Almanyadan Gelecek Mektup _ FARUK GEÇ

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Almanyadan Gelecek Mektup _ FARUK GEÇ
162 sayfa.

163.jpg

Yaşanmış hayat hikayeleri

İNSAN unutuyor...
Sonra, bir gün bir gazete sayfasında karşınıza belki de "yaşanmış en kötü hayat hikayesi"yle çıkıveriyor.
Faruk Geç'i tanır mısınız?
Birkaç kuşak hatırlayabilir, gençler de bilmez herhalde.
Çocuktum. Aynı mahallenin havasını solurduk. Kapalı, kendi içinde mutlu bir köy olan ve sonra ilk sakinlerinin her biri bir tarafa, bu arada kimi de ölüme saçılan Basınköy'de.
Babam, orada "kendi evinde" oturmayı çok istemiş, ancak evler daha tam bitmeden aceleyle taşındığımızda bile hayat hikayesi oraya kadar yetişemeden sona ermişti.
Faruk Geç, Orhan Kemal'le aynı apartmandaydı. Doğan Koloğlu ve oğlu Sina da o bloktaydı.
Bizim hemen yanıbaşımızdaki apartmanda Çetin Altan (tabii Ahmet, Mehmet, Zeynep ve Kerime Hanım'la birlikte), çok sevdiği Menekşe'ye inen yokuşun yakınında Yaşar Kemal otururdu.
Karşımızda Hakkı Devrim'in annesi ve yakınlarda yitirdiğimiz İrfan Derman...
Başka? Necmi Tanyolaç'ı hatırlarım oradan, karikatürist Mıstık'ı, Tonguç Yaşar'ı, Yalçın Çetin'i, Necati Bilgiç'i, Doğan Katırcıoğlu'nu, Celalettin Çetin'i, Oğuz Akkan'ı, Kemal Kınacı'yı, Nail Güreli'yi, daha birçoklarını...
Orhan Talay'ı şimdi kaç kişi hatırlar ki; ama ben unutamam!
Faruk Geç'in bir komşusu da Sezgin Burak'tı.
Televizyonun olmadığı o dönemlerde onların dizileri izlenirdi.
Geç ve Burak çocuk duygularımızın iki büyük heyecanını, aşk ve kahramanlığı, gazete sayfalarındaki çizgilerle her gün kışkırtırdı.
Burak'ın "Tarkan"ı (bir de "Hüdaverdi"si vardı) ve Geç'in "Yaşanmış Hayat Hikayeleri".
Güçlü Tarkan'ın çizgilerinin ardındaki kalemi, fırçayı tutan elin sahibinin "gerçek hayat hikayesi"ni, iç dünyasını bilemezdik elbette.
O iç dünyasında nasıl fırtınalar esmişse, bir gün Sezgin Burak ölümü seçti.
Yıllar sonra, bu hafta bir gazete sayfasında, Burak'ın eski komşusu Faruk Geç'in de bir intiharla yıkıldığını gördüm. Oğlu ölüme atlamıştı.
"Yaşanmış hayat hikayeleri" bize aşkı anlatırdı.
Kahramanları belki de İtalyan fotoromanlarına özenerek yaratılmışlardı; olsun.
Biliyorum ki, sadece romantizmle maçoluk arasında salınan biz çok genç erkekler değil, asıl kızlar bir sonraki gün ne olacağını merakla, heyecanla okurlardı Geç'in çizgi aşk öykülerini.
Eminim ki, aşk yaşamamış, ıskalamış, yaşadığını aşk zannetmiş, aşk zannettiğinden kırılmış birçok kadın da Hürriyet'te hemen Geç'in karelerinde alırdı soluğu.
Sanıyorum ki, bir solukta okurlar, kendi yaşanmış hayat hikayelerinin arasına, yaşamadıkları hayat hikayelerinden oluşan bir hayal dünyasının renklerini katarlardı.
Geç'in yaşanmış hayat hikayeleri hep mutlu mu biterdi, unutmuşum, ancak kendisi gibi nazik, narin, kırılgan duran kahramanların hikayeleriydi. Nazik, narin, belki biraz fazla temiz pak aşklardı.
"Yaşanmış hayat hikayeleri"ni hayatın temposu yavaş yavaş köşeye sıkıştırdı.
Onları da okumuş kadınlardan bazılarıyla kızları Brezilya dizilerine attılar kapağı.
Geç'in hikayeleri dünde kaldı. Birçoğumuzun ortak geçmişinin bir köşesinde.
Kendi "yaşanmış hayat hikayesi" ise, biz çoktan onu unutmuş olsak da sürüyordu ve ona, içinde aşk geçmeyen bir "hayat hikayesi"nde yeniden rastladım.
Sevgililer gününde, içinde aşk hikayelerinin şimdi unutulmuş bir çizgi ustası olan Geç geçen küçük bir hayat hikayesi yazmak istedim.
Umur Talu


Allah rahmet eylesin. Usta bir çizerdi. Hak ettiği ilgiyi göremediği kanaatindeyim.




Almanyadan Gelecek Mektup 112 Mb RAR içinde CBR:







018tzt.jpg


086tzt.jpg


alaska698crc1aupu.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Sayın "zamangezgini", paylaşımlarınıza eklediğiniz "anı" tadındaki yazılarınızı çok ilginç ve yararlı buluyorum. Bu nedenle de bu yazılarınızdan bazılarını bir "ekran yakalama" yazılımı marifetiyle jpg formatında kopyalayarak paylaştığınız eserin en son sayfasının sonuna ekliyorum, ki kalıcı olsun. "Kopyala-yapıştır" yöntemi daha pratik olurdu ama ben sayfanın olduğu (göründüğü) gibi (yazı tipleri, resimler, grafikler ve forumun fonda görülen izleri vb) bir fotoğrafını - daha zahmetli de olsa - saptayıp eserle bütünleştirmeyi tercih ediyorum. Değerli katkılarınızın devamını dilerim.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,645
Sayın scanfan'ın fikri gerçekten çok güzelmiş, bundan sonra sayın zamangezgininden aldığım verilerede bende aynı işlemi yapacağım. Açıklama eklemek gerçekten başlı başına bir olay.

Her bir paylaşımınızı ve açıklamalarınızı zevkle izliyorum, her şey için teşekkürler.
 

tappers

Onursal Üye
24 Eyl 2013
637
2,217
sayın zaman gezgini, bu özel paylaşım ve bilgiler için yürekten teşekkürler.. sayfalar pırıl pırıl.. yoğun emek var.. saygılarımla..

bu vesileyle scanfan'dan naçizane bir ricamız olacak.. ek bilgiyi bahsettiği formatta bizimle paylaşırsa çok makbule geçer.. şimdiden teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
sayın zaman gezgini, bu özel paylaşım ve bilgiler için yürekten teşekkürler.. sayfalar pırıl pırıl.. yoğun emek var.. saygılarımla.. bu vesileyle scanfan'dan naçizane bir ricamız olacak.. ek bilgiyi bahsettiği formatta bizimle paylaşırsa çok makbule geçer.. şimdiden teşekkürler.


Rar dosyasındaki görüntüleri (örnek olsun diye 10 jpg görüntü içeriyor) "zamangezgini"nin paylaştığı dosyanın sonuna ekleyin ve tekrar cbr yapın. İlk dosya (163.jpg) ve ikincisi ekran yakalama yazılımı "snagit"in "scroll" yani ekranı kaydırma özelliği ile alındı. Burada upuzun bir sayfanın tamamını yakalamak mümkün oldu. Dolayısıyla ilk dosya uzun ince bir şekilde. Diğerleri ABBYY'nin screenshot ek modülüyle alındı. Bunlar sadece görünen sayfayı yakaladığı için 8 parça halinde kaydedildi. Buradakiler birer örnektir. Umarım bir fikir vermiştir. Mutlaka başka iyi capture yazılımları da mevcuttur. Kullananlar paylaşabilirse memnun oluruz. Saygılar.


Bu da "Snagit"le ekran kaydırarak (scroll) yakalanmış, güncel sayfanın tamamının ekran görüntüsü. Çözünürlük aynı, yatay piksel sayısı yine 1423px ama dikey piksel sayısı bu kez 8714px oldu. Yani upuzun bir sayfa, görüntü kalitesinde hiçbir değişiklik yok ama cbr haline gelince "CDisplay" de görüntü çok bulanıklaşıyor (aslında herhangi bir Windows görüntüleyicisinde çok net), belki de CDisplay'de benim bilmediğim bazı ayarlar yapmak gerekiyordur, belki de başka bir CBR görüntüleyicide farklı görünüyordur (çözebilenlerin bildirmesi dileğiyle). Bulanıklıktan kaçınmak için yukarıdaki parçalı görüntüleri de örnek vermiştim.
 
Son düzenleme:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,648
Gaziantep
Faruk Geç yeniden kitaplarının yayınına başlamış diye tam seviniyordum ki, birde baktım Faruk Geç'i kaybetmişiz. Işıklar içinde yatsın.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
FARUK GEÇ ve "Gerçek Hayat Hikayeleri"

Faruk Geç’in ilk hikayesi olan ve “kimsesiz Dalila ile John Sally”yi anlattığı Aşk Arzusu’nu (1955) izleyen yabancı kaynaklı uyarlamaların ötesine geçmeyi başarabilmiş; adıyla daha çok merak uyandırmayı amaçlamış görünse de bu kez Türkiye’den “gerçek” yaşamların uyarlanmasıyla, onu daha somut problemlere ve sorunlu alanlara eğilmeye zorlamıştır. Fakat 1968 yılından 1990’a kadar yayımlanan ve elliye yakın hikayeyi içeren bu dizi, yayıldığı zaman dilimi itibariyle, topyekûn değerlendirilemeyecek kadar geniştir. Bu bakımdan, hikâyeler, içlerinde, yayımlandıkları zamana ilişkin ipuçlarını taşıdıkları için de oldukça önemlidir. Gerçek Hayat Hikâyeleri başlığıyla tek bir çatı altıda buluşmuş olmaları ise hikâyeler arasındaki farklılıkları ve değişimi kolaylıkla fark edilir açıklıkta ortaya koymuştur.

Faruk Geç’e gelince... Çizgi romanların oldukça geniş ilgi gördüğü ellili yıllarda mesleğe adım atan Geç, savaş hikâyeleri ya da tarihi roman denemelerinin yanı sıra (ya da bunlardan ziyade), kendi aralarında birbirlerinden farklı alt metinleri bulunsa da, “aşk hikâyeleri”yle anılan, hatırlanan bir çizer olmuştur. Şu anda ellili yaşlarını sürdürenlere Faruk Geç’i sorsanız muhtemelen size şöyle diyeceklerdir: “Biliyorum Faruk Geç’i. Çok okurduk biz. Aşk hikâyeleri çizerdi. Güzel kadınlar, yakışıklı adamlar olurdu. Çok okurduk.

Bugün toprağa verildi. Allah gani gani rahmet eylesin!
Toprağı bol olsun...
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,091
Zaman gezgini arkadaşıma özel mesaj yazmak istedim ama bir türlü gönderemedim.
Umarım buradan okur da yardımcı olur.
Sayfa yöneticisi dostlarım da okuyup iletirlerse sevinirim.
Saygılarımla.
"Değerli arkadaşım.
Rahmetli Faruk GEÇ'in çizdiği Almanya'da Gelen Mektup Çizgi romanını indiremiyorum.
Çok arzu ettiğim bu eser ilk kez karşılaştığım bir programla yüklenmiş sanki. ( M ) harfi çıkıyor başka bir şey yok.
Size zahmet olmaz ise " rar " olarak paylaşmanız mümkün olur mu...?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Selam,sevgi ve saygılarımla.
Ahmet ERDEN"
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Mega linkte sorun yok indirip denedim.

Zaman gezgini arkadaşıma özel mesaj yazmak istedim ama bir türlü gönderemedim.
Umarım buradan okur da yardımcı olur.
Sayfa yöneticisi dostlarım da okuyup iletirlerse sevinirim.
Saygılarımla.
"Değerli arkadaşım.
Rahmetli Faruk GEÇ'in çizdiği Almanya'da Gelen Mektup Çizgi romanını indiremiyorum.
Çok arzu ettiğim bu eser ilk kez karşılaştığım bir programla yüklenmiş sanki. ( M ) harfi çıkıyor başka bir şey yok.
Size zahmet olmaz ise " rar " olarak paylaşmanız mümkün olur mu...?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Selam,sevgi ve saygılarımla.
Ahmet ERDEN"



Sevgili Ahmet; Mega linkte sorun yok indirip denedim. Ama sevgili dostum Direnç11 benden önce davranıp seçimlik Mediafire linki eklemiş zaten. İyi okumalar dilerim.
 

Atamahmut

Yeni Üye
6 Ara 2014
57
79
Maalesef Türkiye'de çizer olmanın makuz tarihinde hak ettiği ilgiyi bulamayan bir çizerimizde Faruk Geç dir. Zamangezgini' ne bu paylaşımından ötürü yürek dolusu sevgi saygılar dilerim, paylaştığı aydınlatıcı kısa bilgi için ayrıca teşekkürler. Bu siteye çok kısa bir zaman önce üye oldum. Özellikle büyük ustalarla ilgili tüm yazıları takip etmeye çalışıyorum. Öyle ki Pc'yi açar açmaz ilk işim buraya girip bir göz atmak oluyor. Belki çok garip gelecek ama zamanda yolculuk yapıyormuşum gibi hissediyorum kendimi. Emeği geçen tüm çizgi roman dostlarına binler teşekkürler. Çok geç katıldım aranıza ama geçte olsa sizleri tanımaktan çok mutluyum. İyi ki varsınız....
 
Üst