"Bir Kelime Bir İşlem" programı..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
1983'den beri TRT'de yayınlanan zeka ve bilgi tabanlı oldukça keyifli bir yarışma programıdır.. Yarışmada yarışmacılara bir kelime, bir de işlem sorusu sorulur. Kelime sorusunda yarışmacılara 8 tane harf verilmekte, yarışmacılar da bu harfleri ve bir de joker harfi kullanarak kelime türetmeye çalışmaktadır. En fazla harfli kelimeyi bulan yarışmacı harf sayısı kadar puan kazanmaktadır.

İşlem sorusunda ise yarışmacılara 6 tane rakam ile bir hedef sayı verilmektedir. Yarışmacılardan beklenen, verilen 6 rakamı dört işlem ile kullanarak hedef sayıya yaklaşmaya çalışmalarıdır. En fazla yaklaşan yarışmacı puan kazanmaktadır.

Hala var mıdır bilmem, bir de komite vardı. Bu komite üretilen kelimenin dilimize uygun olup olmadığını kontrol ederlerdi. Ellerinde 10 santim kalınlığında sözlüklerle endam ederlerdi.

Programdaki "Ünlü, ünsüz, ünsüz, ünsüz, ünlü, ünsüz, ünlü ve ünsüz. Evet süreniz başladı..." repliği ise tam bir efsanedir..

Bu program hala devam etse de, çocukluğumdaki o büyüsü yok benim açımdan zira o yıllarda program başladığında elime kağıt kalem alır, yarışmacılarla ben de işlemleri gerçekleştirmeye çalışırdım. Şimdi ise zap geçiyorum maalesef.. Kısacası benim için bu program Bülent Özveren'in o eşsiz sunumuyla çok gerilerde kaldı..


* * * * *
Gelişim TV Dergisi'nde yayınlanmış "Bir Kelime Bir İşlem" kupürü..
(20- 26 Ekim 1984 Sayı 2)


Bir-Kelime-Bir-i-lem-Geli-im-Tv-Dergisi-01-20-Ekim-1984.jpg
 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Program ilk olarak 1965 yılında Fransız televizyonunda Des chiffres et des lettres (Sayılar ve Harfler) adıyla yayına başlamıştı. TRT televizyonu tek kanal iken seksenli yıllarda pazar günlerini iple çeker yakınlarda kağıt kalemle beklerdim. Programı Bülent Özveren haricinde Sezai Aydın ve Serap Ezgü tarafından da sunulmuştu. Benim hoşuma giden en iyi sunum Sezai Aydın'dır. Yarışmayı izlemeyi uzun süre önce bıraktım, bunun nedeni eski güzelliğinde olmaması yanı sıra yarışmacıların da bir havayla akıllarından hesaplama yapmalarıydı.
 
Son düzenleme:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,718
Kıbrıs
Ben de bu programın müdavimi idim.Türkçe kelimelerde Emin Özdemir'i;Matematikte Erten Abdik'i hatırlıyorum.Son yıllara kadar formatında yapılan bazı değişikliklerle yayınlanıyordu.Yanılmıyorsam en son Levent Ülgen sunuyordu.Kelime veya matamatik işlemini tam yapan seyirciler kol saati kazanıyorlardı.Öğretmen iken okula gelmeyen öğretmenlerin yerine bazan sınıflarına girer, bu yarışmadan yaptırırdım...
 
Üst