Threat to Freedom (1965)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Threat to Freedom (1965)
(A Picture Story Exposing Communism)
Özgürlüğe Karşı Tehdit
(Komünizmin Gerçek Yüzünün Resimli Öyküsü)
32 sayfa (16 çift sayfa halinde), 12 MB, CBR

THREAT_TO_FREEDOM_kapak.jpg



Çizgi romanın kendi asıl amacı dışındaki kullanımına bir örnek daha sunuyorum: "Threat to Freedom" ("Özgürlüğe Karşı Tehdit") başlığını taşıyan bu 32 sayfalık comics 1965 tarihinde ABD'de basılmış (aslında sayfa sayfa gazetelerde yayınlatılmak üzere hazırlanmış, 15 dersten oluşuyor!). 1960'lı yıllar Batı dünyası ile Sovyet bloğu arasında süren "Soğuk Savaş"ın en yoğun olduğu dönemdi. Karşı tarafta da muhtemelen benzeri propaganda araçları kullanılmış olmalı, ama ABD'de basılmış buna benzeyen yüzlerce örneği bizzat ben gördüm (benim görmediğim milyonlarcası da üretilmiştir muhakkak!). Bunlardan bazıları çok sofistike iken, bazıları da oldukça kaba bir dil kullanıyordu. Bu ve benzeri yayınların da katkısıyla, 1960'larda ABD'de Komünizm ve Sovyet korkusu o denli artmıştı ki Amerikan toplumu adeta bir "histeri" krizine kapıldı. Bir ara nükleer bir saldırıdan korkan (korkutulan?) insanlar evlerinin bahçelerine ev tipi "nükleer sığınaklar" bile yaptırdılar, içlerine aylarca yetecek yiyecek içecek filan depoladılar.

Çizgi roman, kilisenin açtığı ve din derslerinin verildiği bir pazar okulunda başlar (en uygun ortam). Dersten sonra iki öğrenci, öğretmenlerine Komünizm hakkında çok şey duyduklarını ama kafalarının karışık olduğunu söylerler ve ondan gerçeğin ne olduğunu anlatmalarını isterler. Öğretmenleri de ta "Karl Marx"tan başlayarak anlatmaya başlar.

Çizgi roman kültürü ve tarihi açısından bu türlerin de önemi olduğunu düşünüyorum ve her geçen gün hızla güçlü bir referans kaynağı haline gelmekte olan ÇD'nın arşivinde bulunmasının iyi olacağı kanaatindeyim. Sayfaları yabancı bir siteden aldım, düzenleme yaparak sunuyorum.
Saygılarımla.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,767
İstanbul
Üstadım sıra dışı eserleri seçme konusunda tam bir uzman. Benim açımdan çok ilginç bir çizgi roman bu.

Kitabın ilk birkaç sayfasını okudum. Aslında çok yetersiz ve kaba bir itiraz var. Bu kabalık kullanılan dile de yansımış biraz. Öğretmen Marx hakkında epey acımasız :)

4. sayfanın sonunda erkek öğrencinin söylediği "İnsanlar, Tanrının öğretileri yerine insanlarınkini takip etmeye başladığında neler olacağını anlamaya başlıyoruz" mealindeki cümlede epey kayda değer doğrusu. :) Amerika'nın "farklı" laiklik anlayışının yansımaları olsa gerek.

Teşekkürler üstadım.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
Tabii çizgi roman ve çizgi filimler ilk yıllarından beri propaganda amaçlı olarak da kullanıldı. Bunların en meşhuru Donald'in Nazi Almanya'sındaki yaşamını gösteren Disney yapımı çizgi filimi olsa gerek:



Diğer şirketler de benzer filimler çekmişler. WB'dan bir tane:


ve Sovyetler'den bir tane:


özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında bütün taraflar bunlardan onlarcasını çekmiş. Bugün ise örneğin Kuzey Kore denen İnsanat Bahçesinde de benzer yapıtlar güncel propagandanın bir parçası:
 
Üst