"Kara Murat" dergisi

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
50202935173_471a82d704_w_d.jpg


Eğitim sezonunda, Tarkan ile beraber yatağımın altına saklayarak okuduğum bir dergiydi.. Rahmi Turan’ın yazdığı, Abdullah Turan'ın çizdiği; uzun saçlı, siyah bıyıklı, gözü pek bir kahraman olan Kara Murat “Fatih'in fedaisi”ydi. Dehşet dolu, heyecan dolu, ölüm dolu görevlere gözünü kırpmadan atılır arada ufak-tefek aşk kaçamakları yapmayı da ihmal etmezdi.
Dergi olarak yayınlanmasının yanında, Günaydın gazetesinde günlük bant şeklinde yayınlanırdı. Genelde söz baloncukları olmazdı. Yazıları ayrı, resimleri ayrı olurdu; yazılar paragraflar şeklinde resmin altına dizilirdi..
Elimizde tahta kılıçlarla komşu mahallelere sefer düzenlememize sebep olan ve “Fatih'in Fedaisi Kara Murat" olarak da anılan bu kahraman; gerek dergisiyle gerek Cüneyt Arkın'ın oynadığı film serisi ile çocukluğumuza damgasını vurmuştur.​
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
50203485036_46b270e78e_w_d.jpg


Abdullah Turan anlatıyor...

Kara Murat çizgiromanının hikayesi...

Günaydın gazetesinin ilk yılları idi. Gazetenin patronu Rahmi Turan’a gazetesinde tarihi romanların yer alması için bir teklifte bulunmuş... teklif, her macerada değişik Türk kahranlarıının serüvenlerini içeren tarihi resimli romanlar serisinin yer almasıydı. Bu altyazılı çizgi romanlar dizi önerisi Rahmi Turan’ın hoşuna gitmiş... İlk macera Kazıklı Voyvoda... Kahramanı Kara Murat adlı bir Türk... Çizgi işinde Rahmi Turan’ın aklına gelen ilk isim de ben olmuşum. Hem iyi çizgi, hem de iyi bir yönetmen... Her karelere resimleri yerleştirmek ve o çizgileri okuyuculara sunmak... Benim görevim bu...

Gazetenin patronu ilk maceradaki Türk tipini pek beğenmış olacak ki, her serüven için ayrı bir
Kahraman koyma fikrinden vazgeçip bütün hikayelerde Kara Murat tıpinin devamlılığının daha iyi olacağını uygun bulmuş. Böylece bütün serüvenler Kara Murat’a kalmış oldu...

Kara Murat maceraları Günaydın gazetesinde yıllarca devam etti nedense...Benim tahminim gazete trajına bir katkı sağladığı içindi. Filimleri çekildi... Kara Murat tipine hiç uygun olmayan bıyıksız, kavgada kılıç yerine karate numaraları yapan bir artisti bu role uygun buldular. Romanın çizerine de,bu gibi komiklikleri görmemesi için olacak ki, hiçbir Kara Murat filminin gala gecesine “Buyurmaz mısınız?” Bile diyen olmadı...

Eğer medyada yalakalık yapmıyorsan, yaşayabilmen için başka şeylere girişmen gerekıyordu...

Ben öz be öz Trabzonluyum. Orada doğmuşum. Tam yirmi yılım o güzelim şehirde geçti... Moloz’da, Kemerkaya’da, Ganita’da denize girerken, Sümer Sinemasında Errol Flynn’ın filimlerıni izlerken bile aklımdan geçirmeden edemediğim “DERGİ ÇIKARMA” hayali İstanbul’da neden gerçekleşmesin ki... Laz inadı tuttu bir kere...

Ve işte Suat Yalaz’ın unuttuğu (!) ve yakışıklı televizyon sunucusunun düşünemediği ve benim kendi gücümle çıkarmış olduğum Tolga haftalık resimli roman dergisi bana yeni bir hayat verdi... Trabzon’un Pazarkapı Mahallesinin kısa pantolonlu, acar gecekondu çocuğunun hayalleri gerçekleştiğinde seksenli/doksanlı yıllar su gibi akıp geçivermişti...

Arkasında yalakalıksız geçen izler bırakarak......

Abdullah Turhan

ALINTIDIR..

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
Rahmi Turan yazıyor..

Bir kaç gün önce Sabah ve Güneş gazetelerinde şöyle bir haber gözüme ilişti:

"Kara Murat geri dönüyor!"

Rahmi Turan tarafından tarihi bir kahraman olarak yaratılan ve çizgi romanları yıllardır sevilerek okunan, daha önce defalarca filme çekilen "Kara Murat" modern teknolojiyle yeniden sinemalarda yer almaya hazırlanıyor.

Bu haber beni eski günlere götürdü.

* * *

"Kara Murat" bir döneme damgasını vuran bir efsanedir.
Bu efsaneyi ben yarattım.
1971 yılının son günleri yazmaya başladığım "Fatih'in Fedaisi Kara Murat" dizisi o tarihte Türkiye'nin en çok okunan romanı haline geldi.
Dönemin yüksek tirajlı, ünlü gazetesi Günaydın'da tefrika edilen Kara Murat'ın serüvenlerini okurlar heyecanla izlerken, Yeşilçam firmalarından film teklifi yağdı.
Ben, aynı zamanda arkadaşım olan Erler Film'in sahibi Türker İnanoğlu ile anlaşmayı tercih ettim.
Sonra, Kara Murat karakterini kimin canlandıracağını düşünmeye başladık. Türker Bey "Türk sinemasının en ünlü iki aktörü Yılmaz Güney ve Cüneyt Arkın'ın benim firmamla anlaşması var. Kara Murat rolünü bu ikisinden hangisine teklif edelim sence?" diye sordu.
Biz bunu düşünürken bir olay patlak verdi. Yılmaz Güney, o günlerde İstanbul'da İsrail Başkonsolosu Elrom'u kaçırıp öldüren terör lideri Mahir Çayan'a yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanıp hapse atıldı.
Böylece elimizde tek Kara Murat adayı kaldı. Cüneyt Arkın bu rolde büyük başarı kazandı.

* * *
1971-1980 yılları arasında sekiz Kara Murat filmi çevrildi. Türker İnanoğlu hiçbir masraftan kaçınmayarak Kara Murat filmlerini gerçekleştirdi. 1972 yılında vizyona giren "Kara Murat - Aşk ve Kan" filmi, o yılın gişe rekorunu kırdı. Kara Murat'ın sevgilisi rolünde Hale Soygazi oynamıştı. Onun ilk filmiydi.
1974 yılında Kara Murat'ın serüvenlerini haftalık dergi olarak yayınlamaya başladık. Bir süre sonra dergi, 140 bin gibi bir satış rekoruna imza attı.
Bu arada TOKER Yayınları, Kara Murat'ın 5 ayrı serüvenini kitap olarak yayınladı.
Çevrilen son Kara Murat filminden bu yana 30 yıl geçti... Ve bir gün beni "No 9" adlı yapım şirketinin yetkilileri aradı. Kara Murat'ın serüvenlerini, modern teknolojiyle yeniden filme almak istiyoruz" dediler. Birkaç görüşmeden sonra anlaştık.
Kara Murat önce sinema filmi olarak hazırlanacak ve bu yılın aralık ayında vizyona sokulacak. Daha sonra, kahramanımızın değişik serüvenleri televizyon dizisi olarak çekilecek.
Eski yıllarda Cüneyt Arkın'ın oynadığı Kara Murat rolünü bu defa Fatih Usta canlandırıyor. Fatih Usta, adı gibi dövüş sanatları ustası...
Filmin fragmanları, genç rejisör Murat Vela Derman'ın yönetiminde hazırlandı. Çekim teknikleri ve aksiyon sahneleri etkileyiciydi. Ona Fransız aktör ve koreograf Cyril Raffaelli danışmanlık yaptı.
Film, yalnız aksiyona dayalı olmayacak ve duygu yüklü sahneler de bulunacak tabii ki...
Fragman bölümleri bir haftada tamamlanan "Kara Murat - Mora'nın Ateşi" filminin çekimlerine önümüzdeki ay Trabzonâ€â•da başlanacak ve aralık ayında vizyona girecek.
Genç ekibin başarı kazanacağına gönülden inanıyorum.
Bu arada şunu da söyleyeyim:
Kara Murat'ı yazmaya başladıktan bir süre sonra doğan oğlumun adı da Kara Murat'tır.

Kaynak: 16 Mayıs 2011 tarihli Hürriyet gazetesi
 
Son düzenleme:

DELİ BALTA

Yeni Üye
5 Eyl 2010
91
109

"Kara Murat" geri dönüyor
Rahmi Turan tarafından tarihi bir kahraman olarak yaratılan ve çizgi romanları yıllardır sevilerek okunan, daha önce defalarca filme çekilen "Kara Murat" modern teknolojiyle bir döneme damgasını vuran bir efsanedir. Bu efsaneyi ben yarattım.


Kara Murat'ın hayali bir kahraman olmadığını düşünüyorum. Kara Murat ismi iki büyük romancının kitabında geçer. M.Turhan Tan (Akından Akına)Bekir Büyükarkın (Son Akın)
M.Turhan Tan'ın kitabında "Kara Murattan bahseden tarihçi hammer'dir. Yazdığına göre Akıncı Selim Kazıklı Voyvoda tarafından küçük kardeşi Murat'ın gözleri önünde kazığa geçirilerek öldürülür. Hammer'in gerçek bir kişi olarak bahsettiği Kara Murat'ın ismi unutulmuş gerçek bir kişilik olduğunu düşünmemek için farklı bir sebep yok.1984 yılında Kara Murat dergisini alırdım. Lise birinci sınıftaydım. O zamanlar Kara Murat 400 000 tiraja ulaşmıştı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

DELİ BALTA

Yeni Üye
5 Eyl 2010
91
109
1984 yılında Kara Murat dergisi 400.000 tiraja ulaşmıştı. Ben de herkes gibi Kara Murat'ı hayali bir kahraman zannediyordum. Lise 2 veya Lise 3. sınıfta önce Bekir Büyükarkın'ın "Son Akın" daha sonra M.Turhan Tan'ın "Akından akına" isimli kitaplarında Kara Murat'a rastladım. Bekir Büyükarkın'ın romanında Kara Murat (İlk Kara Murat filminin senaryosu) Osmanlının gerileme döneminde yaşamış,akıncıların yok olmasını görmüş bir akıncı olarak tasvir edilmiştir.(1620 ve sonrası)
M.Turhan Tan'ın "Akından akına" isimli romanı Fatih Sultan Mehmet zamanında geçer. Kazıklı Voyvoda ile yapılan mücadele anlatılır. Akıncı Selim bir vezirle Kazıklı Voyvoda'ya vergi almak için gider. Alkollü olarak esir edilir ve kazığa geçirilir. Kazıklı Voyvoda Akıncı Selim'in kardeşi Kara Murat'ı öldürmez. Fatih'e geri gönderir. (M.Turhan Tan olaylarda tarihçi Hammer'in yazdıklarını esas almıştır. Hammer'e göre Kara Murat gerçektir. Osmanlı kaynaklarında bu tür olaylar ve kişiler pek anlatılmamaktadır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
Rahmi Turan tarafından yaratılan, tarihi bir kahraman olan "Kara Murat"; aradan onca yıl geçmesine rağmen hala popülaritesini yitirmemiştir. Tabi ki bunda, aksiyon ve tarihi filmlerin usta aktörü Cüneyt Arkın'ın rol aldığı "Kara Murat" film serisinin büyük etkisi vardır. Özellikle, serinin son filmi "Devler savaşıyor"daki "Kara Murat benim!" repliği tüm Türk sinemaseverlerin hafızasına kazınmıştır. :)

Kara_Murat1.jpg


Kara_Murat2.jpg


0u_Ml_Bj_L33333.gif


Kara_Murat4.gif


Ox_D5_ABi5.jpg


Kara_Murat6.jpg


Kara_Murat7.jpg


Kara_Murat8.jpg


Kara_Murat9.jpg


Kara_Murat10.jpg


Kara_Murat11.jpg
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
10 Mart 1974 (Sayı 83) tarihli Gırgır dergisinde yayınlanan bir "Kara Murat" parodisi.. :)
50202953193_1a74cab555_o_d.jpg
 
Son düzenleme:

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,783
15,166
1984 yılında Kara Murat dergisini alırdım. Lise birinci sınıftaydım. O zamanlar Kara Murat 400.000 tiraja ulaşmıştı.

Kara Murat veya Tarkan dergilerinin 100.000 baskı sayısına ulaştığını ön kapaklarından çok okudum ve notladım, ancak 400.000 sayısına hiç denk gelmedim.. Bilgiyi teyit edebilir miyiz acaba..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,936
İstanbul
FIRT dergisinin 11 Ekim 1977 tarihli 83 sayısına "Kara Murat" misafir olmuş.. :)

11ekim1977_say_F_rt83_kara_murat.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Rahmi Turan tarafından yaratılan, tarihi bir kahraman olan "Kara Murat"; aradan onca yıl geçmesine rağmen hala popülaritesini yitirmemiştir. Tabi ki bunda, aksiyon ve tarihi filmlerin usta aktörü Cüneyt Arkın'ın rol aldığı "Kara Murat" film serisinin büyük etkisi vardır. Özellikle, serinin son filmi "Devler savaşıyor"daki "Kara Murat benim!" repliği tüm Türk sinemaseverlerin hafızasına kazınmıştır. :)


Sevgili "Baltimora", sizin de işaret ettiğiniz gibi "Kara Murat Benim" repliği hafızalarda o kadar derin yer etmiş ki, mizah dergilerinde de sık sık karşımıza çıkıyor. Bu konuda çizilen karikatürlerin haddi hesabı yok. Bazılarını ÇD'nda sunmuştum, ama aşağıdakini hiç görmemiştim:


img_5953d72d1fa6d_1498666797.png

 
Son düzenleme:
Üst