Break dance.. Bıreyk dans..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
breakdancer-costume-450px.jpg

Diğer adı “sokak dansı” olan breakdance; 70’lerin sonlarında çıksa da altın çağını 80’lerde yaşamıştı. Yazlık mekanlarda daha yaygındı. Erkek break dansçılara "B-boy" ya da “Break boy”, kızlara "B-girl" ya da “Break girl” denilirdi. Yaz günlerini geçirdiğimiz Büyükçekmece’de neredeyse her akşam, sitedeki ağabeyler-ablalar ve komşu sitelerdeki arkadaşları, dönemin popüler şarkıları eşliğinde hünerlerini gösterirlerdi. Biz de gözümüzü kırpmadan büyük hayranlıkla onları izlerdik.

İlk önce dans edecekler bir daire oluştururlar akabinde dans edecek kişi dairenin içine girer ve ritme ayak uydurmak için çeşitli ayak hareketleri yapardı. Ardından yer hareketleri başlar: yumruk üstü, sırt üstü, kafa üstü dönme, eller yerdeyken ayak ve bacakları havada tutma gibi performanslar sergilenirdi. Yer hareketlerinden sonra dansçı anlık bir fotoğraf vererek tekrar daireye katılırdı. Fotoğraf dansçının bir nevi imzasıydı ve genellikle rakibi kızdırmak, alay etmek ya da gözdağı vermek için kullanılırdı. Robot yürüyüşü ve elektrik verme olayı da unutulmaz hareketlerdir.

“Breakdance” adını taşıyan ve birbirinden güzel dans figürlerinin yer aldığı 1984 ABD yapımı film de büyük ses getirmiş; filmin başarı elde etmesinden sonra aynı yılın sonunda vizyona giren devam filmi de çekilmişti.
 
Üst