Uçan Kaz (The Wonderful Adventures of Nils) çizgi filmi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
8f9x_ZUx.jpg


80’lerde Pazar günlerini iple çekmemizi sağlayan çizgi filmlerdendi.
Aynı zamanda Milliyet yayınlarından çizgi romanı da çıkmıştı.

Konusuna gelince... Nils Holgersson, yaşadıkları çiftlikte sürekli yaramazlık yaparak ailesini üzen bir çocuktur. En büyük zevki ise çiftlikteki hayvanlara eziyet etmektir. Nils anne ve babasının onca uyarısına rağmen bir türlü kötü davranışlardan vazgeçmez. Evde kimsenin olmadığı bir gün karşısına ufacık bir cin çıkar. Nils pervasızca ona da eziyet eder ama bu sefer baltayı taşa vurmuştur; zira ona çok kızan Cin, Nils'i ve köstebeği Carrot’u parmak çocuğa çevirir. Nils’in eski haline gelebilmesi için çok iyi bir çocuk olması gerekmektedir artık, yoksa ömür boyu parmak çocuk olarak kalacaktır. Böylece macera başlar. Nils, eziyet ettiği hayvanların kendisinden intikam almaya kalkması yüzünden, evcil kaz Morton ve Carrot ile beraber, yaban kazlarının peşine takılıp özgürlüğe uçarlar. Morton’un sırtında diyar diyar gezip, nice arkadaşlıklar ve dostluklar kurup, bir çok hayvana ve insana yardımda bulunurlar; fakat Cin Nils’e o kadar kızmıştır ki her seferinde bir bahane bulup onu eski haline döndürmez.. Ve nihayet en son bölümde, yaban kazlarının lideri Akka’nın ricasıyla, Cin onu eski haline sokarak, ailesine kavuşturur. Dizinin sonunda izleyenleri üzen tek durum ise, Nils’in artık hiçbir hayvan ile konuşmasının mümkün olmadığıdır.

Sevilen çizgi filmdeki diğer karakterler olarak;
Nils’in çiftlikteki arkadaşları Oarta ve Mats,
komutan Akka’nın evlat edindiği kartal Gorgo,
amansız düşmanı tilki Rex ve
Morton’un Leplend’te tanıştığı eşi Danfin sayılabilir.

www.youtube.com/watch?v=38Q3GtTQyeMwww.youtube.com/watch?v=KeJOb2MPK9s
 
Son düzenleme:

sineperde

Yeni Üye
24 Mar 2012
79
103
"Uçan Kaz"ın ülkemizde yayınlandığı dönemlerde,
Milliyet yayınları sevilen bu çizgi filmin dergisini ve ciltlerini
çizgiroman formatında renkli olarak yayınlamıştır.
Bunların bazılarını sitemizde bulabilirsiniz.

kdynft_R.gif

Ben sitede bu çizgi romanları bulamadım link verebilir misiniz acaba?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
"Uçan Kaz" aslında İsveçli Yazar Selma Lagerlöf'ün "Nils Holgersson'un Maceraları" adlı kitabının anime diziye uyarlanmış şeklidir. Lagerlöf bu eseriyle 1909 yılı Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülürken; bu ödülü alan hem ilk kadın, hem de ilk İsveçli yazar olmuştur.
file
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Sabah Gazetesi bilmem kaç kupona Nobel Edebiyat Ödülü almış yazarların 25 adet kitabını vermişti zamanında.
Onların arasında Nils Holgerson'un Serüvenleri olarak verilmişti Selma Lagerlöf'ün kitabı.
Biz de böylelikle Nills ve Uçan Kaz olayının esasını öğrenmiş olduk.
Bu klasikleri çok iyi hatırlıyorum, hatta bundan bir kaç ay evvel Galatasaray'daki Teknik Sahaf'ta serisine rastlamış ve Nils Holgerson'un Serüvenleri'ne göz bile atmıştım.. :) 25 kitaptan oluşan serinin kapağında; beyaz zemin üzerine sarı ve mavi kurdelalı Nobel madalyası bulunuyor. Zeminde ise romanın ve yazarının adı yer alıyordu. Bu güzel hatırlatman için teşekkürler dostum.
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
348
1,317
Çengelköy

25 kitaptan oluşan serinin kapağında; beyaz zemin üzerine sarı ve mavi kurdelalı Nobel madalyası bulunuyor. Zeminde ise romanın ve yazarının adı yer alıyordu. Bu güzel hatırlatman için teşekkürler dostum.

Rica ederim. :)
İsterseniz 25'inin de kapağını koyarım buraya.
Gerçi hepsi birbirinin aynısı. :)
Sadece yazar ve kitap ismi değişik.
Bu kitaplar önce Cem Yayınevi tarafından basılmış.
Sonrasında kuponla Sabah Gazetesi de vermişti.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Rica ederim. :)
İsterseniz 25'inin de kapağını koyarım buraya.
Gerçi hepsi birbirinin aynısı. :)
Sadece yazar ve kitap ismi değişik.
Bu kitaplar önce Cem Yayınevi tarafından basılmış.
Sonrasında kuponla Sabah Gazetesi de vermişti.
Arzu ederseniz, konuya çeşitlilik katmak için koyabilirsiniz. Yeter ki resmin kalitesi iyi olsun.. :) Tekrardan teşekkür ederim değerli paylaşımlarınız için..
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
824
1,609
Sabah gazetesinin Nobel ödüllü kitaplar serisinin bazıları bizde de var bu dahil. Önce Kanal D'de - 96-97 dönemleri - çizgi filmini, aslında çoğu edebiyat uyarlaması gibi aslında Japon Animesini izlemiştim. Sonra baktım kitaplığımızda kitabı var. Bir çırpıda okumuştum. Ancak kısaltılmış versiyonuydu sanırım. İki yıl önce yeni baskıları var mı diye baktım, tanımadığım bir yayıncı 2020 de bile telifi olmayan kitaba 500 sayfa diye 80 lira fiyat biçmişti. 2020'de 80 liraya güncel kitaplardan 3-4 tane alınıyordu. Umarım İşbankası, YKY veya Can yayınları tam versiyonu basar.
 

cizgiadam

Yeni Üye
18 Nis 2023
6
15
Selam arkadaşlar... Mutlaka bilenler vardır ama TRT Çocuk kanalı Uçan Kaz'ın bazı bölümlerini yayınlıyor. Bazı dememden sebep aynı bölümleri dönüşümlü olarak tekrarladıkları oluyor. Yalnız ilk versiyonu değil. Daha kaliteli çizimler ve animasyon var. Çocukluk yıllarını hatırlamak isteyen büyükler veya küçük çocuğu olan üyeler belki izletmek isteyebilirler diye bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Öğle saatleri 13.30 gibi başlıyor.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
TRT'de 1984 ile 1985 yılları arasında yayınlanan "Uçan Kaz"da; Nils Holgersson'u Berrak Kuş, Morton'u Metin Çeliker, Carrot'u Mehmet Ali Erbil, Kumandan Akka'yı Göksel Kortay, Tilki Rex'i Sezai Aydın, Gunnar'ı Deniz Uyguner, Gusta'yı Avni Yalçın, Russet'ı Orhan Hızlı, Swilly'i Merih Akçan, Emric'i Mehmet Esen ve Ingrid'i de Selma Sonat seslendirmişti. (Gelişim TV dergisi / 12-18 Ocak 1985 / Sayı: 14)

U-an-Kaz.jpg
 
Üst