Hillsborough stadyum faciası (15 Nisan 1989)

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
İngiltere futbol tarihinin en korkunç olayı olarak kabul edilen Hillsborough faciası; 15 nisan 1989'da, Sheffield kentindeki Hillsborough stadı'nda Liverpool ve Nottingham Forest arasında oynanan federasyon kupası yarı final maçı öncesi gerçekleşmişti. Maç öncesi çok sayıda Liverpool taraftarlarının; zaten aşırı dolu olan stad girişlerinden birine yüklenmesi nedeniyle oluşan izdihamda çoğu Liverpoollu 94 taraftar ölmüş, 760 kişi yaralanmıştı.

Maçtan sonra "The Sun" gazetesi, bazı Liverpoollu taraftarların kurbanların cüzdanlarını aldıklarını, yardım etmeye çalışan polislere ise saldırdığını yazmıştı.


Pl_Hmn_IU.jpg
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Faciada, suçluların polisler olduğu yönünde bir kanı vardır ama, stadyum dizaynının uygun olmadığı konusunda da fikirler sunulur. Facianın başlama olayı içinse, dışarıda geciken tarafların olması ve maçın başlamasına 10 dakika kala, oyuncuların sahaya çıkmaya başlamasıyla İçeriden gelen sesleri duyan dışarıdaki taraftarların acele etmesi söylenir. Öyle denir ki; içeriden gelen tezahüratlara dayanamayan seyirciler giriş kapılarına tırmanıp içeriye girmeye çalışırlar. Bunu engellemek için de polis bariyerleri kaldırır ve içeriye birkaç insanın girebileceğini söyler. Bu sırada da, "birkaç insan" olur size binlerce insan! daracık stadyum girişine hücum eden binlerce insan, birden öndekilere yüklenmeye başlar ve olanlar olur. burada, asıl sorun ön tarafın dolup dolmadığını kontrol etmeyen polistedir. Polisler, normal şart altında, stadyumun tellerine yapışan taraftarları fark edip içeriye girmeye çalışan diğer tarafları, kenarlara yönlendirmek amacında olmalılar ama, burada bunu yapmazlar. Aksine, taraftarlar içeriye girmeye devam ettikçe ve ön taraftaki taraftarlar tellere yüklenmeye başladıkça, maçın hakemi, polisler tarafından "taraftarlar tellere tırmanıyorlar." şeklinde uyarılır (Burada, polisin olayı hala fark etmediği görülebilir.), sonra hakem maçı durdurur ve tellere doğru ilerler. Hakem daha oraya varamadan, teller parçalanmaya başlar ve taraftarlar sahaya düşerler. sonra maç durdurulur. Polisler olayı fark eder. Yardım çağrılır ama, stadyumda ve gelenlerde tel kesmek için gerekli aletler bulunmadığı için teller ardında kalan tüm taraftarlar çıkarılamaz. Böylelikle, hastaneye kaldırılıp orada hayatını kaybedenler de dahil olmak üzere, toplamda 94 kişi hayatını kaybeder. Bu olay, İngiltere ve dünya spor tarihine kara harflerle yazılır.

Bu olaydan sonra, İngiltere stadyumlarında teller kaldırılmaya başlanır. Öyle de olmalıdır, iyi olur. Faciada ölenlerin anısına "Hillsborough Anıtı" dikilir ve ölenlerin isimleri tek tek o anıta yazılır.

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
909op_PE.jpg

15 Nisan 1989 Liverpool taraftarları ve İngiltere için çok acı ve dramatik bir tarihtir bu. Peki 21 yıl önce faciaya adını veren Hillsborough Stadı'nda neler yaşanmıştı? Bir hatırlamakta fayda var.

Sheffield Wednesday'in stadı olan Hillsborough stadı 15 Nisan 1989'da Liverpool ile Nottingham Forest arasındaki FA Cup yarı final maçına evsahipliği yapıyordu. Hillsborough Stadı'nda süregelmiş üzere büyük maçlarda rakip taraftarlar ayrı yerlerde oturuyordu. Liverpool'lu taraftarlar Leppings Lane End bölümüne alınacaklardı. Maç öncesi hem radyodan hem tvden hem de stat etrafında yoğun katılımın olacağı düşünüldüğünden sürekli uyarılar yapılıyor bileti olmayanların stada girmek için zorlamamaları ve bileti olanların da maç başlamadan en geç 15 dakika önce yerlerini almaları isteniyordu. Maç yerel saatle 15:00'te başlayacaktı. Liverpool'lu taraftarlar maçtan yarım saat önce turnikelerin önünde toplanmaya ve içeri girebilmek için acele etmeye başladılar. Dar bir yerden girmeye çalışan taraftarlar yığının artmasına yol açtı. Bu arada önde bulunan ve içeri girmelerine izin verilmeyen taraftarlar alanı terkedemiyordu çünkü arkalarında stada girmek isteyen büyük bir kalabalık onlara engel oluyordu. Bu arada futbolcular sahaya çıkmış içerdeki taraftarların çığlıkları ve bağırmaları dışarıda duyulmaya başlanmıştı. Dışarıda binlerce taraftar içeri girmeye çalışmasına rağmen hakem maçı başlatmış ve çığlıklar daha da yükselmişti.

Bu sırada genç bir çocuk stadın dışındaki duvarın yanındaki büfenin üzerine çıkmıştı. Polisler bu kişiyi dışarı çıkarmak için kapılardanbirini açınca 20 kadar kişi paldır küldür içeri girmeye çalıştı. Polisler bu kişileri dışarıya çıkarmaya çalışırken yaklaşık 5000 kişilik bir grup turnikelerden geçmeye çalışıyordu. Aşırı yığılmadan dolayı insanlar ezilmeye başlamıştı ve polis onları kontrol etmekte güçlük çekiyordu. Çareyi C Kapısını açmakta buldular ve bu hamlenin ardından facia yaşanmaya başladı.

Stada girmek için adeta birbirlerini ezen taraftarlar dar bir tünelden geçerek tribüne girmeye çalışıyordu. Ancak arkadan gelen taraftarlar olağanca güçleriyle öndekileri itince insanlar tribün önlerindeki demir parmaklıklarda sıkışmaya başladı. İnsanlar çığlık atarak ezilmeye başladı. Bu sırada maç devam ediyordu. Şanslı olanlar tel örgülere tırmanıyor şanssızlarsa altta kalarak çığlık atarak can veriyordu. Hakem 6. dakikada bu durumun farkına vardı ve maçı durdurdu. Bu sırada güvenlik görevlileri sahaya açılan ufak bir kapıyı açtılar. Yine binlerce insanın arasında şanslı olan bazıları bu kapıdan kendilerini saha içine attılar. Sonunda yaşanan yığılmaya demir parmaklıklar daha fazla dayanamadı ve yıkıldı. O gün orada 94 kişi hayatını kaybetti. 766 kişi yaralandı 300 kişi hastaneye kaldırıldı. Olaydan 4 gün sonra 14 yaşındaki Lee Nicol tam 4 yıl sonra da girdiği komadan çıkamayan Tony Bland hayata gözlerini yumdu. O günkü facianın bilançosu 96 ölüydü ve hepsi Liverpool taraftarıydı. Polis ya da steward'lar önceden böyle bir durumun olabileceğini anlayabilir ve sahaya açılan demir parmaklıkları açarak insanların ezilmesine engel olabilirdi ama bunu neden yapmadıkları hiçbir zaman tam olarak açıklanmadı.

Olaydan sonra Lord Justice Taylor bir soruşturma başlattı. 31 gün süren bu soruşturmanın ardından 2 rapor yayınlandı. İlkinde o gün yaşananların sebepleri anlatılırken ikincisinde genel stadyum güvenliği hakkında tavsiyeler yer aldı. Bu rapor "Taylor raporu" olarak anıldı. Bunun neticesinde sahayı çevreleyen tüm tel örgülerin ya da demir parmaklıkların kaldırılmasına ve tüm tribünlerin koltuklu olmasına karar verildi.

Anfield Stadı'nda Shankly Kapısı'nın yanında ölenlerin isimlerinin yazdığı bir anıt bulunmakta. Ve daha birçok yerde Hillsborough faciasında ölenler adına anıtlar ve yazılar yer alıyor. Bu faciadan 4 gün sonra Milan ile Real Madrid arasında oynanan maçın 6. dakikasında da hakem oyunu durdurmuş ve ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapılmıştır. Milanlı taraftarlar saygı duruşu sırasında Liverpool'un
"You'll never walk alone" şarkı sözlerisını söylemeye başlayarak yaşanan duygusal atmosferin daha da artmasını sağlamışlardır.

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
hillsboroughdisaster.jpg


"Hillsborough faciası"; İngiltere'de futbol sahalarındaki seyirciyi sahadan ayıran demir tellerin kaldırılması için de milat olmuştur..
 
Son düzenleme:
Üst