"İnanç Dünyası" programı..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Perşembe akşamları yayınlanan, Dr. Asaf Demirbaş'ın yayınlayıp sunduğu; jenerik görüntüsü ve melodisiyle bir dönemin çocuklarının hafizalarından silinmeyen dini bir programdı.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlar, Türkçe açıklaması ile devam ederdi. Ardından; İslami açıdan o hafta ele alınan bir konu ile ilgili söyleyişi yer alırdı. Örneğin; "adalet", "yardımlaşma", "çalışma", "savurganlık", "israf ve cimrilik", "ilim ve okumanın önemi", "din ve vicdan hürriyeti", "çevre bilinci", "alkol ve uyuşturucunun zararları", "kalp temizliği" vs..

Program her hafta; Farabi, İbni Sina, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Ali Kuşçu, Uluğ Bey, İbni Miskevey gibi tarihe iz bırakmış Müslüman şahsiyetlerin tanıtıldıldığı "İslam Büyükleri" köşesiyle son bulurdu.

Ramazan ayında ise; rahmetli Agah Hün'ün seslendirdiği iftar duası ile sona ererdi. Eminim ki; aşağıya yazdığım duanın bir çok cümlesi hala çoğumuzun hafızasındadır..

"Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açtım. Hamdolsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete.
Ey bağışlaması bol rabbim; beni, ailemi, milletimi, devletimi ve tüm inananları koru. Rahmetini ve yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin!.."


"İnanç Dünyası" belli bir kesim tarafından, daha çok; ormanı, ağacı anlattığı için eleştirilmiştir..


r_G3a_KEz.png


24 Mayıs 1984 tarihli, Milliyet gazetesi Renk eki'nde yer alan;
"İnanç dünyası" kupürü..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Açan birbirinden güzel çiçekler, kayalara çarpan köpüklü dalgalar, karla kaplı tepelerdeki çamlara; lapa lapa yağan kar kristalleri, sarı sarı dökülen yapraklar, göz kamaştıran traverten görüntüleri eşliğinde ve çalan tasavvuf müziği ile hafızalarımızda yer bulan jeneriğe ulaştım. Ama bunun bir de; daha önce yayınlanmış başka versiyonu vardı. Orada kraterlerden taşan lavlar da vardı... Şimdilik bununla idare edelim.. :) Keyifli seyirler ve de dinlemeler..www.youtube.com/watch?v=rcbHr67XhCA
 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
Eskidik mi? Yoksa bana mı öyle geliyor?

Gerçek şu ki; o eski Ramazan ekranlarını bile arar oldum ben..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vitriol

Yeni Üye
17 Nis 2015
24
33
TRT'de 1980'lerin başlarında, gene aynı ekipten oluşan ve Ramazan aylarında yayınlanan "İftara doğru" diye bir program da vardı..

Yine yaz aylarıydı.. 1980, 1981 yılları..Hey gidi heyy!!..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
TRT'de 1980'lerin başlarında, gene aynı ekipten oluşan ve Ramazan aylarında yayınlanan "İftara doğru" diye bir program da vardı..

Yine yaz aylarıydı.. 1980, 1981 yılları..Hey gidi heyy!!..

Bu güzel hatırlatmanız için teşekkür ederim..

Ben de sayenizde; "İftara doğru" ile ilgili biraz araştırma yaparak,
Milliyet gazetesi arşivi'nden 1984-1988 yıllarına ait bazı bilgilere ulaştım..

Program; İslami bir sohbet ile başlıyor, ardından Kuran-ı Kerim okunması ve Türkçe açıklamasıyla devam ediyor; Türk Tasavvuf Musikisi'nden bir eserden sonra, seçme şiirler, kıssadan hisseler, ezan ve iftar duasıyla son buluyormuş..

Bu arada; "İnanç dünyası" 25 dakika sürerken, "İftara doğru" ise; 45 ile 75 dakika arası sürüyormuş..
 
Son düzenleme:

apunisher

Yeni Üye
3 May 2009
44
167
Bu Dunya
Program çok beğenilen bir program olmasına rağmen o dönem müftülüğü bırakarak Ateizmi benimseyen turan dursun'unda programı hazırlayanlar arasında olması sadece bu programda değil Dini içerikli radyo programlarınında hazırlayanlar arasında olması ayrı bir ironi
 
Üst