Kaldırım Destanı 01 Kaldırımlar Kurdunun Hayatı

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
KK_001.jpg



Daha önce açtığım konuyu bulamadım. Kayıp konulardan olmalı. Ben de yeniden yükledim. İyi okumalar.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,983
Biraz kargaık burgacık çizim..
Yayınlandığı tarihe göre,şahane..
Bunu elde bulundurmek daha şahane..
Teşekkürler sayın avukat'ım..
Ellerinize sağlık..
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,784
Hiçbir Şey Ülkesi

Daha önce açtığım konuyu bulamadım. Kayıp konulardan olmalı. Ben de yeniden yükledim. İyi okumalar.

İyi ki yeniden yüklemişsiniz, Sayın savok. Yoksa bu değişik çalışmadan hiç haberim olmayacaktı.

Biraz önce eseri indirdim ve ilk 10 sayfasını okudum. Gerçekten farklı bir çalışma. Ne yalan söyleyeyim, insan okurken ürperiyor, korkuyor, rahatsız oluyor, vicdanı etkileniyor, okumayı bırakmak istiyor ama bir taraftan da büyük bir merak dürtüsüyle bir sonraki sayfayı görmek istiyor. Bunda konunun rahatsız ediciliğinin yanında çizimlerin değişik olmasının da etkisi var galiba.

Bu arada, "Yazan ve çizen: M. GÜL" ibaresini görünce internette biraz araştırma yaptım. Kendisi "Masist Gül" adında aslen İranlı olan bir figüranmış. Aşağıdaki resmini görünce sanırım çoğumuz tanıyacaktır:

OVWrzz.jpg

Kendisi 2004 yılında vefat etmiş. Vefatından sonra, ölümünden önce kendisinin elden çıkarmaya başlamış olduğu plakları piyasaya dağılmış. Müthiş bir koleksiyonu olduğu söyleniyor. Bunun dışında kendi çalışmaları olan kolajları, çizimleri ve şiirleri de koleksiyonerler tarafından toplanmış. Bu sıra dışı sanatçı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin Google Amca'da "Masist Gül" adıyla arama yapması yeterli...

Ellerinize sağlık, Sayın savok. Beni başka bir yerde asla bulamayacağım bir eserle ve bir sanatçıyla tanıştırdığınız, ayrıca akşamımı yepyeni bilgilerle doldurmama vesile olduğunuz için çok teşekkürler...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
masist-gul-4.jpg

masist-gul-3.jpg

masist-gul.jpg

masist-gul-2.jpg

Masistgul.jpg


“Masist Gül (1947-2003) güçlü fiziği ile 300’ü aşkın yesilçam filminde rol almış bir oyuncuydu. Pek fazla bilinmeyen yönüyle de olağandışı bir sanatçıydı. Kendini ‘amatör kahırkeş sanat uzmanı’ olarak tanımlayan Gül, şiir, resim, kolaj, bakır üstüne çizim işlerinin yanısıra 80’li yılların başında Kaldırım Destanı – Kaldırımlar Kurdunun Hayatı adını verdiği ‘aylık mecmua’ biçiminde 6 kitaplık bir dizi tasarladı. İlk kez 2006 yılında Bent serisi kapsamında tıpkı basım yoluyla çoğaltılan bu el yapımı kitaplarda, Gül, 1905 ile 1978 yılları arasında yaşayan Kaldırım Fahri adlı bir kabadayının şiddetli ve sert yaşam hikayesini çizgi roman tarzında resmetti.

Kaldırım Destanı-Kaldırım Kurdunun Hayatı’nın orijinalleri ve sanatçının diğer özgün çizim, yazı, defter ve fotoğraflarından oluşan masist gül arşivi ilk olarak 25 mayıs – 25 haziran 2006 tarihleri arasında BAS’da sergilendi. Ardından Etablissement d’en face, Brüksel ve 5. Berlin Bienali kapsamında Schinkel Pavillon’da gösterildi. Kaldırım Destanı – Kaldırımlar Kurdunun Hayatı’ nın tıpkı basımı olan Bent 001, aralarında Macba, Consorci del Museu d’art Contemporani de Barcelona, Centre Pompidou, Bibliotheque Kandinsky, New York Museum of Modern Art’ın bulunduğu birçok kurumsal ve özel koleksiyon ve kütüphanede yer almaktadır.” (BAS‘ın Tanıtım Metni’nden…)

masist1.jpg

masist2.jpg

masist3.jpg

masist4.jpg
 

CortoMaltese

Onursal Üye
8 Ağu 2012
554
2,987
Çok sevdiğim, çok özel bir işti bu. Daha önce indirmiştim ama dayanamayıp tekrar indirdim. Teşekkürler.
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,898
Gerçekten çok farklı bir paylaşım. Sayın gitarisyene katılıyorum. Okuması çok zor. İnsanı yoruyor. Çok amatör ama bu amatörlüğü sıcaklık katıyor. Herhalde çizgi diyarı hariç her hangi bir mecrada bunu bulma imkanı yoktur. Umarım diğer sayıları da eklenir, arşivimiz renklenir.
Çok teşekkürler sayın savok..
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,469
26,994
Gerçekten çok farklı bir deneyim yaşatıyor okurken.
Çok teşekkürler üstadım...
 
Üst