"Cazcı kardeşler" (The Blues Brothers) filmi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Cazc_karde_ler.jpg


Gelmiş geçmiş en iyi takip sahnelerine sahip müzikal bir komedidir. Onlarca arabanın paramparça olmasını büyük bir keyifle izlerken, içimizden “yazık oldu onca arabaya!” demekten de kendimizi alamazdık. Ne de olsa Türk filmlerinde uçurumdan oyuncak arabaların yuvarlandığı gören bir nesildik biz.
Filmde Jake (John Belushi) ve Elwood (Dan Aykroyd) kardeşler siyah gözlük ve siyah takım elbise ile arz-ı endam ederlerken onlara birbirinden ünlü blues müzisyen ve şarkıcı eşlik etmiştir. Zenci müziği ile büyüyen iki beyazın, yetiştikleri yetimhaneye yardım etmek amaçlı girdikleri macerayı konu alan film, bir çok kişiye Blues müziğini sevdirmiştir.
Jake karakteriyle izleyicinin sevgilisi haline gelen John Belushi’nin filmden 2 yıl sonra (5 Mart 1982), henüz 33 yaşındayken aşırı dozdan hayatını kaybetmesi ise ayrı bir trajedidir.

www.youtube.com/watch?v=LMagP52BWG8
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

akyıldız

Süper Üye
15 Nis 2010
1,773
2,614
Bıkıp usanmadan her denk gelişinde zevkle seyrederim. Harika müzikler ve Müzisyenlerin arka arkaya geçit yaptığı bir müzikal. Herbiri birer star olan o müzisyenleri nasıl ikna edip oynatmışlar şaşarım. Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown, John L. Hooker Vb.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Fantasia" çizgi filmi konusunun altına 6 ay önce birkaç şey yazmıştım. Onlardan biri de 1998 tarihli "Cazcı Kardeşler" filmindeki (2.si) bir müzikli sahnenin 1940 tarihli "Fantasia"dan esinlenildiği şeklindeydi. Sevgili "Baltimora"nın açtığı "Cazcı Kardeşler" konusunun altına da aynı tekil mesajı eklemek istedim.

Sanatta her zaman, her devirde esinlenmeler olmuş, göndermeler yapılmıştır. 1940 tarihli "Fantasia" filmini "murtaza5" dostumuzun sunumu vesilesiyle yıllar sonra bir kez daha izledim. Filmin sonlarına doğru yer alan ve yukarıda Youtube videosunu da sunduğum Rus besteci Modest Musorgski'nin "Çıplak Dağda Bir Gece" müziğine yapılmış Walt Disney yorumunu izlerken hemen dikkatimi çekti. Benzer animasyon sahneleri "Cazcı Kardeşler"in devam filmi olan 1998 yapımı "Blues Brothers 2000" filminde de kullanılmış. Filmde (Yotube klibi aşağıda) Cazcı Kardeşler gece verdikleri bir açık hava konserinde bilindik Country şarkısı "Ghost Riders in the Sky"ı seslendirirken fantastik bir mizansen gerçekleşiyor ve gökyüzünde yoğunlaşan bulutların arasından iskelet şeklinde kovboylar, iskelet atlarının üzerinde iskelet bir inek sürüsünü güderek geçiyorlardı (Klipte 1:15 dak.dan itibaren). Mizansen aslında şarkının adına ve içeriğine uygun, şarkının adı "gökyüzünde hayalet sürücüler" anlamına geliyor. Ancak benzer sahneler Walt Disney'in 1940 tarihli müzikal çizgi filmi Fantasia'da da var. Artık bu bir esinlenme mi, yoksa eski bir ustaya saygı duruşu sayılabilecek bir gönderme mi? Buna siz karar verin. İkincisinin bilgisayar desteğiyle yapıldığını söylemeye gerek yok sanırım

Benzesim_fantasia_bb2.jpg


Cazcı Kardeşler 2-"Ghost Riders in the Sky"

 
Son düzenleme:

tayyare

Yönetici
22 Nis 2019
868
16,201
Her karşıma çıktığında sıkılmadan tekrar izleyebildiğim bir avuç filmden biridir. :)

Paylaşım için çok teşekkürler.
 
Üst