Müzik Kaseti ve Kasetçalar Sorunları

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,413
İstanbul
En son kasetçalarım birkaç yıl önce bozulduktan sonra, kaset çalmaya veda etmiştim. Yakın zamanda bir walkman edindikten sonra, önceden aşina olduğum sorunları tespit edip, paylaşayım dedim.

- Kasetçalarlarda en çok tamir gören kısım lastiğidir. Tamirden ziyade değişim söz konusudur. Şimdilerde bu parçayı bulmak hayli zor. Bildiğim kadarıyla Karaköy'de Çelebi Elektronik'te bulunuyor.

- Sorunlardan bir diğeri de, baskı lastiği denilen parçada, kaset çalıştıkça tortu birikmesidir. Ara ara temizlenmesi gerekmektedir. Alkol tercih edilmemelidir, Nemli mikro fiber bez yeterli olacaktır.

- Baskı lastiğine yakın kısımda, kasetçalar çalıştırıldıkça dönmeye başlayan iki adet sivri metal parça vardır. Kasetçalar çalıştıkça bunlarda da tortu birikir. 2-3 kasette bir temizlenmesini öneririm.

- En az bilinen arızalardan biri de, manyetik şeritin üzerinden geçtiği küp şeklindeki keçe olduğunu tahmin ettiğim parçanın kirlenmesidir. Diğer yöntemlerle düzelmeyen kasetlerde, bu parçayı zımparalayarak, 6-7 kaset kurtarmışlığım vardır.

- Pille çalışan bir cihazınız varsa, pilin gücünün azaldığı/bittiği zamanı anlamak lazım. Pil yetersizliği durumlarında, başka bir sorun var zannedilebilir.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Plak/pikap, cd, kaset/kasetçalar üçgeninde, bakımı en zor olan zannımca kasetler ve kasetçalarlardır.
 

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
356
3,992
Evren
Kasetçaların başlığının (kristal diye anılır genelde) sık sık alkol ile temizlenmesi, en az ayda bir de demanyetizer ile manyetiğinin alınması lazımdır, bu işlem yapılırken cihaz mutlaka kapalı olmalıdır. Mıktatıslanma giderilmez ise kastteki kazıt izini zamanla bozacak ve titrek sese neden olacaktır.

Bazı kasetlerde kayıt izi kayık olduğundan boğuk ses verebilir, başlığın sabitleme vidalarından biri yaylı ayarlanabilir özelliktedir, saatçi tornavidası ile (PH0) ince ayar yapılması gerekebilir.
 

jeriko67

Süper Üye
28 Kas 2015
125
377
Eee bir de kaset sorunları var tabi :))

Mesela kasetin teybin lastiğine sarması gibi..Kaset bandını koparmamak için hafif hafif çekerek çıkarmaya çalışırdık..Ama genellikle saran kısmın bantı buruşmuş ve kırışmış bir şekilde çıkardı..

Hele bir de bant koparsa yapıştırcaz diye uğraşırdık..Bazen ters yapıştırdığımızda olurdu..İlk tersten şarkıları o zaman dinllerdik :))
 

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,413
İstanbul
Tüm bu sorunların yanına, firma kaynaklı sorunları da eklemek lazım.

Rastladıklarım arasında şunlar var:

- Kapakta yazan eserlerle , kasetteki içerik birbirini tutmuyor.

- Kasetteki eserler, kapakta yazılanlardan eksik ya da fazla.

- Eserlerin arka planında uğultu ya da boğukluk var.
 
Üst