Resimlerle keşifler ve icatlar dergisi sayı 02

harp55

Çeviri & Balonlama
27 Eki 2009
1,841
6,236
RESİMLERLE KEŞİFLER VE İCATLAR DERGİSİ SAYI 02

BASIM TARİHİ : 7 MAYIS 1968


resmlerlekeflervecatlardergssayi02.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,761
İstanbul
İkinci sayı geldi bile. Bu kez Arşimed'i ve insanın uçabilmekle ilgili serüvenini öğreniyoruz.

Ellerine sağlık, üstadım.

Bu esere katkıda bulunan çizerlerden iki tanesi ile ilgili bilgi forumumuzda mevcut. Meraklısı için buraya taşıyayım istedim:


Yalçın ÇETİN, (1934-1977)


1934 yılında istanbul'da doğan Yalçın Çetin, akademide aldığı resim eğitimini, uyum sağlayamadığı ve zaten kısa zamanda profesyonel olarak çalışmaya başladığı için yarıda bırakmıştır. Çizdiği ilk karikatür 1947'de Doğan Kardeş dergisinde yayınlanmış, böylece bu sanat dalına olan yatkınlığını da devreye sokarak çalışmalarım Akbaba, Tef, Karikatür, Dolmuş gibi mizah dergilerinde ve gazetelerde sürdürmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi138.jpg

Yalçın Çetin, 1961-1965 yılları arasında merak saldığı çizgifilm çalışmalarını Almanya'da gerçekleştirmeden ve bazı karikatürist arkadaşlarıyla birlikte bu konuda çalışacak bir stüdyo kurmadan önce, 1950 kuşağının kendini kabul ettirmiş bir karikatüristi haline gelmiştir. Yayınlanan karikatür albümleri ve çok sayıda ödül haricinde, ilkin; 1955 yılında Tan Gazetesi için hazırladığı Leyla ile Mecnun olan bazı çizgiroman bantlarına imza atmıştır. Bir sonraki yıl çalışmaya başladığı Akbaba dergisinde Salih Tekcan takma adıyla yine kendisinin yazdığı senaryoya çizdiği Bekarlık Sultanlık adlı bir öyküyü gerçekçi olması amacıyla kendi başından geçmiş gibi çizmiştir. Yine aynı dergide, çoğunu kendisinin yazdığı bir düzine öykü yayınlanmıştır. 1956'dan itibaren Berber Nonoş, Altın Kırat Ailesi, Sputnik 31, Zemberek ve Dümbelek, Namuslu Koca, Baskın, Ziyafet, Aşk Masalı, Bayan Aynur ile Bay Buyur, Gündüz İnsan Gece Hırt ve Nazik Sülüman izlemiştir. Bunlardan Gündüz insan Gece Hırt başlığı, sonraki yıllarda İsmail Gülgeç tarafından da çizilecektir. Çetin ayrıca, 1958 yılında Selek Yayınları tarafından yayınlamaya başlayan Resimlerle Keşifler ve icatlar Dergisi ile Resimlerle Hikayeler Dergisi için çeşitli dünya masallarını çizgiromana uyarlayan ekipte çalışmıştır. Buradaki ekipte Mim Uykusuz, ismet Kırdar, İliçin Çetiner, Abdurrahman Koçer gibi ressamlar da görev almıştır, ilki 1974'de basılan iki adet karikatür albümü yayınlanmıştır. Çetin, vefat ettiği tarih olan Nisan 1977'ye değin bu yıl Milliyet Çocuk dergisinde Ülkü Tamer'in kaleme aldığı Bremen Mızıkacıları türü şiirli hikayelere resimleriyle görsellik katmıştır.

İsmet KIRDAR, (1935-2000)


27 Ocak 1935 tarihinde Bağdat, Irak'ta dünyaya gelen İsmet Kırdar, resim yapmaya ilkokul birinci sınıfta merak salmış ve 1959 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nden mezun olmuştur.

img016.jpg


Kırdar'dan Hacı Bektaş Veli sayfası.

İsmet Kırdar, akademik kariyerinin başlamasından hemen önce, 1953'de Babıali'de profesyonel performans göstermeye başlamış ve sayısız gazete ve dergiye illüstrasyon, vinyet, kaligrafi, resim, çizgiroman ve bant çizmiştir. Bir dönem grafikerlik yapan Kırdar, metin ve senaryo yazarlığında da başarılı işler ortaya koymuş, ayrıca yedi yıl kadar da çizgifılm hazırlamıştir. Minik Karınca, Boraban, Kara Sinan, Uzay Dede, Bay Şanssız, Karagöz, Aktuğ, Turgut Reis gibi sayısız çizgiroman karakteri yaratan çizer, 1957 yılında Gölge adlı mizah dergisi için Şanssız Şinasi'nin Maceraları adlı karikatürize bir bant hazırlamıştır. 1958'de Selek Yayınları tarafindan çıkarılan, aralarında Mim Uykusuz ve Yalçın Çetin'in de olduğu Resimlerle Hikayeler Dergisi ile Resimlerle Keşifler ve İcatlar Dergisindeki çizer ekibine kısa bir süreliğine dahil olmuştur. Çizer 1968 yılı Ağustos ayından itibaren Özyürek Yayınlarının çıkardığı Çocuk Bahçesi adlı haftalık dergide Demir Hakan Mete başlıklı tarihi bir çizgiromanıyla boy göstermiştir. Kırdar'ın 1967'de Tercüman Gazetesi için çizdiği Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli çizgiromanları, 1960'ların sonunda Aşıklar Sultanı Mevlana başlığıyla birlikte Son Havadis Gazetesinde; 1973 yılında De-Ha Yayınları ve 1980'lerde de Buluş Yayınları tarafından aynı başlıklarla büyük boy albüm formatında yeniden basılmıştır. 1965'de Ceylan Yayınları'nın Akbulut Kaan dergisinde Oğuz Han başlığıyla yayınlanan macerayı, Ocak 1968'den itibaren Yeni İstanbul Gazetesinde bu kez Aktuğ başlığı altında yeniden yayınlatmış, 1971 yılında yayıncı Demirşah Doğan'ın çıkardığı Kansas dergi serisi için yayın müdürlüğü görevini üstlenmiş, derginin kapaklarını çizmiştir. 1970'lerin sonunda İlhami Alpagut'un yayınladığı Kaptan Swing çizgiroman serisinin tükenen orijinal stoklarına karşı bu kahraman için birkaç tane öykü yazıp çizmiştir. 1980 yılında Faik Sanağ'ın çıkardığı Çocuklara Armağan adlı kısa ömürlü dergide de Ali ile Veli gibi az sayfalı çizgiromanlar hazırlayan Kırdar, 1982 yılı sonuna doğru Can Kardeş'de kendi yazıp çizdiği ikişer sayfalık Süper Keloğlan ve ertesi yıl çizmeye başladığı bir bilimkurgu çizgiromanı olan Uzay Dede serisi başlığını hazırlamıştir. Ayrıca 1984'de de Derya Kaptanı Turgut Reis başlığı ile İstanbul'un Fethi gibi az sayfalı öyküler çizmiştir. Aynı yıl içinde yayınlanan Hürriyet Çocuk dergisi sayılarında ise Dede Korkut Öyküleri başlığıyla kendi çizgi stilini devam ettirdiği bir çizgiromana daha imza atmıştır. Kırdar, Bulvar Gazetesi sayfalarında kendisine devretmeden önce Özcan Eralp elinden okuyucuyla yeniden buluşan Sezgin Burak'ın popüler çizgiromanı Tarkan'a da bazı maceralar hazırlamıştır. İsmet Kırdar'ın önceki senelerde çizdiği Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Eyüp Sultan başlıkları Tercüman Gazetesinin 15 Mart-14 Nisan 1990 tarihlerinde, Ramazan ayı boyunca ilave olarak verdiği Tercüman Çizgi-Roman adlı ekte yeniden yayınlanmıştır. Çizer, 2000 yılında İstanbul'da ölmüştür.

img017.jpg
img017a.jpg


İsmet Kırdar'ın sonradan albümleşen iki çalışması: Eyüp Sultan ve Hacı Bektaş Veli.
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,766
İsmet Kırdar, en sevdiğim çizerlerdendir. Keşke bir külliyatı olsaydı, anında kapardım:)

Belki bir gün bir dostumuz Diyarda İsmet Kırdar köşesi açar ve tüm çizimlerini paylaşır:)


Teşekkür ederim sevgili harp55
 
Üst