1980'lerde, Bilgisayar Öncesinde de Font Seçeneği Vardı

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

1980'lerde, Yani Bilgisayar Öncesinde de Font Seçeneği Vardı
IBM Selectric Daktilo ve Font Topları

1980'lerin başından kalma bir ofis gereçleri kataloğunu karıştırıyordum ki şu aşağıdaki ürün gözüme çarptı ve beni 1981 yılına götürdü. Bilgisayarların (bildiğimiz anlamdaki kişisel bilgisayarların, PC'lerin) olmadığı bu dönemde ve ondan önceki uzun yıllarda hep mekanik daktilo kullandım. Bizim evdeki daktilo tank gibi dayanıklı bir üründü, sadece şeridi paçavra gibi olup takılma yapmaya başladığında şeridini değiştirirdim, başkaca bir sorun çıkartmazdı. Bir de çok ağırdı, taşınması zordu. Sabit bir font tipi vardı ve bunu değiştirmek mümkün değildi haliyle. Ancak kataloglarda, filmlerde filan aşağıdaki ürünü görür imrenirdim. Sonunda askerdeyken çalıştığım yerde bunlardan birini kullandım. IBM'in "Selectric" diye bir modeliydi, adından da anlaşılacağı gibi elektrikli bir daktiloydu. O benimkinden daha da ağırdı, yerinden oynatması zordu. En güzel özelliği farklı fontları kullanmak mümkün oluyordu. Bunlarda hareketli bir şaryo yoktu. Sadece merkezdeki font topu (buna font elemanı da deniyor) tuşlardan gelen komutlarla kendi ekseni etrafında dönerek şeride ve kağıda vuruyordu. Şaryo olmadığı için kağıt sabitti, top kağıdı takip ediyordu. O zaman hayranlık duymuştum alete. Bir de daksil şeritli olan tipleri vardı, silme şeridi devreye giriyor yazdığınızı iz bırakmadan siliyordu. Belki ofiste bir yerlerde mutlaka vardır diye evdeki katalogdan bazı fontları işaretleyip götürmüştüm (aşağıdaki sayfaların olduğu katalogdu büyük ihtimal), ama sadece standart 6-7 font topu varmış ofiste (halbuki firma 50 küsür font topu çeşidi üretmiş). Bir de bunların belli bir ömürleri olduğunu söylemişlerdi o zaman. Hey gidi günler. Şimdi PC'de sonsuz sayıda font çeşidi kullanabiliyoruz. Ama yine de o günleri özlüyorum.

Offc_Prdcts_Katalogu_80_ler.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Çok güzel bir paylaşım benim daktilo hala durur tak tak tak şerit bitti değiştir.Ne günlerdi.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Çok ilgimi çekti yazdıklarınız. Gözümü kırpmadan okudum desem yeridir.. Sayenizde her gün bilgi dağarcığımıza orada burada kolay kolay elde edemeyeceğimiz bilgiler ediniyoruz. Teşekkürler sevgili büyüğüm..
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Hiç daktilom olmadı ama
babamın iş yerine gittiğimde
mutlaka bir daktilonun başına
oturur bir şeyler yazardım her
defasında. Şeritlerle oynamak,
bir çok tuşa birden basıp harflerin
birbirine takılması, onları birer
ikişer elimle geriye almam, şaryonun
hareketleri ve saatlerce yaptığım daha
bir çok şey; sihir gibi demesem de harika
bir oyuncaktı benim için daktilo...
İlginç bilgiler için teşekkürler üstadım.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Bu arada benim emektar daktilonun bir fotoğrafını buldum internetten, duygulandım. Daktilo yanımda olsaydı fotoğrafını kendim çekmek isterdim. Resimdeki yazı makinesi benim kullandığımın aynısı. Markası ve modeli "Torpedo 18b" (Tam adı: Schreibmaschine Torpedo 18b Nr. 559 428) 1953'te Almanya'da Frankfurt'ta üretilmiş (bana babadan kalmıştı). Aslında çok sayıda 18b modeli varmış, benim modelin aynısını buluncaya kadar epey uğraştım. Bu makinede kendi tezlerim de dahil birçok arkadaş tezi yazıldı. Daha önceki bir yılda, galiba 70'lerde bununla bir roman bile kopyalamıştım, fotokopi makinesi ortalarda yoktu daha. Yani şimdi yaptığımız tarama işinin bir benzerini yapmışım o zaman. Karbon kağıdı kullanarak birkaç kopyasını birden yapmıştım romanın. Yüz küsür sayfalık kısa bir romandı. Bir de şimdi, hatırladım, şaryodaki kağıdı gevşek tutarak ve elimizle yön vererek daktiloda harf ve rakamlardan oluşan resimler çizmeye çalışırdık.


1953_Torpedo_18_B_b_y_kl.jpg

 
Son düzenleme:
Üst