz düşünülürse gazeteleri bulmak çok kolay olmamıştır diye düşünüyorum.

Yaşar KEMAL'in dünyaca meşhur romanını resimleyen ise Sezgin BURAK.
Üstadın adına kurulan derneğin bastığı kitapta Hürriyet'in 1968 senesinde ilk sayfadan reklam ettiği bu çalışmalara ben rastlamadım.Belki onlar adına da bir sürpriz olmuş olabilir.

Çoğumuz İnce Mehmet'i Milliyet ÇOCUK sayfalarında okumuştuk.1977 senesinden 1980 senesi sonuna kadar hemen,hemen tüm Milliyet ÇOCUK kapaklarında derginin orta sayfasında bulunan Resimli Klasik eklerine ait resimler bulunmaktadır.Cumhuriyet Bayramı,29 Ekim gibi özel haftalar hariç iki defa da İnce Mehmet için değişmiştir kapak ritueli.
Hiç unutmam o kapakları.
Ginobili'nin açıklamasında ki gibi İnce Mehmet'in sadece birinci bölümü yayınlanmıştır Milliyet Çocuk Dergisi'nde.
Ne sorun yaşandı,neden yayınlanmadı bilemiyorum.Söylenen yazar ile çizer arasında oluşan bir anlaşmazlık olduğu idi.Almanca baskısı elimden geçti.Almanca ilgimi çekmediği için arşivlememiştim.Birinci bölüm mü,İkinci bölümmü idi hatırlayamıyorum.Değerini bilen bir dostumun kitaplığındadır halen.
Ancak,iki kitap olduğuna eminim.
Almanca baskıları ,İsmail GÜLGEÇ'in kendisinin yayınladığı da söylentiler arasında idi.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
Alman sitelerinde de 1 nci bölüm var 2 nci bölüm yok. Ne kadar aradıysam fayda vermedi, almanca da olsa bulsak çevirecek arkadaşlarımız olur muhakkak.
 

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,450
7,066
belki gazetede yayınlanan çizgi romanların tamamını derlemek zor olabilir yıllar öncesinin günü günü gazetesini bulmak zordur ama ben diyorumki o günlerde yayınlanmış güzel eserleri tektekde olsa paylaşsak güzel şeyler görürüz bellimi olur belki tam maceralar bile oluştururuz bu yüzden ben elimde olanları paylaşıma açıyorum gazete ekleri bölümünde gazete tefrikaları diye.gazete tefrikalarında ginobili ve kolibri kardeşlerimizin emekleri çoktur nadide paylaşmları arşivlerimizde duruyor.ben çizgi diyarı arkadaşlarımıza burdan duyurayım tekrar tektekde olsa gazetelerde ki bantları paylaşalım zengin bir arşiv olur.Ginobli kardeş bekliyorum özellikle seni.:)
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
İnce Memed 2 bende var, çok yakında tarayıcı alıp paylaşacağım.

İlk sevinenlerin başında ben olurum herhalde, benim bir hobimde türk çizerler tarafından uyarlanmış tüm çizgileri gelecek nesillere aktarmak maksadıyla iyi bir arşiv oluşturmak.

Şimdiden teşekkürler.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,722
Sayın ginobili ;
Sen ne yapmışsın yahu ..!!! Bu ne güzel bir armağan. Bu ne güzel sürpriz. İnanamadım. Demek bu küpürler ( = kesik ) elinde var veya ulaşabildiğin kaynakların ( kütüphane vb. ) var ki sunabiliyorsun. Bu derleme , bu çalışma harika…
Aslına sadık kalarak gazetedeki bölümleri bozmadan aktarman çok önemli. İnanın kitabın kendisinden de değerli.
Gelelim isteklerime :
1 – Keşke her bölümün başına da ilk bölümdeki gibi gazetenin adı ve tarihini ekleyebilseydin. ( Örneğin : 1. Bölüm’ün tarahi : 29 Aralık 1968 , ama son bölümün tarihini sunduğun bilgiden sadece 1969 olduğunu biliyoruz. Ama tam tarihi göremiyoruz. ) İleride bu bilgileri eklersen küpürlerin tarihi belge özelliği daha da kesinleşir.
2 – Sunduğun kitabın yer aldığı yer kesinlikle yanlış. Yani çizgi roman bölümünde yer alması yanlış. Her bölümde Sezgin Burak’ın o güzelim resimleri olabilir , ama bu onun çizgi roman olmasına yetmez. Bence yeri ( Şimdilik sitemizde “tefrika” bölüm olmadığı için. Belki ileride bu tür çalışmalar çoğalırsa bu bölüm de açılabilir. ) “Diyar Kütüphanesi”dır. Yani eninde sonunda bir kitaptır.
3 – Asıl yanlışın ; bize böyle bir güzellik sunmandır. Artık elimizden kurtulamazsın. İsteriz de isteriz!!! Yani senin böyle çalışmalar yapabilme kapasitesinde olduğun ( bu müthiş bir özellik ) belli. Bu özellik çok az insanda vardır. Bu nedenle sana tekrar sesleniyorum ( tüm diğerleri adına da ) ne olursun bu yeteneğini sitemize bol bol sun .
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim. Esen kal…
 

nicomedes

Onursal Üye
30 Nis 2014
878
3,910
İzmit
İsmail Gülgeç'in çizdiği 1 ve 2. bölümler bende var ancak siteye nasıl yükleyeceğimi bilmiyorum.
 
Üst