Tavuklu çalar saat

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
z_Hu_Hni_Q.jpg


Sene 1981 ya da 82 idi. Rahmetli babanemde bundan bir tane vardı. Nereden aldı ya da hediye geldi hatırlayamıyorum ama çok net hatırladığım; evde canım sıkılıp yapacak bir şey bulamadığımda rahmetlinin odasına girip; civcivlerle birlikte beslenen anaç tavuğu izlediğimdir.. Tavuğun yemlenmek için kafasını yukarı aşağı sallaması bir saniyeye tekabül ediyordu ve bu durumu izlemek bende film izliyormuşcasına bir haz bırakıyordu. Bir de bu çalar saat'in sesi müthiş derecede insanı rahatsız ederdi. Hani ölüyü bile diriltir derler ya o cinsten. Dolayısıyla babanemle beraber kalkmasak ta, onunla beraber uyanıp tekrar yattığımız çok gün olmuştur.. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Halama gidince 5 dakika seyrederim mutlaka.:) Bizde tren resimli SERKISOFF vardı.:D

Sevgili büyükbeyaz; bahsettiğin dört köşeli serkisof saatten de vardı rahmetli babanemde. Bunu şimdi lokomotif logosunu görünce hatırladım. Bu arada az önce Serkisof firması hakkında araştırma yaparken şu bilgiye de ulaştım. Meğersem bizim meşhur "tavuklu saat"i dünyada ilk kez Serkisof çıkarmış ama ilerleyen yıllarda saat çok tutunca başka firmalar da bu işe el atmış.. :)
 
Son düzenleme:

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,049
Sarıyer
Üreticiler az biraz daha kasıp, civcivleri de yemlendirebilselermiş, daha da ilginç olurmuş. O devirde bir tavuk 5 dakika seyredilebildiğine göre, tüm kümes ahalisi 15 dakika oyalarmış insanı.
 
Üst