Plak Koleksiyoncu ve Dinleyicilerinin Dikkatine!..

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Forumda özel bir Müzik köşesi bulamadığım için buraya yazıyorum.

Son zamanlarda plak koleksiyonu yapmanın modası gelişiyor. Dün kitap fuarında üniversiteli gençlerin harıl harıl plak kutularını karıştırdıklarına şahit oldum her yerde. Ancak bu hobiye yeni başlayanlara bir miktar tecrübelerimden bahsetmek isterim. Plak dinleme keyfiniz kaçmasın istiyorsanız dinlemenizi tavsiye ederim.

90'larda yaygınlaşan müzik seti üstü pikaplar ve son bir kaç yıldır özellikle Sony ve Pioneer markalı piyasada kolaylıkla bulunabilen pikaplarda devir değişikliklerini düzelten pitch kontrolü ve plak üstlerindeki çizik ve arızaların giderilmesine yarayan ağırlık kontrolü bulunmuyor. Fiyatları ucuz diye bu cihazlar peynir ekmek gibide satılıyor. Ancak bu cihazları alırken sonrasını iyi düşünmeniz lazım. Özellikle eski yerli plaklar daha hafif malzemeden yapılmışlar ve zamanında çok kötü koşullar altında saklanmışlar. Üzerinde sigara söndürülmüş bir dolu plak var mesela. 80'ler dizisindeki Ergun Plak gibi bir dolu plak-bant stüdyolarında yıllarca boş kasetlere çekip çekip piyasaya verildiler. O "stüdyolarda" bazan ilkokula giden çıraklar haral gürele yapııyorlardı o işi. Oralardan çıkan plakların ahı da gitmiş vahı da. Siz yüzeye bakınca tertemiz zannediyorsunuz. Ama aslında bir dolu arıza var. Bunlar da atlama, takılma yapıyor. Böylece sevdiğiniz şarkıları stereo dinleme keyfiniz bir anda işkenceye dönüşüyor. Atlama takılma yapmayan yerli plak bulmak Tay ciltlerinin sadece bir kez okunmuşunu bulmak kadar zordur. O nedenle aldığınız her yerli eski plak bir iki yerinde mutlaka arızalı çıkacaktır. Plak satışlarındaki o 8'lik 9'luk nitelendirmelerine de aldanmayın, hiç biri doğru değil. Eski plak fiyatları müthiş bir hızla fırlamış gitmiş. Birazcık piyasası olan bir sanatçıysa eğer baktığınız, 80 ila 500TL arası fiyatları gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu kadar parayı verip birde arızalı plakla uğraşma tehlikesi de cabası. Yukarıda anlattığım pikaplarla bu sorunları yaşamanız garanti. Bu cihazlar neredeyse sadece "0" plak dinlemek için yapılmışlar. Eski plaklarda işe yaramıyorlar. O halde ne yapmalı? Piyasayı çok iyi araştırıp, ağırlık kontrollü, pitch kontrollü, mümkünse gidip yerinde görerek(internetten sipariş vermeden) biraz fazla masraf ederek iyi bir pikap almakta yarar var. Bütün bu özellikleri taşıyan 20'ye yakın markanın 0km pikabı piyasada bolca satılıyor. Bulması zor değil.

Dünya kadar para verip plak alırken satıcıya mutlaka atlama takılma kontrolünü yapıp yapmadığını sorun. Tereddüt ederseniz atlama takılma kontrolünü kendinizin yapacağını sorun olursa-kargosu kendinden-iade edeceğinizi belirtin. Bende iki adet pikap var. Biri Sony olan yukarıda anlattığım hiç bir özelliği olmayan, diğeri ise teşkilatlı olanı. Sony benim kalite kontrol pikabım. Bir plakta atlama takılma varsa mutlaka görüyor. Diğeri görmüyor plağı arıza yokmuş gibi dinletiyor. Yeni jenerasyon pikaplarda line-in/phono iki seçenek te var. Ağırlık kontrollü diğerlerinde genellikle line-in yok. Plak kolunun otomatik geri döüşü yok, elle kontrol ediyorsunuz. Ama iğnesi daha iyi dolayısıyla seste daha iyi. Line-in seçeneği olmadığı için yeni tip anfilere takamıyorsunuz. Onun çözümü de bir mikser almak. Mikserle takabiliyorsunuz.

Müziği plaktan ya da kasetten(stereo)dinlemek gerçekten çok keyifli. Ses doğal ve yanınızdaymış gibi ilk kayıttan dinliyorsunuz. Cihaz sesi dijitale çevirip iletmiyor size. İnsan sesini değilde bir makinayı dinler gibi hissetmiyorsunuz. Ama iş biraz meşakkatli gördüğünüz gibi. Kolay gelsin :)

Selamlar
Lami Tiryaki
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,424
hiçbiryerde :)
Her fırsatta müzik dinleyen biri olarak
keyifle okudum yazıyı...
Ne yazık ki iyi müzik dinlemek
çok maliyetli bir şey her zaman...
Uyarılarınızı dikkate alınca da
verilecek para boşa gitmemiş olacak...
 

AmonR

Yeni Üye
18 Şub 2013
15
18
Verdiğiniz bu değerli bilgiler için teşekkürler Lami Tiryaki.
Ben de vakti zamanında 2. el bir Garrard marka pikap almıştım. Belirttiğiniz gibi devir kontrolü ve karşı ağırlığı vardı. :)
Bazı mekanik problemler sebebiyle kullanılmaz hale geldi maalesef. İyi bir tamirci bulabilirsem tamir ettirip kullanmaya devam ederim inşallah.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Verdiğiniz bu değerli bilgiler için teşekkürler Lami Tiryaki.
Ben de vakti zamanında 2. el bir Garrard marka pikap almıştım. Belirttiğiniz gibi devir kontrolü ve karşı ağırlığı vardı. :)
Bazı mekanik problemler sebebiyle kullanılmaz hale geldi maalesef. İyi bir tamirci bulabilirsem tamir ettirip kullanmaya devam ederim inşallah.

Dostum tamir için mümkünse bir kaç tamirci gezmeyi ve her birinden fiyat almanı öneririm. Pikap getirenlerin koleksiyoncu olduklarını düşünüp acayip fiyatlar çekebiliyorlar. Tamir fiyatının iki katına yepyeni bir pikap alman mümkün olabilir belki.

Ayrıca tamircinin hem ustalığını hemde teorik bilgisini ölçmende yarar var. Önceki müzik setimin pikabı eskimiş ve devir ayarı bozulmuştu. Önüme gelen ilk tamirciye fiyat sormadan götürdüm. Adam devir ayarına benden tam 110TL aldı o zamanın parası. Eve geldim devirde yine bir tuhaflık hissettim. Adama gidip konuştum. Bana, "senin pikabı dakikada tam 33 devire ayarladım, bu plakların adı 33'lüktür ve oradan gelir" diye bana ders verdi. Sesteki ağırlaşmayı sanatçıların yaşına ve yorumlarına verdi. Bu tamirci müsveddesine 33'lük plakların dakikada 33 değil, 33 1/2 devirle çaldığını anlatamadım. Tecrübe hayatta yenen kazıkların bileşkesidir dedikleri böyle bir şey olsa gerek :(

Umarım cihazında ciddi bir şey yoktur.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Üst