Alaska Tay Yayınları 2. Seri Sayı 06 - Kaledeki Hain

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Alaska_Ken Parker Tay 2.seri sayı 6

KEN PARKER

Ken Parker, ilk kez Collana Rodeo adlı bir western antoloji serisinde yayınlanmak üzere yaratilmıştır. Ancak ilk eskizlere bir göz atan yayıncı, başlığın bağımsız olarak yayınlanmasının doğru olacağına inandığını belirtmiştir. Böylece Haziran 1977 tarihinde yazar Giancarlo Berardi ve çizer Ivo Milazzo tarafından hazırlanan Ken Parker efsanesi başlamıştır. İkili anlaştıkları şekilde kahramanlarını yaratırken Amerikalı aktör Robert Redford'un oynadığı bir filmden ve onun yüz hatlarından faydalanmıştır.

Girişimci ikili, serilerinde klasik western çizgiromanlarında hemen hiç işlenmeyen konulara el atmıştır. Eski model Kentucy marka tüfeğiyle dolaşan Ken Parker, nostaljiyi ve hümanizmi gerçekçi öyküleriyle had safhada gündeme getirmiştir. Kahramanın kimlik arayışında olduğunu vurgulamak için onu öykülerinde adeta bir figüran olarak kullanan Berardi-Milazzo, şiddet, fanatizm, ırkçılık gibi temaları da karelere bol miktarda dahil olmuştur. Amerika'nın batısında XVIII. yüzyılın son çeyreğine doğru, 1868'de, erkek kardeşini henüz kaybetmiş olan Ken Parker bir izci olarak Amerikan ordusuna kılavuzluk yapmaktadır. Kızılderililerin beyazlar tarafından katledildiğinin farkındadır, üstelik
hayatını kurtaran bir kızılderili kadınıyla evlenir. İdealist olmakla suçlanan Ken, adaletsizliğe ve önyargıya cesaretle direnç gösterse de diğer çizgiroman kahramanları gibi sonuca ulaşma garantisi yoktur. Aksine hayatın içinde de olan acı gerçeklerle sık sık yüzleşmek durumunda kalır. Yeri geldiğinde kaçınılmaz olarak şeriflik, dedektiflik yapar. Aslında bu sorumluluklardan uzak durma çabaları da sonuç vermez genellikle. Asıl mesleği kılavuzluk olan Ken Parker'ın maceralarında yer alan devamlı bir yan karakter yoktur. Yine de yaşlı avcı Dashiell, öfkeli küçük kız Pat O'Shane, eskimo Nanuk, yaşı küçük fahişe Lily gibi bir birinden farklı yaratılışta dostları olmuştur. Hunkpapa yerli köyüne Amerikan ordusunun düzenlediği bir baskında hayatını kaybedecek olan Tecumseh adında dul bir kadınla evlenmiştir. Tecumseh'in ilk evliliğinden olan çocuğu Theba/Teddy ise Boston'da yaşamakta ve Ken Parker'ı öz babasının yerine koymaktadır.

Ivo Milazzo, darmadağınmış gibi duran taramalarla bezediği güçlü desen çalışmalarıyla, dikkat çekici zarif çizgisiyle yaşattığı Vahşi Batı'ya farklı ve gerçekçi bir atmosfer vermiştir. Senaryoları kaleme alan Berardi ise Avrupa'daki en iyi western yazarlarından biridir ve bulduğu birbirinden ilginç öykülerle Ken Parker başlığını hayranlarının gözünde bir numaraya taşımayı başarmıştır. Berardi'yi takip eden başka yazarlar da yeni Ken Parker senaryoları üretmişti. Bunlardan Maurizio Mantero, Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi'ye ilaveten Giancarlo Allessandrini, Bruno Marraffa, Giorgio Trevisan, Giovanni Cianti, Carlo Ambrossini, Renzo Celeggari, Renato Polese, Giampiero Cesartano, Sergio Tarquino ve Vincenzo Monti gibi çizerler de Milazzo'nun yanı sıra devreye girerek serinin aylık periyotta çıkmasına yardımcı olmuştur. Tüm bu farklılıklarından dolayı ilk Ken Parker serisinin yayını 1984 yılında, 59. sayısında durdurulmuştur. Bu tarihten sonra o tarihlerde Cepim adı altında faaliyet gösteren Sergio Bonelli Editore tarafindan Orient Express dergisine transfer edilmiş, bunun ardından kahramanın yaratıcılarının sahibi Parker Editore tarafından yayını başlatılan bir Collozione Serie Ono (1989) başlıklı diziyi sonradan Ken Parker Magazine (1992) dizisi ve Ken Parker Collozione (1996); Ken Parker Speciale (1997) izlemiştir.

Türk çizgiroman okuyucusunun Ken Parker ile tanışması Ağustos 1981 tarihinde çıkmaya başlayan Pistolero adlı cep çizgiromanıyla olmuştur. Pistolero'daki 'Uzun Tüfek' adlı maceradan sonra Ken Parker adıyla az miktarda basılan tek sayılık Tay Yayınları denemesinden sonra yine aynı yayınevi tarafından serinin ismi Alaska olarak değiştirilerek, 1982 senesinde yayına girmiştir. Bu ilk Ken Parker serisi toplam 40 sayı sürmüş ve onu takip eden ikinci Tay Yayınları serisi ise 21 sayıda nihayetlenmiştir. Hemen ardından 1991'de çıkan ve sadece 5 sayı süren adı geçen yayınevinin üçüncü serisinden sonra Ken Parker uzun bir suskunluk dönemine girmiştir.

2000 yılına gelindiğinde Aksoy Yayıncılık tarafından çıkarılmaya başlanan başlık, sadece 4 sayı sonra bitmiş, aynı yıl Hakan Alpin'in yönetmenliğinde çizgiroman faaliyetine girişen İthaki Yayınevi ise büyük boy bir Ken Parker Magazine sayısını albüm formatında basmış, ancak gerisi gelmemiştir. 2001 yılında serinin Türkçe yayın haklarını satın alan Hakan Şaşmaz'ın Parantez Yayınevi ile anlaşması üzerine hayranlanyla yeniden buluşan başlık, çıkan 13 sayısı boyunca eski maceralarını tekrarlamıştır. Kısıtlı yayıncılık deneyimine rağmen Ken Parker'ı Türkiye'de yayınlamaya kararlı olan Şaşmaz'ın kişisel girişimiyle kurduğu Rodeo Kitap adlı yayınevi bünyesinde, Parantez'deki serisinin yarım kaldığı sayıdan ve 2002'den itibaren 'özel serisi' ile birlikte, periyotsuz bir şekilde kitabevlerinin raflanndaki yerini alan başlık, böylece yeniden gündeme gelmiştir.

Yaratıcısı Giancarlo Berardi şunları söylüyor: "Ken Parker, çağdaş sorunları olan çağdaş bir insan. Hiçbir güvencesi yok, geleceği meçhul; kendi belirlediği idealleri tutkuyla, ümitle, cesaretle ve acı çekmek pahasına korumaya çalışarak günübirlik yaşıyor." O, süper güçleri olmayan bir anti-kahraman karakterdir.(Yanından hiç ayırmadığı eski model Kentucky marka bir tüfekten aldığı adıyla) Uzun Tüfek, avcılık, ordu rehberliği, şeriflik, detektiflik ve yazarlık yaparak kazanır hayatını: şiddetin kol gezdiği eski, vahşi batıda (maceralarının başlangıç tarihi 29 Aralık 1868'dir) idealist, olumlu, cömert ve sevgi dolu karakterinden ödün vermeden sayısız işin altından başarıyla kalkan becerikli bir adamdır. Tabiatla barışık yaşamanın ne demek olduğunu bilen ve elindeki silahı sadece korunmak ve karnını doyurmak için kullanan, avına tek el ateş edip vuramadığı takdirde kaçma şansı tanıyan tam bir idealist karakterdir. Maceralarının kalitesi ve (Teks ya da Zagor gibi klasik tiplerden hayli farklı) aykırı karakteriyle sayısı çok fazla olmayan ama kendisini çok seven bir hayran kitlesine ulaşmayı başarmış, çok sayıda makaleye ve incelemeye konu olmuştur.

İlk bölümlerde Ken acımasız bir katille, "Şanslı" Donald Welsh ile karşı karşıya kalır. 8. sayıda Welsh'i öldüren Ken'in karşısına zaman içinde başka düşmanlar da çıkacaktır. Her bölümde şiddete, anlayışsızlığa, cehalete ve para hırsına karşı mücadele etmek zorunda kalır. En büyük ve alt edilmez düşmanı ise maalesef bir çizgiroman kahramanı değil, okur sayısının azlığıdır ki, bu durum sadık hayranlarını, Ken'in maceralarına devam edebilmesi için gece gündüz dua etmek zorunda bırakmaktadır.


Alaska_Ken Parker Tay 2.seri sayı 6 cbr 52mb boxca:


Alaska_Ken Parker Tay 2.seri sayı 6 cbr 52mb mediafire:


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-01_zpscc10a066.jpg


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-02_zps4a746d66.jpg


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-03_zpsda01f2e2.jpg


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-04_zpsb96f4c60.jpg


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-05_zpsf860ccf1.jpg


ALSKTY2SERI-06CDhgewd7763CXEWYTF-06_zps9d9ce3f2.jpg


BAYHUN ÖNTÜRK_ZAMANGEZGİNİ VARÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,998
denize sıfır
Çocukluğumda pek görmedim.Sonra diyarda tanışınca çiniler çok ilgimi çekti o gün bu gündür kaçırmadan takipteyiz.Zaman gezgini farkıyla büyükçe bir dilim karpuz eşliğinde keyfini süreceğim.:)teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,644
Kasımpaşa
Her ne kadar "like" butonunu bulmakta zorlansamda Ken parker'ın ve taramanın güzelliğinin hatırına canla başla kabulümdür. Teşekkür ederim. Saygılarımla.
 

harp55

Çeviri & Balonlama
27 Eki 2009
1,841
6,236
Her macerası bir western film tadında, her macerada hayat dersi veren bir özlü söz ihmal etmeyen bir kahraman Ken Parker.
teşekkürler zaman gezgini verdiğn bilgiler için :)
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,345
1,724
Ieşekkür ederim sevgili zamangezgini,

Bir bilim adamı titizliği ile çalışıyorsunuz.Çizgi romanın yeni bir bilim dalı olduğuna inanmaya başladım.
 

göksel C.

Süper Üye
11 Haz 2009
512
2,788
tek sayfa tarama zordur ama okumasi cok rahat ve keyiflidir :D kaliteli bir ise verdigin emekler icin cok tesekkürler zamangezgini...
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,690
4,845
Açıklayıcı bilgiler ve güzelim Aslan Şükür kapak resimleri içimi açtı şu sabaha uzanan güzel vakitte;ve elbette tek sayfa taranan bu müthiş macerayı tekrar yadetmek güzel olacak. Eline yüreğine sağlık aziz kardeşim :)
 
12 Şub 2010
15,006
543,718
Ken Parker hakkındaki bilgileri tazeleyici çok hoş bir sunum eşliğinde güzel bir macerasını keyifle tekrar okutan sevgili zamangezgini dostuma sevgi, saygı ve teşekkürler.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
JEREMIAH JOHNSON ve KEN PARKER _ EDEBİYATTAN SİNEMAYA UYARLAMALAR

Ken Parker hakkındaki bilgileri tazeleyici çok hoş bir sunum eşliğinde güzel bir macerasını keyifle tekrar okutan sevgili zamangezgini dostuma sevgi, saygı ve teşekkürler.

Sevgili dostum;altta bulunan inceleme yazısı "Caner'in Evreni" adlı bloğa ait.Ken Parker'in hangi ünlü sinema yıldızından esinlenerek çizildiğini ve daha pek çok şeyi devamındaki linke tıklayarak
öğrenebilirsiniz.


JEREMIAH JOHNSON ve KEN PARKER (İnceleme)
EDEBİYATTAN SİNEMAYA UYARLAMALAR

Çok nadir görülen bir uyarlama biçimi olarak, bir filmden “ilham alınarak” bir çizgi roman serisinin oluşturulmasını inceleyeceğiz. Filmimiz 1972 yapımı Jeremiah Johnson. Bu filmden kısmen uyarlanan çizgi romanımız ise Ken Parker. Zincirleme uyarlama dememizin nedeni ise, ülkemizde pek kimsenin bilmediği veya en azından yazılıp bahsedilmediği, benim de yabancı sitelerde yaptığım araştırmalar sırasında öğrendiğim bir husus olarak Jeremiah Johnson filminin de gerçek olaylara dayalı iki kitaptan filme uyarlanmış olması. Yani süreç olarak önce Amerika’da gerçekten yaşanmış bir olay ve buna dayalı olarak yazılmış iki kitap var. Sonra bu kitaplara kısmen dayalı olarak yapılmış bir film; daha sonra da filmden ilham almış efsanevi bir çizgi roman söz konusu.Devamı için alttaki linke tıklayın lütfen...

 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
264
1,450
İşin içine Milazzo girip çıtayı bu kadar yükseklere çıkarınca, insan ister istemez; keşke sadece Milazzo çizseydi, başka çizerler bulaşmasaydı Ken Parker’e, diye düşünmeden edemiyor..

Peki Milazzo haricinde Ken Parker’e hakkını veren çizer yok mudur, vardır elbet; çizgi kalitesiyle Milazzo’ya teğet geçen Giorgio Trevisan ve belki biraz da Giovanni Cianti...
 

Nitr0

Süper Üye
6 Ocak 2012
211
225
harika bir tarama ve sunum sevgili zamangezgini.
bu değerli paylaşım için çok teşekkürler.
 

roo123

Yeni Üye
4 Ara 2014
14
5
teşekkür ederim emeğinize sağlık, verdiğiniz bilgi makalesi en az çizgi roman kadar değerli.
 
Üst