Simple Minds - Don't you / Forget about me (1985)

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
49729862777_a92f3edbf0_o_d.jpg

İskoç müzik grubu Simple Minds'a ait, "Glittering prize" albümünden çıkan synthpop-New wave tarzında güzel bir parça.. Şarkı ayrıca 1985'e ait "Kahvaltı kulübü" (The Breakfast Club) adlı gençlik-komedi filminin de soundtrack'idir..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
"Facebook'ta yaptığım paylaşımın kopyasıdır.."

49728984658_b15114d074_w_d.jpg

Söz konusu İskoç müzik grubu Simple Minds olursa eminim ki bir çoğumuzun aklına unutulmaz Gençlik-Lise-Komedi-Dram filmi "Kahvaltı Kulübü" (The Breakfast Club) gelecektir.. Zira bu filmdeki Simple Minds'ın seslendirdiği "Don't You" (Forget About Me) tüm zamanların en güzel soundtrack'leri arasındaki yerini çoktan almıştır.
İlk olarak biraz filmden bahsedeceğim. 1985 yapımı filmde; bir grup lise öğrencisinin Cumartesi günü okul kütüphanesinde cezaya kalması işleniyor. Tamamı okul sınırları ve kütüphane içinde geçen The Breakfast Club ”Tek Mekan Filmleri” listesinde asla es geçilmeyecek bir yere sahip.. Birbirinden farklı 5 lise öğrencisinin bir hademe bir de okul müdürü eşliğinde kaldığı bu cezada aile beklentileri, eğitim sistemi, lisede yer alan tipler ve kendini kanıtlama çabası gibi dönemin Amerikan lise hayatına sert bir eleştiri sunuluyor. Yetişkin aklı ve ergen yüreğini tek potada eritmeyi bilen Yönetmen John Hughes, hiç şüphesiz bir kuşağa, 80’li yılların ve tüm zamanların en iyi gençlik filmlerinden birini armağan etmiş. Grup psikoterapisi ve öğretmenlikle ilgilenenlerin filmi mutlaka izlemesini tavsiye ederim.

Unutulmaz filmin, unutulmaz şarkısına gelince; söz ve bestesi İngiliz müzik adamı Keith Forsey ile Steve Schiff tarafından yazılmıştır. Seslendirmesini ise başlangıçta belirttiğim üzere 1977 yılından bu yana kariyerlerine devam eden İskoç New wave-Synthpop grubu Simple Minds yapmıştır. Sinema filminin 7 Şubat 1985'de gösterime girmesinden hemen sonra 19 Şubat 1985'te A&M Records tarafından "Breakfast Club Film Müzikleri" albümü piyasaya sürülmüş ve ABD listelerine 17 numaradan giriş yapmıştır. Simple Minds da boş durmayarak 20 şubat 1985'de single'ını ABD'de piyasaya sürmüş ve kısa sürede müzik listelerinde 1 numaraya yükselmiştir. Bunu 8 Nisan 1985'de İngiltere izlemiş ve Birleşik Krallık'ta da zirveye ulaşmıştır. Kanada, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde de zirveyi gören single albüm 2 altın ve 2 Platinyum plak ile taçlandırılmıştır. Albümün sadece İngiltere'deki satışı 1.000.000'u geçmiştir.

Daniel Kleinman'ın yönettiği müzik videosu da oldukça iddialıdır., İlk olarak karşımıza loş ışıklı ve boş olan geniş bir oda geliyor (muhtemelen saray ya da şato odası olmalı), ardından kahramanımız adeta ışınlanırcasına bir anda salonun ortasında bitiyor. Bu esnada kameralar tavandaki oldukça estetik avizeye odaklanıyor. Sonra da grup elemanları peydah oluyor, ardından ise nereden çıktıkları belli olmayan çok sayıda televizyon odayı çevriliyor. TV'lerin hepsi eş zamanlı olarak şarkıcıları ya da Breakfast filminden sahneleri gösteriyor. İlerleyen saniyelerde; sallanan at, oyuncak ayı, uzaktan kumandalı arabar, oyuncak tren, gitar, bank, abajur, koltuk, buzdolabı, tablo, dolap,, müzik kutusu ve aklınıza gelebilecek her türlü nesne ve eşya ile oda ağzına kadar doluyor. Lakin kahramanlarımız enstrümanlarını kullanarak şarkıya devam ediyorlar, en sonunda oda o kadar doluyor ki grubun solisti Jim Kerr bir müzik kutusunun tepesinde şarkıyı bitirmek zorunda kalıyor. Sizlerle paylaşacağım video, 3 Aralık 2010'da Simple Minds'ın resmi YouTube kanalına yüklenen video olup; Mart 2020 itibariyle 162 milyondan fazla kez izlenmiştir.
 
Son düzenleme:
Üst