Kaan Cengiz Han'ın Hazineleri - Suat Yalaz & Galip Bülkat - 1959 Yılı Akşam Gazetesi

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Kaan Cengiz Han'ın Hazineleri - Suat Yalaz & Galip Bülkat - 1959 Yılı Akşam Gazetesi Bantları

Cngz_Hnn_Hznlri_001.jpg


CHH001.JPG


CHH155.JPG


PTDC0474.JPG


PTDC0475.JPG


Akşam Gazetesinde tefrika olunan bu çizgiroman daha sonra Kaan başlığıyla Cengiz hanın Hazineleri ve Tibet Canavarı olarak 2 ayrı kitap halinde basılmıştır. Ancak sonradan basılan kitaplarda Galip Bülkat'ın çizdiği bölüm ve Suat Yalaz'ın çizdiği bazı sayfalar yoktur.

PTDC0530.jpg

Karaoğlan Suat Yalaz'ın bulduğu bir isim olmayıp, İlk çizilen macera olan Cengiz Han'ın Hazinelerinde kahramanın ismini bilmediği zamanlardaki adıdır Karaoğlan. Yani önce Karaoğlan olarak başlamış, sonra Kaan olmuş daha sonra da ilk anıldığı namına geri dönmüştür.

Abdullah Ziya Kozanoğlu, Kızıltuğ adlı öyküsünü, Resimli Mecmuada tefrika eder. Kızıltuğ'da ortaya çıkan Otsukarcı ve oğlu Kaan, maceradan maceraya koşan Orta Asya'lı kahramanlardır.

1959'da Akşam gazetesinde, Kızıltuğ'un çizgiromana dönüştürülmesi gündeme gelir ve bu iş için genç ressam Suat Yalaz düşünülür. 19 Ağustos 1959'da başlayan Kızıltuğ büyük ilgi görür ve devamına karar verilir. Kızıltuğ'un devamı niteliğindeki "Cengiz Han'ın Hazineleri", kahramanı Kaan'ın ismiyle çizilir.

Kaan, Karaoğlan'ın son ismini almadan geçirdiği bir dönemdir. Suat Yalaz, toplam dokuz adet Kaan macerası hazırlar.

Bu maceralar, Cengiz Han'ın Hazineleri, Tibet Canavarı, Altın Saçlı Kız, Kız Kulesi Kahramanı, Hülagu'nun Gözdesi, Ağahan'ın Yüzüğü, Alagoya'nın Ölümü, Altın Hançer ve Bozkurt'un İntikamı'dır.

Basılan ilk Kaan kitabına bakılırsa birçok sayfanın eksik olduğu görülecektir. Sayfaların sağ alt köşesindeki tarihlere dikkat edilirse 1 aylık bir boşluk vardır. Bu boşluk da Galip Bülkat tarafından çizilmiştir. Bu sayfalar da Kaan'ın 1. kitabında yoktur.

Bunun öyküsünü aktarayım hemen. Suat Yalaz bir söyleşide Abdullah Ziya, Ratip Tahir hocamıza tarihi romanlardan senaryolar hazırlıyordu. Ama hocamız çok boğulmuş, bunalmış, gazetede rötarlar başlamış. Bir ara bir genç bulalım da bize roman yapsın, Ratip Tahir Burak hoca dinlensin, demişler. Yaparmısın diye sordular. Yaparım dedim. Paraya ihtiyacım vardı.” der.

Üstadın dinlenmesi Yalaz’ın önünü açmıştı. Çok popüler bir tarihi roman olan Kızıl Tuğ’un devamı niteliğindeki çalışma, Kaan adlı kahraman ortaya çıkmıştı. Başarılı bir hareket senaryosu üstüne kurulan öykü Kaan’ın Cengiz Han’ın hazinelerine giden yolda kendi kimliğini ve babası Otsukarcı’yı bulmasını anlatıyordu. Kaan hiçbir şeyden korkmuyor, en tehlikeli düşmana bile alaycı bir tavırla yaklaşıyordu. Yalaz ise bu durumu inandırıcı bulmuyordu. Fakat bu ufak müdahaleler başına iş açmıştı. Çünkü Kozanoğlu kızmaya başlamış ve bu müdahalelerden rahatsız olmuştu.

Bu arada Yalaz yedek subay olarak askere gitti. Çalışmalar aksıyordu. Malik Yolaç işin başkasına verilmesini istedi. İllüstrasyonlar yapan Galip Bülkat işi devraldı. Fakat tiplemeleri benzetemiyordu. Çok geçmeden işi tekrar Yalaz devraldı. Bu defa Kozanoğlu’yla aralarında bir anlaşma yaptılar. Yalaz, Kozanoğlu’ndan aldığı özetleri kendi tarzıyla öyküye aktarıyordu. Beş serüven sonunda Kaan noktalandı. Gazetenin ortaklarından Kozanoğlu ayrılmaya karar vermişti.

Gazete bantlarından oluşan 240 sayfadan oluşan bu serüveni yeniden düzenleyip beğeninize sunuyorum. Sevgili dostum Kolibri'ye Akşam gazetesinden 1959 yılında kim bilir hangi çizgi roman sever kişi tarafından kesilip biriktirilmiş bu önemli koleksiyonu ham tarama yaparak bizlere ulaştırdığı için çok teşekkür ediyorum.

Kapak olarak sonradan Galip Bülkat'ın çizdiği sayfaların çıkarıldığı Atlas Kitabevinin bastığı kitaptan aldığım resmi kullandım. Zaman Gezgini Doktor Kim


file

Cengiz Han'ın Hazineleri - Suat Yalaz & Galip Bülkat - 1959 RAR 172 Mb:

file


file

Galip Bülkat'ın çizdiği sayfalardan bir örnek.

file



Not: Sevgili Kolibri'nin düzenlenmemiş ham taramasıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Çok teşekkürler sevgili Zaman Gezgini Doktor Kim ve sevgili Kolibri... Harika bir paylaşım... Elinize sağlık...
 

tahsin

Aktif Üye
10 Kas 2015
334
789
zaman gezgini doktor kim üstadım çizgi diyarını yeni keşfettim sayılır çizgidiyarı sayesinde sizlerin de katkılarıyla kaan ve karaoğlanın ilk maceralarına kavuştuk minnettarım elinize sağlık çizgi dünyası içerisindeki tüm mesajları 0kuyorum açıklamanızda akşam gazetesindeki ilk kaan yayınından önce yalaz tarafından kızıltuğ çizilip yayınlanır ve büyük ilgi görür demişsiniz zaman gezgini doktor kim üstadımız ve çizgi diyarı üstadlarımız acaba 1959 lara gidip kaanın akşam tefrikaları gibi kızıltuğ yayınlarına da kavuşturabilrmisiniz acaba böyle bir şey olursa çok memnun oluruz bilgilendirmeniz dileğiyle saygılar
 

tahsin

Aktif Üye
10 Kas 2015
334
789
zaman gezgini doktor kim üstadıma

üstadım çizgi dıyarını yeni keşfettim sayılır sizlerin ve çizgi diyarı sayesin de hastası olduğum kaan karaoğlanın ilk ve 0rjinal maceralarına kavuştum bir açıklamanızdaki kaan dan önceki yalazın kızıltuğ çizgi yayını için ,zaman gezgini olarak siz ve çizgi diyarı 1959 tarihinin tozlu sayfalarını karıştırıp kızıltuğ çalışmasını çıkarabilirseniz bahtiyar oluruz saygılar.bilgilendirmeniz dileğiyle
 

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
223
1,032
Yıllardır bu versiyonu okumayı istiyordum; çok değerli, çok önemli bir paylaşım
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep



Düzenlenmiş kapakta benden...


KAAN'ların kapak çizimlerinin Suat Yalaz Usta'ya ait olduğunu sanıyordum.
Bir buluşmamızda sordum; Kendisinin çizmediğini, çizerini de anımsamadığını söyledi.
Bir kaç isim söyledi ama emin olamadı.
 
Üst