"Jeriko" mecmuası

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
k0b_Tr_XC.jpg


Çocukluğumda keyifle okuduğum çizgiromanlardan biriydi..

Jeriko yarı kızılderili yarı beyaz bir kahramandı. Yarı çıplak dolaşır, bir kızılderili gibi düşünür, yaşar, avlanır, öldürür ve intikam alırdı.. Upuzun sarı saçlarıyla klasik westernlerde pek karşılaşmadığımız bir tipti. Ancak o da hemen tüm çizgi roman kahramanları gibi adaleti gözetmekteydi. Ancak Jeriko'nun yasaları koruma ve adaleti yerine getirme yöntemleri çarpıcı, sarsıcı ve hatta bazen ürkütücüydü.

Kendisini büyüten Arapaho Kızılderilileri gibi yaşamayı tercih eden Jeriko , yine de onlardan biri değildi. Maceraları genellikle beyazların arasında geçer, olayların çoğu kızılderili sorunlarını değil, beyazları ilgilendirmekteydi.
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
Pae2_I7r.jpg


O bir beyazdı; ama çoğu zaman yarı çıplak dolaşan, bir kızılderili gibi düşünen, bir kızılderili gibi yaşayan, bir kızılderili gibi öldüren, bir kızılderili gibi intikam alan, westernler’de karşılaştıklarımıza pek benzemeyen bir beyazdı.

1979 yılında Tay yayınları tarafından yayınlanan Jeriko , belirli bir yaşın üstündeki okurlara hitap eden Judas (1981) ve Alaska (1982) ile birlikte western çizgi romanlarının Türkiye'deki "güzel günleri"nin son döneminde; realist, sert ve kaliteli örneklerinden birini oluşturmuştu. Ancak gerek Judas, gerek Jeriko , aradan geçen yıllar boyunca değeri daha da anlaşılan, bilinçli ve seçici çizgiroman okurlarının tamamına yakınının "haklı olarak" baş tacı ettiği Alaska'nın başarısını bir türlü yakalayamadı. Sonuçta 16 sayı süren Judas'tan biraz daha uzun soluklu olduğunu söyleyebileceğimiz Jeriko , toplam 3 kez baskı yapan 25 sayısıyla okurlarına veda etti.

(Ekşi Sözlük - C Kardelen, 22.12.2002 10:58)

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
"Jeriko" ismi; Hazreti İsa'nın Batı dillerindeki karşılığı olan Jesus'dan devşirilmiştir.

Fs_Och21.jpg
 
Son düzenleme:
Üst