Çocuktum , o zamanlar mahalle aralarında at , inek , kedi , köpek beslemek serbest ve makul bulunurdu.
At arabaları ile yük taşınır , çokta ucuz bulunurdu.
Bir gün evimizin yan tarafında bağırma çağırma hayvan sesleri aman yarabbi kızılca kıyamet kopmuş ne oluyor diye bir dışarı çıktık , çıkmaz olaydık.
At arabacının biri ata bir vuruyor bir vuruyor hayvanın her yeri kan revan içerisinde kalmış acı acı bağırıyor , bir yere kaçamıyor , ahali toplanmış yapma etme , vurma dinleyen kim.
Kamçılar üst üste iniyor.
Hayvan bağırıyor , resmen çığlık atıyor.
Gözlerinden yaş geliyor bugün gibi aklımda.Mıh gibi aklımda.
İçim parçalandı.
Çocuğum lanet olasıca alt tarafı da üst tarafında çocuğum.
Evde de kimse yok müdahale edecek etse dinletecek kimse yok.
Sonunda bu zatı deyyusun anasıyla evli olan kardeşlerinin babası olduğunu öğrendiğimiz bir zat geldi oda zar zor elinden hayvanı aldı ama işte o tablo o tablo hayvan yardım istermi ister işte.
Gözlerinden gördüm onu hayvanın saldırısına maruz kalmış hayvancağız çevreden resmen yardım istiyordu.
------------------------------------
Çocuktum.
Tek katlı evimize komşu akrabalarımızın oturduğu başka bir ev vardı.
Bahçesi hayli geniş , oturumu rahat , hayvan beslemeye müsait bir yerdi.
Bunların tavukları yeni civcivleriyle ortadan dolanıp duruyor.
Anne tavuk gurk gurk sesleriyle yavrularına mahallede yiyecek arıyor.
O sırada bir kedi yavrulardan birisini kaptı kaçtı.
Bizim akraba olacak zatı şerif ben sana gösteririm dedi.
Aradan bir süre geçti bu eleman duvarın üzerinde bulunan bir kedinin kuyruğundan yakaladı hayvanı sağa sola vurmaya başladı ne yapıyorsun demeye kalmadan iblis tarafından ağzına tükürülmüş bu rezil yaratık civcivimi öldürdüydü diye savunma yaptı.Lanet olasıca.
----------------------------------------------------
Fayton mevzuunda ben maalesef sizin gibi düşünmüyorum.
O hayvanların nasıl açlıktan öldüklerini biliyoruz.
Avrupa'nın falanca yerinde olması filanca yerinde devam ediyor olması
romantik bir at sevgisinden öteye gitmez.
Uzaktan hoş gelir davulunu sesi birde çalana sor.
O hayvanların nasıl bir eziyet çektiği malum.
En azından bunu hayvanları sevme adına yapmamız gerekir .
At asil bir hayvandır af buyrun yük eşeği olarak kullanılmasını ben şahsen tasvip etmiyorum.
Eşekleri aşağıladığımdan değil sakın yanlış anlaşılmasın.Hepsi yaratıcının eseri sonuçta.Hepsi çok değerli bir ot bile.
Atların bu çağda insan taşımada kullanılması helede bunun mazur görülebilmesi benim açımdan mümkün değil.
Bütün canlılar doğal ortamında güzeldir.
Faytona elbette ki hayır.
Bu çağda fayton olmaz değerli insanlar.
Nerede olursa olsun hayvanların yük taşımada kullanılması içinde bulunduğumuz çağa uygun değildir.
|