ALASKA Orjinal Sıra 54 Yıllar Sonra

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
Image00001.jpg
Image00003.jpg


Image00002.jpg


 

Es Kös

Süper Üye
15 Ağu 2013
60
112
Sayın Vefalı, ilk yirmiiki sayıyı da yüreğim hoplaya hoplaya indirmiştim. Şimdi de ayni heyecanla indiriyorum saygı değer çalışmalarınızı. Gene de kapakların boynu bükük sanki.....
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
Sayın Vefalı, ilk yirmiiki sayıyı da yüreğim hoplaya hoplaya indirmiştim. Şimdi de ayni heyecanla indiriyorum saygı değer çalışmalarınızı. Gene de kapakların boynu bükük sanki.....

Sevgili Es Kös.Örjinal kapağıda bir kereye mahsus paylaşıyorum,paylaşım ALASKA olduğu için kahramanımızın adını kaldırdım.Bu şekilde ALASKA olarak daha güzel.

999.jpg
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Çok iyi hatırlıyorum; çocukken dayımgillere
Misafirliğe her gidişimizde halı altlarında
Dolap üstlerinde mutlaka bir Alaska bulurdum.
O Alaskaları okumaya doyamazdım.
Aynı duyguları yaşattırıyorsunuz bana...
Teşekkürler...
 

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,155
"Chemako" Macerasında (Sayı:5) Ken, Hunkpapa Siouxları'nın Şefi Ottowa'nın dul kardeşi Tecumseh'in oğlu Theba'yı ayı saldırısından kurtarmış ve sonra da Tecumseh ile evlenmişti.Kızılderililer ona "Chemako=Hatırlamayan" adını vermişti.Cerrah Yüzbaşı Mc Keever'ın eşi Belle de Hunkpapalar'a esir düşmüş zamanla da şef Ottowa'ya aşık olarak ondan Wahto adında bir erkek çocuk doğurmuştu.Kızılderili köyünde yapılan katliamın ardından donmak üzereyken kurtulmuşlar, Cerrah-Yüzbaşının müdahalesiyle hafızası düzelen Ken, çocuklar Theba ve Wahto ile Boston'a gitme kararı alan Belle ile vedalaşmış ve evlatlığı Theba'ya, "Söz veriyorum yakında döneceğim" demişti.İşte "Boston=yıllar sonra" (Sayı:54), klavuzluğu bırakan Ken'in dönüş macerası.
Ken Parker maceraları; her biri kendi içinde sonlansa da, olaylar sağlam örülmüş bir şekilde ve belli bir zamandizini içinde devam ederler.O nedenle "Chemako" büyük maceranın temel taşlarından biridir.Milazzo, özenli fırça darbeleri ve yoğun bir çinileme ile klasik tarzda resimlemiştir bu macerayı."Boston" macerasında, altın serinin sonlarına yaklaşırken Milazzo artık özgün tarzının iyice oturtmuştur.Neredeyse çizgilerde "Zen" tarzı diyebilecegimiz; minimal, eskiz tarzında çizgilerle çok şey anlatan,yeni biçim ve ifade denemeleriyle Milazzo üslûbu bu macerada belirgindir. Milazzo:"Ken Parker, içerdiği insani değerler ve aykırı senaryo yapısı ile, kariyerim açısından bir çeşit 'zirve' sayılır."demiş.
Berardi, Ken Parker maceralarında çizgi roman tarihinde eşine az rastlanır hiciv-alay-kafa bulma denemeleri yapmıştı..Pat O'Shane dörtlemesinin sonuncusu olan "İnsanlar, Hayvanlar ve Kahramanlar" macerasında (Sayı:15); Çizgi Roman kahramanlarını müthiş bir maceranın içinde hicvetmişti..Kit Taylor'dan Tim'e, Zagor'dan Larry Yuma'ya, Tex ve tayfasından Red-Kit'e,Honda'dan Blueberry'ye, Pecos Bill'den Cisco Kid'e, tüm Ç.R. kahramanları resmi geçit yapıyor bu arada Sergio Bonelli, Canzio (Bonelli Genel Müdürü), Berardi ve Milazzo kendileryle de dalga geçiyorlardı.Ken Parker, Berardi&Milazzo ikilisi için "kendini beğenmiş iki çılgın" diyordu.Tex ve Tayfası için:"kafa dengi dört kişi", Tommiks, Kit Taylor ve Tim için:"Olgunlaşmamış, çocuksu tipler",Larry Yuma için:"Tam bir kasıntı"dedikten sonra Zagor'a bakakalıyorlar ve Ken :"Bir garipler, burada normal biri yok galiba" diyordu.Yani "ben normal bir insana en yakın kahramanım değerimi bilin" der gibi.
"Boston" macerasında da, polisiye edebiyatı ile ince ince dalgasını geçiyor Berardi Usta.Polisiye edebiyatın ünlü dedektif ve kriminologları (Sherlock Holmes, Müfettiş Pairot v.d.), Omaha'dan Boston'a giden trendeki cinayeti çözmeye çalışırlarken, en uç teorileri öne sürüyorlar.Poirot:"En namlı meslekdaşlarım bizzat gözlerimin önünde, hem de doğaçlama biçimde, kendilerinin grotesk birer karikatirüne dönüşüyor..." dedikten sonra kendi tezini öne sürüyor:"Hepiniz suçlusunuz!".Muhatapları ise buna karşılık hep birlikte ellerini kaldırıp:"Hadddi Orrrdan Beeee!!!" diyorlar.Türkçede güzel bir karşılığı var "H.....r" diye.Philo Vance'ın Hercule Poirot'a "Zen resminde boşluk ve hiçlik kavramını" anlatırken, uykusu gelen Poirot'un üstüne gelen boş konuşma balonunu elleriyle kaldırması çizgi romanlarda nadir görülecek sahnelerden. Maceranın ikinci yarısında Boston Şehrinde, "Chemako" öyküsünün devamı niteliğinde duygusal sahneler var.Belle, çocuklar Theba ve Wahto'yu okula yazdırmış, Theba'ya:Theodore Parker adını vermişlerdir.Kısaca "Teddy" demektedirler.Irkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalan Teddy mutsuzdur.Ken onu yatmaya götürür."Sana ne denli yoğun bir sevgi beslediğimi göstermek isterdim..." deyince Teddy ağlayarak :"Yine gitme lütfen benimle kal.." der.Ken, "Evladım benim" diye onu kucaklayarak kaldırıp sarılır.Beyaz karede sadece birbirine sarılmış bir adamla çocuk vardır...Ken Parker Speciale No:3'te "Teddy Parker'ın serüvenleri" diye mükemmel senaryosu olan bir macera var.Henüz Türkiye'de yayımlanmadı. Boston Macerası hayvanat bahçesinde sürpriz bir final yapıyor.Ken'in hayatında da özel hafiyelik ve babalık dönemi başlıyor.
Rodeo yayıncılık Ağustos/2015'te bu macerayı yayımladı.Altın serinin sonlanmasına 5 sayı kaldı.58. sayı olan "Grev" macerası tam bir başyapıt.Sonra sıra birçok sağlam maceranın bulunduğu Magazin, Collezione ve Speciale serilerine gelecek.Mondadori Comics, Ken Parker maceralarını yeniden basıyor. Ken Parker'ın normal bir insan gibi sonunu gösteren hiç yayımlanmamış bir sayı ile seriye son nokta konulacak."Sabaha Ne kadar var?" gibi bir adı olan bu maceranın ilk sayfası "Montana 1908" yazısıyla başlıyor.Yani Ken Parker'ın ölüm tarihi.Flash Back ile olaylar anlatılıyor.Havada uçan kazlar, anne-babanın harabeye dönmüş evi, çerçevesi kırılmış bir resim, "1844-1908" yazan Ken Parker 'ın mezar taşı 64 yıl yaşadığını gösteriyor.Sahi, sabaha ne kadar var?Ken Parker "normal insan'a" en yakın çizgi roman kahramanı.Veysel Baba'nın dediği gibi:"Dava insanlık davası!".Adalet, özgürlük ve mutluluk arayışında Ken Parker'lar hep yaşayacak insanlar yaşadıkça...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,620
hiçbiryerde :)
'Carson10’ üstadım her zamanki gibi , ama hayır, her zamankinden bir fazla özelliği olan yorumunuzu yine olağanüstü keyif alarak okudum. Bir fazlası da 'grev' sayısını bilmem kaçıncı kez olarak daha bugün okumuş olmamdı. Ayrıca 59 sayılık seriyi bugün Donovan'ın Çocukları'nı da okuyarak ilk kez sıralı olarak bitirerek maceralar arasındaki bağlantıyı daha iyi kavradığım bu günlere rastlayan yazınız 'ilahi adalet' gibi oldu:). 'Ve günler yürümeye başladı' bölümümüzde de bir süredir alaska hikayelerinden sayfalar paylaşıyorum. Daha önce de 'nedense' çok sevdiğim bir karakter olduğunu hep söylediğim ken parker'in gittikçe daha ddramatik, daha çarpıcı olmaya başlayan öykülerin son sayılarına geldiğimde neden bizlere veda ettiğini de anlamaya başlıyorum. GREV hikayesinin sonunda ken parker bu dünyaya ait olamayacağını da ilan ediyordu adeta... Vefalı üstadımla birkaç ay önceki bir konuşmamızda bu seriden de birkaç kitabın öncelikle yeniden taranması gerektiğini konuşmuştuk. O konuşmadan sonra tüm maceraları okudum ve şimdi hepsini yeni düzenlemelerle tekrar okumak üzere bekliyorum. Teşekkürler vefalı, teşekkürler carson10, var olun.
 
Üst