Kökler (Roots) dizisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
2_Zcu_Tif.jpg

Tek kanallı siyah beyaz TRT’de, ilk bölümü Ekim 1979’da başlayan ve 11 hafta izleyenleri adeta ekrana çivileyen bir diziydi. İlk bölümünde ekranlarımıza ilkel Afrika gelmişti. Gambiya'da Modako kabilesinden Omaro'nun bir oğlu olmuştu. Kunta Kinte adı verilen çocuğun, diğer yaşıtlarıyla birlikte kabilenin adetlerine göre nasıl yetiştiğini izlemiştik.

Modako kabilesi Müslüman bir topluluktu. Kunta Kinte, katıldığı eğitim kampında İslam geleneklerine göre sünnet edilmiş ve genç bir erkek olarak kabilesine geri dönmüştü. Oğluyla iftihar eden babası, ona yeni bir kulübe yapmıştı. Bu arada Amerika'dan bu bölgeye, bir esir tüccarı olan Kaptan Davies gelir ve Kunta Kinte, kardeşine davul yaparken onun eline düşer. Kaptan 100’ün üstünde zenci topladıktan sonra, Amerika’ya yelken açar.

Esir tüccarları' tarafından geminin ambarına hapsedilen Kunta Kinte orada güreşçi bir arkadaş edinir. Yaşam koşulları her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bu hayata daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Kunta Kinte ve güreşçi gemide isyan çıkartırlar. Ancak isyan etmeleri başlarına iş açar ve güreşçi isyanda ölür. Kunta Kinte güreşçinin ölümünden sonra yapayalnız kalır. Ve esir gemisi uzun ve zor bir yolculuktan sonra Amerika'ya varır. İçlerinde, Kunta Kinte'nin de bulunduğu esirler, esir pazarında satılırlar.

Satışa çıkarılan Kunta Kinte'yi zengin çiftlik sahibi John Reynolds satın alır. Zavallı çocuk dil bilmediği için yabancıdır. Yeni yaşamında "Kemancı” ile dost olur. Kemancı, sanki oğluymuş gibi Kunta Kinte’yi bağrına basar. Ama çiftliğin kâhyası Ames, Kunta Kinte'yi bir türlü sevemez. Hep zorluk çıkarır ve her fırsatta öldüresiye döver.

Kunta Kinte çiftlikten kaçmayı dener ama başarılı olamaz. Günler, aylar, yıllar derken aradan tam on yıl geçer. Yenidünya’daki tutsak yaşamında onuncu yılını doldurmuştur Kunta Kinte. Yaşamında fazla bir değişiklik yoktur. Zalim efendilerinin, onların acımasız uşaklarının işkenceleri ile yoğrulur, olgunlaşır. Ama yine de tutsaklığa alışamaz bir türlü... Sürekli kaçmayı dener, her defasında yakalanır. Son kaçışında esir avcılarının eline düşer ve bir ayağı bir ayağı kesilir.

Bir ayağı kesilmesine rağmen, Kunta Kinte'nin tek düşüncesi hürriyetine kavuşmaktır. Yeni sahibi Reynolds'ın çiftliğinde tanıştığı Bell’le evlenir. Bu arada yıllar yılı birlikte oldukları Kemancı ölür.
Bell ile Kunta Kinte'nin mutlu evliliklerinin bir meyvesi olmuştur: Kizzy... Törelerine bağlı babasından Mandinge dilini öğrenmektedir Kizzy. Kinte'ler gibi doktor Reynolds'ın çiftliğinde köle olan Noah, Kizzy'ye ilgi duymaktadır. Ancak Kinte ailesini başka bir sürpriz beklemektedir. Kızları Kizzy, çiftlik sahibi tarafından başka bir çiftlik sahibine satılır. Bunun karşısında Kinte ve Bell'in eline üzülmekten başka bir şey gelmez. Kizzy'nin yeni efendisi sabah akşam içki içen, horoz dövüşüne meraklı ayyaşın tekidir.. Bir süre sonra Kizzyi efendilerinden hamile kalır. Doğan çocuğa George adını verir. George büyü ve babası gibi iyi bir horoz dövüşçüsü olur.. Ve adı da "Horoz George"a çıkar..

Kizzy'nin ayyaş kocası Tom moore, oğlu George'u da yanında gezdirmekte onu iyi bir horoz dövüşçüsü olarak yetiştirmektedir. Tom Moore bölgesinde yapılan bütün döğüşlerde birinci olur. İngiltere'den horozlarını dövüştürmek için gelen bir grup hayli iddialıdır. İngilizler Tom'la iddiaya girerler. Horozları yendiği takdirde George'u alacaklardır. Tom horozlarına güvendiği için hemen teklifi kabul eder. Çetin bir döğüş sonunda "Horoz George"a İngiltere yolu görünecektir.
Horoz George İngiltere'ye giderken geride sekiz çocuk bırakmıştır. Çocuklar büyür ve ailenin başına geçerler. Yeni patronları Harvey, iyi bir insandır. Bu arada Amerikan iç savaşı patlak vermiştir.

Amerikan iç savaşı, Kuzeyliler'in galibiyeti ile sona erer. Kuzeyliler'in yayınladığı "Özgürlük Bildirisi" ile tüm zenciler kölelikten kurtulur. Horoz George'un oğlu Tom, kasabanın tek demircisi olduğu için savaştan pek etkilenmemiştir. Ancak bazı kişiler zencilerin özgürlüğünü kabul etmeyerek "Ku Klux Klan" örgütünü kurarlar ve siyahlar üzerinde terör havası estirmeye başlarlar. Tom ve ailesi de bu örgüte karşı savaş vermektedir. Bu arada, iki yıldırı İngiltere'de olan Horoz George evine döner. Karısı Matilda'yı da yanına alarak büyük umutlarla Tennessee'nin yolunu tutarlar..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
O yıllarda benzer içeriğe sahip "Köle Isaura" diye bir dizi daha oynamış; ona da "Kunta Kinte'nin kızkardeşi" yakıştırılması yapılmıştı.

Dizi sayesinde günlük konuşmalarımızda literatüre giren deyimler de olmuştur. Mesela, bizden yapabileceğimizden fazla bir şey istendiğinde; "Beni Kunta-Kinte mi sandın" diye cevap verir ya da bir ödevi veya görevi soluksuz olarak yaptığımızda; "Kunta Kinte gibi çalıştım anasını satiimm" derdik.. :)
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
Alex Haley'in romanından uyarlanan mini-TV dizisi "Kökler" Amerika Birleşik Devletlerinde tam 40 yıl önce bugün gösterime girmiş. (23 Ocak 1977 Pazar)

Yayınladığı; müzikli, resimli, edebiyat takvimi sayesinde bu bilgiye ulaşmamı sağlayan sevgili Yeryüzü'ne teşekkür ederim. Bu arada bugün malum günlerden pazartesi ama 40 yıl önce pazar gününe denk geliyormuş ayın 23'ü.. Bunu da notlarımıza ekleyelim..
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,782
Hiçbir Şey Ülkesi
Birkaç ay önce internetten indirdiğim tüm bölümlerini tekrar izlemiştim. Harika bir nostalji olmuştu. Konuyu burada görünce yine geçmişe döndüm. :)

Unutmadan, bir de "Kunta Kinte Pastası" vardı. Esmer (sanıyorum koyu kakaolu) bir pastaydı. (Ya da çaylı keke bu ismi veriyorlardı, tam hatırlayamıyorum.) Annem sık sık "Kunta Kinte Pastası" yapar, biz de afiyetle yerdik. :)
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
Birkaç ay önce internetten indirdiğim tüm bölümlerini tekrar izlemiştim. Harika bir nostalji olmuştu. Konuyu burada görünce yine geçmişe döndüm. :)

Unutmadan, bir de "Kunta Kinte Pastası" vardı. Esmer (sanıyorum koyu kakaolu) bir pastaydı. (Ya da çaylı keke bu ismi veriyorlardı, tam hatırlayamıyorum.) Annem sık sık "Kunta Kinte Pastası" yapar, biz de afiyetle yerdik. :)
Tebrikler!!.. Güzel bir hatırlatma oldu.. Annem de bu ıslak keki çok yapardı.. Günümüzde bile hala kakaolu ıslak kek'e bu adı veriyorlar. Şayet internete "Kunta Kinte keki" ya da "Kunta Kinte pastası" yazarsanız karşınıza onlarca sayfanın geldiğini göreceksiniz. :) Paylaşım için teşekkür ederim.

cikolata-soslu-kunta-kinte-kek-fotografi-4.png

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
255
701
Kunta Kinte'nin gençliğini canlandıran Levar Burton, Star Trek dizisinde
Lt. Commander Geordi La Forge karakterini canlandırmıştır.




levar2.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,336
Çengelköy
Ben de hayal meyal hatırlıyorum bu diziyi.
Sanki bir sahne vardı.
Sahibi Kunta Kinte'ye yeni bir isim vermişti.
Ama bizimki kabul etmiyordu yeni ismini.
Vuruyordu falan bizim esas oğlana.
Soruyordu adın ne diye.
Adamımız iki kelime ile cevap veriyordu.
Kunta Kinte.
Var mıydı buna benzer bir sahne yoksa ben hayal mi kurmuşum yıllardır.
Bilenler varsa bilgilenmek isterim.
Bir de yukarıda da bahsedildiği gibi Alex Haley'in kitabıdır bu.
Yıllar önce sahaftan alıp okumuştum.
Bahsettiğim sahneye benzer bir bölüm vardı.
Ancak dizideki (ya da hayalimdeki) kadar etkileyici değildi.

9IC47jcQDJDj63Z3Gm4Y6VaFzAJhgVoUa_QBk5NhgGg2oljsDcVGgLOeyArucleii74WU5AsK2WfvrxxwG6FhBxHiXhfKO2NgHGCzHDk5Rf9HNIZYbviAUQHEjrusTAn9_X6iuPshML98L-dGlLUu1Z3uA33IO8rQ-qou8VM6cMdio43obQ_Qmc55kSo5Ll6IV8LBOglTXqoFRcDfSd9_RrVKWw0zbIltOl-EIuOcTU3xcDl5_C9kuxGvpLq241E08HcU3PUD6QEE_uo1pYfQlbEKt-868FIAdbAz5rqigZ7pcYPREZHm3sA2o6pmS8WeRwQ5NolIgK55QaX2g31S9-IybHmbHX-rOY-_YLwXbR8rni3V6fxLvpHuSOgxFUSC7eixrINl6Rpn3YDDijm0FkdGVlQgr224UHEa0w8IMdONTdZkNnukyzIjAL1ynX6ipIF8SARlkacI5PiZdjDJ5YwBA4Hwp3ePuu2w4VYNbRjcR-8zqceed-XFzn8aUxMetQIPI6BrYB0W5vM7f-F3oIFTjYJlEBw2R613YzEsP9kxA412CTlvA-0vGoKuQnu7x21_nkylyXGCHoB1UV_O0NknGYEZRTem9Lu7WObp8VuIP2D4XoD6Ofx7ulvaZF1ubmsAwRupBfNmxkkXnWwmOjQs8nZ7R8g91s=w349-h513-no
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Ben Kunta Kinte'nin torunlarından Horoz George'u hatırladım... Bir de ilk bölümlerde sünnet edilişini... Sünnet bıçağı; sanırım koyun kırkma makası gibi bişeydi... Ve beyazların bunları hayvan gibi yakalayıp zincirleyerek Amerika'ya götürüşlerini...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

1977 tarihli 8 bölümlük bol ödüllü "Kökler" mini dizisi, "Alex Haley"in 1976 yılında yazdığı aynı adlı (Roots) romanının uyarlamasıydı. Aynı zamanda senaryo yazarlarından biri olan Haley, romanda kendi öyküsünü de anlatıyordu. Ancak dizi gösterime girince "Harold Courlander" adlı bir yazar ortaya çıktı ve Haley'in "Kökler" adlı romanının, kendisinin 1967 yılında yazdığı "Afrikalı" (The African) adlı romandan intihal olduğunu (araklama yani!) ileri sürerek Haley'i mahkemeye verdi ve 5 hafta süren davayı kazandı. Haley mahkemede kitabının bazı pasajlarının doğrudan doğruya Courlander'in 9 yıl önce yazmış olduğu romandan kopyaladığını kabul etti (önce kitabı okumadığını iddia ediyordu) ve özür diledi. Taraflar mahkemede anlaştılar. Haley, Courlander'e 500.000 dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkemeden ayrı olarak yapılan soy araştırmalarında da ayrıca Haley'in kitapta anlatılan bazı olayları (özellikle kendisiyle ilgili olanları) uydurduğu da ortaya çıktı. Bilindiği gibi Haley kendi köklerini 18. yüzyılda Afrika'daki bir köyde yaşayan tek bir kişiye (Kunta Kinte'ye) dayandırmıştı, bunun da gerçek olmadığı anlaşıldı. Tabii bütün bunlar romanda/dizide anlatılanlar doğru değil anlamına gelmiyor. Tabii ki Amerikalılar (ve diğer bazı milletler) kölecilik yaptılar, Afrika'dan insanları tıpkı hayvanlar gibi yakalayıp gemilere doldurarak ülkelerine getirdiler, onları köle olarak ölesiye çalıştırdılar. Onların sırtından zengin oldular. Bütün bunlar gerçek, ancak Haley'in kendi kökleriyle ilgili söyledikleri uydurma.


k_kler_kitab_intihal.jpg

 
Son düzenleme:

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,336
Çengelköy
Ben Kunta Kinte'nin torunlarından Horoz George'u hatırladım... Bir de ilk bölümlerde sünnet edilişini... Sünnet bıçağı; sanırım koyun kırkma makası gibi bişeydi... Ve beyazların bunları hayvan gibi yakalayıp zincirleyerek Amerika'ya götürüşlerini...

Horoz George galiba bu Kunta Kinte sülalesinde özgürlüğünü alabilmiş ilk köle idi.
Ayrıca bir melezdi.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
5 Aralık 1979 tarihli (Sayı 80) 'Çivi' dergisinden alıntıdır..

ivi-5-Aral-k-1979-Say-80.png



*****

14 Kasım 1979 tarihli (Sayı 47) Çarşaf dergisinden alıntıdır..

K-kler-14-Kas-m1979-Say-47.png
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

TV'de 7 dergisine göre, Kökler dizisinin TRT'de 29 Haziran 1981 tarihinde yayına giren bölümünde ünlü aktör Marlon Brando da 15 dakikalık bir rolde oynamış. Brando, Amerikan Nazi Partisi'nin lideri George Lincoln Rockwell'i canlandırmıştı. Bu bölümler 1977'de başlayan 8 bölümlük ilk "Kökler" değil, İç Savaş'tan sonraki yıllarda geçen olayların anlatıldığı ve 1979 yılında çekilen tek sezonluk ve 7 bölümlük mini dizi olan "Roots: The Next Generations" (Kökler: Sonraki Nesiller) adlı diziden. Marlon Brando 1960-1967 yılları arasındaki olayların anlatıldığı 7. bölümde oynamış (dergide 13. bölüm denmiş)


Brando-K-kler-de.jpg

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
Merhum gazeteci-yazar Hikmet Feridun Es(1909-1992)'in "Kökler" dizisi ile ilgili
20 Temmuz 1981 (Sayı 23) tarihli TVde 7 Gün dergisinde yayınlanan bir yazısını istifadenize sunuyorum.. Keyifli okumalar..

TV-de-7-G-n-20-Temmuz-1981-Say-23.png
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,890
İstanbul
Bu entry'de "Kökler" dizisi bölümleriyle ilgili
tüm gazete ve dergi kupürlerini toplayacağım.

(TVde 7 Gün Dergisi / 19 Nisan 1981 / Sayı: 9)

49728455006_7022fa8299_o_d.jpg
 
Son düzenleme:
Üst