Savaş Rüzgarları (Winds of War) Dizisi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Savaş Rüzgarları (TV Dizisi)
"Winds of War"

ABD'de ABC-TV (1983) 7 Bölüm (15 saat)
Türkiye TRT-TV (3 Ekim 1983-6 Şubat 1984) 18 Bölüm

Winds-of-War-afis.jpg


Herman Wouk'un 1971'de yazdığı aynı adlı romandan 1983 yılında uyarlanan 7 bölümlük bir televizyon mini dizisidir. Toplamda 15 saat süren dizi ABD'de her biri 1,5 ilâ 2,5 saat süren bölümler halinde yayına verilirken Türkiye'de 18 bölüm halinde gösterildi. Romana birebir sadık kalınan dizi çok tutunca 1988'de War and Remembrance adıyla 12 bölümlük bir devam dizisi çekildi, o da Herman Wouk'un devam romanından uyarlandı. O dizi de "Savaş ve Anılar" adıyla 1989'da TRT'de gösterildi. Her iki dizide de Hollywood'un neredeyse tüm oyuncuları tek tek boy gösterdiler (dizilerin tam bir "ansambl oyuncu kadro"su vardı). Çok masraflı bir diziydi, bu nedenle Paramount şirketi de yapımcılığına katılmıştı. Yazar Wouk yapımın her aşamasına karıştı, reklam gösterimlerine bile müdahele etti, zira romanına çok emek harcamış, çok titiz araştırmalar yapmıştı (1951'de Denizde İsyan romanını da o yazmıştı, o roman da 54'te sinemaya uyarlandı). Çekimler çok sayıda ülkede ve savaş gemilerinde gerçekleştirildi). Dizi aday gösterildiği çok sayıdaki Emmy ödülünden üçünü aldı.


Winds-of-War-foto.jpg


Savaş Rüzgarları 1983 Ekiminde Türkiye'de gösterime verildiğinde TRT renkli yayına yeni geçiyordu ve programların sadece bir kısmı renkliydi. Pazartesileri saat 21 civarında gösterilen bu dizi de renkli yayınlanan programlardan biriydi. Dizi 1939 yılından ABD'nin 2. Dünya Savaşı'na girdiği 1941 yılı sonuna kadar olan bir dönemde geçer ve deniz ataşesi Albay Victor "Pug" Henry'nin (Robert Mitchum) ve ailesinin çevresinde geçer (devam dizisi "Savaş ve Anılar"da ise ABD savaşa girdikten sonraki dönem anlatılır). Ali MacGraw ("Aşk Hikayesi" filminden hatırlarız) ve Jan-Michael Vincent diğer ön plandaki oyunculardı.


Jan-Michael Vincent (1945-2019)
Jan-Michael-Vincent-crp.jpg


Önemli rollerden birinde oynayan Jan-Michael Vincent'ın 2019 yılında ölmüş olduğunu öğrenince üzüldüm. Bu yakışıklı oyuncu daha çok TV dizilerinde oynardı, sinemada hiçbir zaman önemli rollere gelemedi, ama TV'nin en çok para kazananlarından biriydi. Bir özelliği vardı, yaşından çok genç gösterirdi. Dizi ülkemizde oynarken bununla ilgili haberler çıkardı, "Bu aktör sizce kaç yaşında?" diye başlıklar atılırdı (aynı başlıklar gezi programcısı Gülhan Şen için de atılırdı, şimdi 41 yaşında olan bu güzel hanım 20-25 yaşında gibi duruyor) Jan-Michael Vincent bu dizide oynadığında 38 yaşındaydı, ama 20 küsür yaşında gibi duruyordu. Amerikalı aktör Jan-Michael Vincent'ın en tanındığı TV dizisi Ernest Borgnine'la oynadığı 1984 tarihli "Hava Kurdu"ydu (Kendisi de lisanslı helikopter pilotuydu zaten), en çok hatırlanan sinema performansı da Charles Bronson'la oynadığı Mekanik (1972) filminde çizdiği portredir. Son zamanlarda alkol ve uyuşturucunun esiri olmuş, bir bacağı da kesilince evine kapanmıştı. Kalp krizinden öldüğünde 73 yaşındaydı. Zaten bu alkol problemi yüzünden 1988 tarihli devam dizisi "Savaş ve Anılar"da da yer alamadı.


Dizi TRT'de 3 Ekim 1983'te Başladı, 4 Şubat 1984'te 18. Bölümle Bitti.
Sava-R-zgarlar-TRT.jpg

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Sanırım yayın saatinin geç olması ve de okul dönemine denk gelmesinden ötürü bu diziyi maalesef hatırlayamadım. Ne de olsa o dönemde 10 yaşına yeni basmış bir ilkokul öğrencisiydim ve de genellikle "Uykudan Önce" programından hemen sonra istemeyerek de olsa yatağa gönderilirdik.. Lakin sayenizde bu dizi hakkında bayağı bir bilgi edindim. Emekleriniz için çok teşekkür ederi Sevgili Scanfan..
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Üstadımın hafızası, araştırma yeteneği ve arşivciliğinin mükemmel olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bir başlık altında ne kadar çok bilgiyi aktarıyorsun bize, üstadım... Çok teşekkürler.
 

mercancd

Yeni Üye
4 Eyl 2017
15
25
Yorganın altına gömülüp izlerdim. Jeneriğinin müziği hala aklımda. O günlere götürdünüz beni...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Bütün çocukluğum boyunca hep
çok erken kalktığımı hatırlıyorum.
Genellikle akşam haberlerinden
sonra yayımlanan programları
izlemeden yatmış veya başka
odaya geçip elimde varsa çizgi
roman, müzik, mizah dergisi vs
okuyup, radyodan, kasetten müzik
dinlemişimdir sanırım :) ...
Mesela "Kaçak", "6 Milyon Dolarlık
Adam" veya bu dizi gibi saat 21.00'den
sonra başlamış çoğu diziyi izlemedim
(sanıyorum) ...
Bir iki dizi vardır belki, mesela "Tatlı Sert",
hayran kalmıştım, inanılmaz keyif ve
heyecanla izlerdim, "Emret Bakanım"ı da
öyle...

Şimdi yayın saatlerini bulur muyum
dizilerin diye baktım; hangi diziyi
izlemişsem o tarihlerde ve o saatlerde
uyanık olduğumu anlayacaktım :Ğ
Tabii bulamadım öyle bir liste ama
"1970 – 1980’li yıllarda TRT’de yayınlanan yabancı diziler"
başlıklı bir sayfa buldum, ilginizi çekebilir:



Bizi yine hayallere aldıran renkli
tanıtım için teşekkürler üstadım.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
...
Şimdi yayın saatlerini bulur muyum
dizilerin diye baktım; hangi diziyi
izlemişsem o tarihlerde ve o saatlerde
uyanık olduğumu anlayacaktım :Ğ
Tabii bulamadım öyle bir liste ama
"1970 – 1980’li yıllarda TRT’de yayınlanan yabancı diziler"
başlıklı bir sayfa buldum, ilginizi çekebilir:



Bizi yine hayallere aldıran renkli
tanıtım için teşekkürler üstadım.

Sevgili "yeryüzü" üstadım,

Bu listeyi uzun yıllar önce Türkçe Vikipedi'ye ben yüklemiştim, ilerleyen yıllarda onlarca sitede, blogda vs bu listenin başlık da dahil kopyala-yapıştır yapılarak alınmış versiyonlarına ara sıra rastladıkça çok memnun oluyordum (tıpkı makalesi sürekli atıf alan bilim adamı gibi!). Bu listeyi çok uzun zaman ayırıp, ayrıntılı arşiv çalışması ve araştırma yaparak hazırlamıştım (sürekli de düzeltmeler yapmıştım), gözlüklerimin bir numara artmasına sebep oldu diyebilirim. Uzun süredir Vikipedi yasaklı (özel yöntemlerle giriliyor ama değişiklik yapmak zor) demin girdim baktım, oranın adminleri uzun yıllar sonra konunun başlığını değiştirmişler, "TRT'de yayınlanan ithal diziler" yapmışlar. Bağlantısı aşağıda: (beni eski günlere götürdüğün için de ayrıca teşekkür ederim)

 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Az önce, Günaydın gazetesinin vermiş olduğu 'Lak Lak' mizah ekini okurken bu diziyle alakalı bir karikatür gözüme ilişti, sizlerle paylaşmak istedim. :)

Günaydın 'Lak Lak' mizah eki (Sayı 176)
50601636791_b53b2468be_c_d.jpg
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
Robert Mitchum'un aynı dönemde ayrıca Kuzey ve Güney dizisinde de konuk oyunculuğu vardı. Askeri doktor rolündeydi. Bu dizinin Almancası 3 sezon birden YouTube'da Fackeln im Sturm adıyla bulunabilir. Bu dizi de 90 dakikalık bölümlerden oluşan bir mini diziydi ve 3. sezon bildiğim kadarıyla asla Türkiye'de gösterilmedi.
 
Üst