80'lerin Türk filmlerinde kullanılan yabancı müzikler..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
i_WR4_Xua.jpg

1. Yalnız yaşayan bir fotoğrafçıyı canlandıran Tolga Savacı'nın fotomodel rolündeki Banu Alkan'a tecavüz ettiği "Arzu" isimli bir film vardı; Tolga Savacı, Banu Alkan'ı katalog çekimleri için ikna ederek teybe bir kaset koyar ve play düğmesine basmasıyla beraber Modern Talking'den "Diamonds Never Made A Lady" parçası çalmaya başlar.

2. Bülent Bilgiç ve Faruk Peker karşı pencereden üzerini değiştiren Müjde Ar'ı gözetlerken çalan müzik Depeche Mode'un "Little 15" isimli başyapıtıdır.

3. Dokunmayın Şabanıma isimli filmde Tecavüzcü Coşkun Kemal Sunal'a dans etmeyi öğretirken Michael Zeger Band'dan ".Let's All Chant" çalmaktadır.

4. Gülşen Bubikoğlu ve Şemsi İnkaya diskoda dans ederlerken onların bu eğlencesine Musique'nın. "Push Push(In The Bush" isimli çalışması eşlik etmektedir.

5. Gülşen Bubikoğlu Tarık Akan'ı rezil etmek için büyükşehire gelip manken olur. Katalog çekimleri Savage'ın "Don't Cry Tonight" isimli şarkısı çalarken gerçekleştirilir.

6. Banu Alkan, Afrodit filminde o meşhur yürüyüşünü yaparken en ünlü disco çalışmalarından biri olan Bolero'nun "I Wish" şarkısı fonda çalmaktadır.

7. Kaçınılmaz olarak her filmde Herbie Hancock'tan "Rockit" çalmaktadır. Ama en unutulmazı, Nuri Alço'nun Ahu Tuğba'yı rehin alarak asayiş şube ekiplerinden kaçmaya çalıştığı esnada çalanıdır.

8. Ahu Tuğba Taçsız Kraliçe filminde sarhoş olup dağıtıyor ve akıl hastanesine kapatılıyor; bu esnada çalan müzik: Ultravox'tan "Love's Great Adventure"..

9. Tarık Akan Hülya Avşar'ı polisle işbirliğine iknaya çalışırken çalan müzik: Murrey Head'ten "One Night In Bangkok"..

10. Kadir İnanır'ın 80lerde çektiği tüm filmlerde Uludağ'a giderken, yolda kendisine Richard Clayderman piyanosu ile eşlik eder.

11. Aralarında küçük Gülşah'ın büyümüş hali olan 6 genç raftinge çıkarlar, ikisi boğulur, bu esnada fonda Videokids'den "Woodpackers From Space" çalmaktadır.

12. Melike Zobu, şehvetle dans ederken kendisine sarkıntılık eden bir sarhoşu Rick Springfield'in "Celebrate Youth" adlı müthiş eseri eşliğinde tokatlar.

13. Nuri Alço, Ahu Tuğba'yı suratına kezzap dökmekle tehdit ederken Samoa Park'tan "Tubular Bells" çalmaktadır.

14. Uyuşturucu taciri rolündeki Hüseyin Peyda, narkotik şube komiseri rolündeki Tarık Akan tarafından tutuklanırken Alan Parsons Project'ten "Sirius" her tarafı çınlatır.

15. İbrahim Tatlıses'in şehirli züppe arkadaşları dans etmeye kalkarlar, İbrahim Tatlıses sinirlenir ve onları azarlamaya başlar.Bu esnada çalan müzik o dönemlerin en gözde parçalarından birisi olan Trio'nun "Da Da Da"'sıdır..

16. Bir de Kenan Kalav filmlerinde komiser Kenan baskına giderken değişmeyen bir melodi çalar; Radiorama'dan "Desire".. 1

17. Kemal Sunal'ın Bekçiler Kralı filminde fabrika atıklarının çevreye verdiği kirliliği gösteren genel görüntü üzerine Kraftwerk'ten "Mitternacht" çalmaktadır.

18. Hülya Koçyiğit uyuşturucu mafyasının eline düşen oğlunu kurtarmak için diskoya gider. Diskoda çalan şarkı "Mory Kante"'ten "Yeke Yeke"'dir.

19. 1987-1991 dönemi tüm Türk filmlerinde "Kaoma", "Lambada" ve."Boys boys boys" mutlaka kullanılmıştır.

20. Yaşar Alptekin'in dansçı bir genci canlandırdığı filmde sevgilisinden ayrılırken Bangles'in."Eternal Flame" parçası çalmaktadır.

21. Modern Talking ve C.C.Catch ( nam-ı diger Caroline Catherine Muller)her filmde muhakkak çalmaktadır. Bunlar için telif hakkı ödense sattıkları albümlerden daha çok para kazanırlardı!

22. Ortadirek Şaban'da sık sık yer verilen parça aynı zamanda 1984 Los Angeles Olimpiyatları resmi müziği olan çalışmadır: Lionel Richie...All Night Long 23. Tarık Tarcan Perihan Savaş'ın kaybolan köpeğini bulur, bu sırada yeni bir aşk filizlenir ve bu aşka Modern Talking...Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love) parçası şahit olur.

23. Tecavüzcü Coşkun tarafından sermaye olarak kullanılmayı kaldıramayan Çiğdem Tunç'un bıçaklandığı sahnede Frankie Goes To Hollywood'tan "Relax" çalar.

24. Başka bir filmde tüm film boyunca Çiğdem Tunç C.C.Catch'in "Cause You Are Young" adlı şarkısını kendi yorumlamıştır(!)

25.Kemal Sunal ve Nevra Serezli'nin başrollerini oynadığı "Şen Dul Şaban" filminde; Şaban Gima'dan alışveriş ederken, markette yayınlanan dahili müzikte boy gösterir.

Başrollerini Şener Şen ve Şehnaz Dilan'ın oynadığı "Aşık Oldum" isimli komedi filminde ise Şakir Bostancı'nın (Şener Şen) havuz başında iş görüşmesi yaptığı esnada kulaklarımıza ulaşmaktadır.

Son olarak; başrollerini Türkan Şoray, Cihan Ünal, Nuri Alço ve Tanju Gürsu'nun oynadığı "Bir sevgi istiyorum" filminin disco sahnesinde bu unutulmaz parçanın çaldığı görülmektedir.

26. Tüm bu saydıklarımızın dışında Raggio Di Luna'nın "Comanchero"'su, Alphaville'in "Big in Japan"'i ve Opus'un "Life Is Life"'ı değişmeyen Türk filmi melodileridir.

27. Yılmaz Zafer bir filminde lokantada sevdiği kıza ilan-ı aşk ederken çalan müthiş çalışma Modern Talking'in "Do You Wanna"'sıdır.

28.aşrollerini Banu Alkan ve Hakan Ural'ın paylaştığı Mavi Yolculuk isimli filmde; yeni evli çift balayına için geldikleri otele yerleşip, tatilin ilk dakikalarının tadını çıkarırken, doyumsuz manzarayı C.C.Catch'in "Heaven & Hell" isimli mükemmel çalışmasıyla izlerler..

28.Başrollerini Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın oynadığı "Namus düşmanı" adlı filmde; ikilimiz diskodayken arka planda C.C Catch'den "Cause you're young" çalmaktadır.

29.Başrollerinde Gülşen Bubikoğlu, Kenan Kalav ve Fikret Hakan'ın oynadığı, 1986 tarihli "Savunma" adlı filmin disko sahnesinde; Kenan Kalav sevgilisiyle dans ederken arka fonda sürekli Alphaville'in "Dance with me"si çalmaktadır.

30.Başrollerinde Hülya Avşar ile Tolga Savacının oynadığı, 1985 tarihli "Sekreter" adlı filmin; Tolga Savacı'nın amca kızıyla evlendiği düğün sahnesinde George Michael'dan "Careless Whisper", Hülya Avşar'ın babacan patronu ile diskoda olduğu sahnede OPUS'tan "Life is live", kızı İpek'in doğum gününde "Stevie Wonder'dan "I Just Called To Say I Love You" ve Uludağ'da kızıyla kayak yaparken görülen sahnelerde Madonna'dan "Material Girl" ile "Stevie Wonder'dan "I Just Called To Say I Love You" çalmaktadır.
isko sahnesinde; Kenan Kalav sevgilisiyle dans ederken arka fonda sürekli Alphaville'in "Dance with me"si çalmaktadır.

KISMEN ALINTIDIR.. (KENDİ İLAVELERİM MEVCUTTUR)
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
Kısmen alıntı yaptığım bu listede; 24ncü sırada yer alan "Self Control" parçası hakkında; Kemal Sunal'ın "Kılıbık" (1983) filminde çaldığı yazıyordu. Maalesef bu yanlış bilgi internette onlarca yerde böyle geçiyor. Oysa ki bahsi geçen film çekildiğinde bu parça henüz kaydedilmemişti bile.. İşin doğrusu ise Kemal Sunal ve Nevra Serezli'nin başrollerini oynadığı "Şen Dul Şaban" (1985) filminde çalmasıdır. Yani sahne doğru ama film ismi yanlış olmuş.. :)
 
Son düzenleme:

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,186
8,070
Geçtiğimiz yıllarda arkadaşım Hayk Durmaz ile yaptığımız bir sohbeti hatırladım.
Gençlik yıllarında beri son zamanlara kadar
çok zengin içerikli bir Yeşilçam fon müzikleri arşivi yapmışlar
Agop Çekmen ve Hayk Durmaz .
Hatta bir gazetenin bu konuda
kendileri ile yapmış olduğu röportajı da göstermişti.
Ayrıca Yahya Karadaş'ın da Yeşilçam müzikleri konusunda
uzun yıllara dayanan bir araştırma ve arşivi olduğu
edindiğim bilgiler arasındadır.
Çalışmalarınıza yararı olabilir düşüncesi ile paylaşıyorum Baltimora dostum.
Kolaylıklar diliyorum. Meraklısı için güzel bir başvuru kaynağı.
Ellerinize sağlık.
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,340
Çengelköy
Çok güzel.
Ben de bir yarım ekleme yapayım.
Sanırım birden fazla Türk filminde kullanılmıştır.
Gheorghe Zamfir'den The Lonely Shepherd.
Yabancı filmlerden Karate Kid ve Kill Bill'de kullanılmıştı.
 
Üst